Hyppää pääsisältöön

Yle lisää ruotsinkielistä tekstitystä – kaikki illat ruotsiksi Yle Teema & Femillä

Tv med logo för Yle Teema & Fem
Tv med logo för Yle Teema & Fem Kuva: Yle, Sebastian Dahlström Yle Fem,Yle Teema

Viimekeväisen Yle Teema & Fem -kanavauudistuksen jälkeen Yle on saanut paljon toiveita ruotsinkielisen tekstityksen lisäämisestä. Toive toteutuu 1.12.2017, kun Yle alkaa tekstittää myös ruotsiksi kaikki Teema & Femin ohjelmat klo 17.25 alkaen vähintään klo 22 saakka.

“Monet ruotsinkieliset ovat kokeneet, etteivät löydä ohjelmia äidinkielellään silloin, kun heillä on mahdollisuus katsoa televisiota. Siksi lisäämme ensi vuonna tekstityksiä yli 400 tunnilla”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruotsinkielisiä tai ruotsiksi tekstitettyjä tv-ohjelmia on tarjolla puoli kuudesta eteenpäin. Myös iltapäivän ohjelmat tekstitetään ruotsiksi, niin kuin tähänkin asti. Tekstitetyt ohjelmat ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

“Tekstityksen lisääminen paitsi selkeyttää tv-kaaviota myös lisää tarjontaa niille, jotka haluavat katsoa televisiota ruotsiksi”, sanoo Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

Tekstitettävien ohjelmien joukossa ovat esimerkiksi kaikki Teeman perjantai-iltojen klo 21 alkavat laatuelokuvat, torstain elokuvaklassikot ja Teemalauantait. Vuodenvaihteen jälkeen alkaa monia uusi ohjelmia, kuten Ella Kannisen Italia-matkailuohjelma ja dokumenttisarja Vietnamin sodasta.

Yle Teema & Femin lisäksi joitakin ohjelmia tekstitetään myös Ylen muilla kanavilla. Femillä myös suomennetaan kaikki paitsi suorat ja pienimpien lasten lastenohjelmat, jotta ne olisivat suomenkielisen yleisön saavutettavissa.

“Koska meillä ei ole mahdollisuutta tekstittää kaikkea, valitsemme ohjelmia, jotka erityisesti kiinnostavat ruotsinkielisiä katsojia. Tällainen on esimerkiksi pohjoismainen menestyssarja Silta, jonka neljäs tuotantokausi alkaa TV1:ssä 1. tammikuuta”, Ismo Silvo kertoo.

Yhteistyö muiden pohjoismaisten julkisen palvelun yhtiöiden kanssa jatkuu ennallaan. Esimerkiksi joulukuussa Yle Fem näyttää Nobel-juhlat ja maaliskuussa Melodifestivalenin.