Hyppää pääsisältöön

Anssi Kela ja Suvi Teräsniska kuuntelussa - Kanada voitti

Olli Ahvenlahti, André Chaker ja Anna Keränen seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä
Olli Ahvenlahti, André Chaker ja Anna Keränen seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Levylautakunta,Olli Ahvenlahti,André Noël Chaker,anna keränen

Omaperäisyys ja hulluus herättää kuuntelemaan, mutta saavutetaanko niillä eväillä koskettavuuden taso? Näitä pohtivat Levylautakunnassa pianovelho, jazzlegenda Olli Ahvenlahti, Sibeliuksen Finlandian englanniksi kääntänyt ja esittänyt tietokirjailija André Chaker sekä Radio Suomen toimittaja Anna Keränen.

Pisteet ja kommentteja

1. Patric Watson: Broken 27 pistettä

(Patric Watson)

Olli: Tämä aiheutti tunnemyrskyn kahdessa minuutissa. Se kvinttiurkupiste oli todella hieno, jonka ympärillä soinnutus velloi. Kuvat kulkivat Skotlannin nummilta Yhdysvaltojen itärannikolle. Tämä osoitti, että vähemmälläkin pärjää. Jäi rauhallinen olo. 9 p
André: Upea ja erottuva ääni laulajalla. Melodia erittäin yksinkertainen, mutta samalla uusi ja kiinnostava tapa kertosäkeen melodian kulussa. Äänityksessä paljon 'säröjä', kuului hengitykset ja lausumisen epätäydellisyys, siitä tulee kiinostavaa. Positiivista ainutlaatuisuutta, helmi, terapeuttinen. 9 p
Anna: Kokonaisvaltainen elämys, laitoin heti silmät kiinni, kotiin täydellinen rentoutus- ja mietiskelybiisi. Piano hyvin vaikuttava. Tästä jäi tunne päälle. 9 p

2. Suvi Teräsniska feat. Mikael Gabriel: Samase 21 pistettä

(Aku Rannila - Saara Törmä - Mikael Gabriel)

Olli: Hyviä laulajia on aina kiva kuunnella, tässä kaunis ja terve ääni. Jännästi oli rikottu iskelmäsapluuna tuolla räppiosuudella, olisi voinut olla toinenkin säkeistö, jossa tarinan poika olisi selittänyt omia tuntojaan. Hienoa, kun melodia on arvossaan. 8 p
André: Upea ja selkeä ääni. Hienosti tehty kokonaisuus. Räppärin äänensävy kiva, oli hyvä lisä tarinalle. Melodia vahva ja tarttuva. Mikä oli tarinan opetus, 'älä rakastu räppäriin'? Sanoitus ei kovin mielenkiintoinen. 7 p
Anna: Siinä tyttö muisteli entistä rakkauttaan ja todisteli itselleen, että kyllä tästä selviää, mutta uskoiko itsekään? Kaunis naisääni, se räppi tuli ihan yllärinä, en ole varma, tarvitsiko biisi sitä. Tällainen jää mulle enemmän taustamusiikiksi. 6 p

2. Anssi Kela: Rakkaus upottaa 21 pistettä

(Anssi Kela)

Olli: Alussa heti voimakas beat-poljento ja hyvin määrätietoinen basso. Tulkitsijan äänessä oli todella paljon Anssi Kelaa... Kiva modulaatio oli siinä keskellä, ja sointuja ei paljon, mutta just oikeat tähän kappaleeseen. Teksti oli tällainen kaverin lohdutuslaulu. 7 p
André: Vahvaa pop/rockia. Sanoitus oli hyvä, mukana runollisesti hienoja ilmaisuja. Laulajalla upea, keskusteleva ääni, jossa voimakas, iso tekstuuri. Lohdutus tuli vahvasti läpi äänestä. Kokonaisuus loistavasti toteutettu, mutta kappaleena kuitenkin tavanomainen. 7 p
Anna: Lähti heti täysillä käyntiin. Pidin kovasti sanoista, jotka tarjosivat lohdutusta ja vertaistukea. Hyvä nostatus tuli kappaleeseen siitä väliosan modulaatiosta. 7 p

2. Tapio Lempivaara: Anja 21 pistettä

(Tapio Lempivaara - Tapio Heinilä - Johannes Kostaja)

Olli: Olen kovin hämmentynyt tästä, oli kyllä monta tasoa päällekkäin. Heti alussa tämä herätti kuuntelemaan. Paljon venäläissävyjä, mutta täynnä kliseitä ja jotenkin tämä kudos muodostui mielenkiintoiseksi. 8 p
André: Tuli mieleen viikonloppu Pietarissa kännissä. Oli itädiscoa ja balalaikkaa. Yllättävä ja ainutlaatuinen, alku heti kiinnostava. Laulajat tosi hyviä. Yllättävä veto. Kuitenkin punainen lanka puuttui, enemmän sillisalaattia. 7 p
Anna: Alkoi todella kiinnostavasti. Jännä laulajatyyli, johon sitten lämpenin matkan varrella. Kiva basso ja loppu myös hauska. Tuli mieleen Abba ja Queen. 6 p

