Hyppää pääsisältöön

Marcus & Martinus -elokuva nyt Yle Areenassa – dokumentti esittelee hyvin tavalliset pojat, jotka sattuvat olemaan Pohjoismaiden suosituimpia artisteja

Dokumentin hauskimman hetken tarjoaa Martinus, joka paukauttaa komean pierun äänityssessiossa.

Norjalaiset kaksospojat Marcus ja Martinus Gunnarsen ovat vasta 15-vuotiaita. Silti he ovat yhtiä Pohjoismaiden tunnetuimpia artisteja. Kaksikko esiintyi hiljattain Hartwall Arenalla ja palaa sinne ensi vuoden alussa.

Marcuksesta ja Martinuksesta julkaistiin kuluvan vuoden alussa dokumenttielokuva Marcus & Martinus: Yhdessä unelmiin. Dokumentti on nyt myös Yle Areenassa ja se nähdään Ylen TV2:lla huomenna 2. joulukuuta kello 19:10.

Dokumentissa nähdään hellyttäviä kuvia teini-ikäisten tähtien lapsuusvuosilta ja siinä seurataan kaksikon taivalta ja elämää aina uran alusta menestykseen asti.

Aikajänne voi kuulostaa pitkältä, mutta Marcuksen ja Martinuksen kohdalla kyse on käytännössä vain parista vuodesta.

Kaksoset voittivat Norjassa järjestetyn Melodi Grand Prix Junior -laulukilpailun vuonna 2012, mutta isommin ura lähti liikkeelle vasta vuoden 2015 alussa, jolloin Marcus ja Martinus julkaisivat Hei-nimisen debyyttialbuminsa.

Dokumentista näkee, kuinka Marcus ja Martinus ovat hurjasta suosiostaan huolimatta jalat maassa olevia poikia, jotka sattuvat tekemään musiikkia ja olemaan siinä poikkeuksellisen hyviä. He eivät olisi päässeet näin pitkälle ilman isäänsä, joka dokumentin perusteella hoitaa valtaosan käytännön asioista yhdessä levy-yhtiö Sony Musicin kanssa. Ja jos kummalla tahansa sattuu olemaan huono päivä, niin lohtua saa isän lämpimästä sylistä.

Jos kummalla tahansa sattuu olemaan huono päivä, niin lohtua saa isän lämpimästä sylistä.

Poikien vanhemmat ovat myös halunneet taata sen, että kaksosten elämä ei saa olla pelkkää musiikkia eikä poiketa liikaa ikätovereiden elämästä. Marcus ja Martinus tekevät läksyjä kokous- ja hotellihuoneissa. Syytä on tehdäkin, sillä siihen vaikuttaa ilmeisesti vanhempien kanssa tehty sopimus, jos koulussa ei menesty hyvin, keikkoja ei tehdä.

Dokumentissa vieraillaan muun muassa Sony Musicin toimistolla – jossa kamera kuvaa ihmeen pitkään seinällä roikkuvaa Isac Elliotin arvolevyä – äänitysstudiolla sekä kaksikon keikoilla. Huumorimielessä dokumentin paras anti tapahtuu sen alkupuoliskolla, jolloin tuottaja pyytää Martinusta keskittymään laulamiseen. Toive ei toteudu, sillä Martinus kääntää kikkakirjasta uuden sivun auki ja päästää mojovan pierun.

Ensimmäisen albumin jälkeen Marcus ja Martinus vaihtoivat laulukielen englanniksi. Vieraan kielen lausuminen ja sillä laulaminen tuotti odotetusti pieniä ongelmia. Niinpä äänityssessioissa oli mukana englannin kielen opettaja – ja se kertoo siitä, kuinka tosissaan kaksosista on lähdetty tekemään kansainvälisesti menestyviä artisteja.

Dokumentissa nähdään, kuinka Marcus ja Martinus nauttivat fanitapaamisista ja keikoista, mutta kuinka ne saavat teini-ikäiset pojat myös kovin väsyneiksi. Kun yhdistetään paineet, murrosikä, pitkät päivät sekä veljellisenä nahisteluna alkanut kinastelu, niin lopputulos ei mairittele.

- Ei jaksaisi esiintyä. Olen kyllästynyt biiseihimme, toinen pojista sanoo ennen Stavangerin kaupungissa järjestettyä keikkaa.

Tällaisina hetkinä korostuu keikkareissuilla mukana olevan isän merkitys. Vaikka pojat ovat yksiä Pohjoismaiden suosituimmista artisteista, he ovat vielä nuoria ja vahvasti isän auktoriteetin alla ja riippuvaisia hänestä. Isä pitää myös huolen siitä, että haastattelutilanteissa aktiivisempi Marcus antaa suunvuoron Martinukselle ja että Martinus muistaa pitää hymyn huulilla.

Lopulta erimielisyydet ja riidat saadaan sovittua ja tärkeä tavoite täytettyä: Marcus & Martinuksesta tuli vuonna 2016 nuorimmat artistit, jotka ovat myyneet Oslo Spektrum -areenan täyteen. Konsertin 7 500 lippua myytiin loppuun vain tunnin aikana.

Marcus & Martinus esiintyy Hartwall Arenalla seuraavan kerran helmikuussa 2018.

Lue myös:

Marcus ja Martinus todistivat loppuunmyydyllä Hartwall Arenalla olevansa maailmanluokan poptähtiä − tai ainakin kovaa vauhtia matkalla sellaisiksi

Analyysi: Isac Elliot on poikkeuksellisen lahjakas suomalaispoppari, mutta mihin suuntaan hänen uransa on menossa seuraavaksi?

Norjalaiset kaksospojat ovat vuoden pohjoismainen poptapaus – 9 syytä kiinnostua Marcus & Martinuksesta