3. Ilari Hämäläinen: Taivaan ja maan 20 pistettä

(Ilari Hämäläinen)

Olli: Mielenkiintoinen uusi laulaja-ääni. lauloi puhtaasti, pidän tällaisesta korkealta laulavasta miesäänestä. Haikea rakkauslaulu. Lähti todella isolla rumpufillillä, ne oli selvästi haluttu saada kuulostamaan isolta. Olisi voinut olla elokuvan ison kohtauksen taustalta. Teksti haikea sydäntä raastava eron hetki, tarinan ja kompin välillä oli ristiriita.
André: Suomalainen surullinen voimaballadi. Upea ääni, kiinnostava sävy, hyvä kontrolli. Kappale kovin rauhallinen, komppi pysyi koko ajan samana, kävi vähän tylsäksi. Musiikki ei jotenkin sopinut tarinaan. 7 p
Anna: Sopii elokuvan lopputekstien alle soimaan. Vahva 90-lukulainen tunnelma, rumpu tuli tosi vahvasti. Tällaista tanssin koulun diskossa illan hitaina. Sanat unohdin kokonaan. 6 p

4. Weeping Willows: Let Christmas be the reason 17 pistettä

(Magnus Carlson)

Olli: Vanahana euroviisukapellimestarina ilahduin siitä, että käytettiin isoa orkesteria ja laajaa instrumenttivalikoimaa. Komppi kovin perinteinen ja tekstissä latteuksia. Laulun joulusanoma oli kovin rauhallinen, mutta sovituksessa siihen verrattuna volyymia liikaa. 6 p
André: Kaunis laulajan ääni, ja todella hienosti soitettu instrumentaatio. Mutta sisältö - kuin 50-luvun hattarabiisi. Teksti heikohko, ei kosketa, liian tuttuja kliseitä, heikko tarina. Kauniita asioita, mutta liian tavanomaisesti kirjoitettu. 6 p
Anna: Alussa alkoi keinuttamaan, mutta sitten alkoi joulutunnelma, ja meni fiilis. Aika geneeristä huttua tekstissä. Kyllä tämä toimisi taustamusiikkina kinkkua paistettaessa, kun ei tarvitsisi sanoja kuunnella. Pisteet kappaleen tunnelmalle. 5 p

 • Elias Kaskisen aito erontuska liikutti Levylautakuntaa

  Jonsu ja Antti Paavilainen Levylautakunnassa

  Oliko todella hyvää musiikkia vai harvinaisen kiltti raati? Ainakin pistepussin nyörit oli löyhällä, kun viikon levyuutuuksia kuuntelivat Indicasta tuttu, nyt soolouraa tekevä Jonsu, Jean S:n. perustaja, bändinsä rinnalla sooloilua aloittava Antti Paavilainen sekä Ylen musiikkitoimittaja Susanna Vainiola Pisteet ja kommentteja 1.

 • Metsä huokaa ja hiljenee. Avaruusromua 17.12.2017

  Äänien ihmeellisessä maailmassa, metsissä ja maisemissa.

  Yhtäkkiä metsä hiljenee ympärillä. Linnunlaulu lakkaa ja metsä vaikenee. Valo tulee oudosta suunnasta. Kaikki on ylösalaisin. Kaikki on väärinpäin. Tuttu metsä on muuttunut vieraaksi paikaksi. Metsänpeittoon joutuneelle tulee omituinen, vieras olo. Metsänpeitto on suomalaisessa kansanuskomusperinteessä tila tai paikka, johon metsässä kulkeva ihminen tai kotieläin voi joutua. Metsänpeitossa kulkija joutuu metsänhaltijoiden ja maahisten maailmaan. Avaruusromussa seikkaillaan äänien ihmeellisessä maailmassa, metsissä ja maisemissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Iskelmämiehet iskelmän puolella Levylautakunnassa

  Suomalaista Levylautakunnassa

  Suomalaisuuden lippua heiluteltiin Levylautakunnassa, jossa kuunneltiin poikkeuksellisesti vain kotimaisten tekijöiden uutuuksia. Arvioitaan antamassa iskelmäsanoittajat Ilkka Vainio ja Lasse Wikman sekä musiikkitoimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1. J.

 • Äärirajoille asti! Avaruusromua 10.12.2017

  Avaruusromussa matkataan retrohengessä.

  Osa kaikkein parhaasta taiteesta on tehty rajoitusten puitteissa. Usein kaikkein rohkein ja vaikuttavin elektroninen musiikki on syntynyt artistien käyttäessä saatavilla ollutta tekniikkaa sen äärirajoille asti. Tällaisia ajatuksia esittävät japanilaista videopelimusiikkia esittelevän kokoelman toimittajat. Tuntuu siltä, että he ovat oikeassa. Samat ajatukset pätevät musiikkiin laajemminkin. Avaruusromussa matkataan retrohengessä. Yllätyksiä Japanista, Suomesta, Yhdysvalloista, Ranskasta ja Saksasta. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua