Hyppää pääsisältöön

Anssi Kela ja Suvi Teräsniska kuuntelussa - Kanada voitti

Olli Ahvenlahti, André Chaker ja Anna Keränen seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä
Olli Ahvenlahti, André Chaker ja Anna Keränen seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Levylautakunta,Olli Ahvenlahti,André Noël Chaker,anna keränen

Omaperäisyys ja hulluus herättää kuuntelemaan, mutta saavutetaanko niillä eväillä koskettavuuden taso? Näitä pohtivat Levylautakunnassa pianovelho, jazzlegenda Olli Ahvenlahti, Sibeliuksen Finlandian englanniksi kääntänyt ja esittänyt tietokirjailija André Chaker sekä Radio Suomen toimittaja Anna Keränen.

Pisteet ja kommentteja

1. Patric Watson: Broken 27 pistettä

(Patric Watson)

Olli: Tämä aiheutti tunnemyrskyn kahdessa minuutissa. Se kvinttiurkupiste oli todella hieno, jonka ympärillä soinnutus velloi. Kuvat kulkivat Skotlannin nummilta Yhdysvaltojen itärannikolle. Tämä osoitti, että vähemmälläkin pärjää. Jäi rauhallinen olo. 9 p
André: Upea ja erottuva ääni laulajalla. Melodia erittäin yksinkertainen, mutta samalla uusi ja kiinnostava tapa kertosäkeen melodian kulussa. Äänityksessä paljon 'säröjä', kuului hengitykset ja lausumisen epätäydellisyys, siitä tulee kiinostavaa. Positiivista ainutlaatuisuutta, helmi, terapeuttinen. 9 p
Anna: Kokonaisvaltainen elämys, laitoin heti silmät kiinni, kotiin täydellinen rentoutus- ja mietiskelybiisi. Piano hyvin vaikuttava. Tästä jäi tunne päälle. 9 p

2. Suvi Teräsniska feat. Mikael Gabriel: Samase 21 pistettä

(Aku Rannila - Saara Törmä - Mikael Gabriel)

Olli: Hyviä laulajia on aina kiva kuunnella, tässä kaunis ja terve ääni. Jännästi oli rikottu iskelmäsapluuna tuolla räppiosuudella, olisi voinut olla toinenkin säkeistö, jossa tarinan poika olisi selittänyt omia tuntojaan. Hienoa, kun melodia on arvossaan. 8 p
André: Upea ja selkeä ääni. Hienosti tehty kokonaisuus. Räppärin äänensävy kiva, oli hyvä lisä tarinalle. Melodia vahva ja tarttuva. Mikä oli tarinan opetus, 'älä rakastu räppäriin'? Sanoitus ei kovin mielenkiintoinen. 7 p
Anna: Siinä tyttö muisteli entistä rakkauttaan ja todisteli itselleen, että kyllä tästä selviää, mutta uskoiko itsekään? Kaunis naisääni, se räppi tuli ihan yllärinä, en ole varma, tarvitsiko biisi sitä. Tällainen jää mulle enemmän taustamusiikiksi. 6 p

2. Anssi Kela: Rakkaus upottaa 21 pistettä

(Anssi Kela)

Olli: Alussa heti voimakas beat-poljento ja hyvin määrätietoinen basso. Tulkitsijan äänessä oli todella paljon Anssi Kelaa... Kiva modulaatio oli siinä keskellä, ja sointuja ei paljon, mutta just oikeat tähän kappaleeseen. Teksti oli tällainen kaverin lohdutuslaulu. 7 p
André: Vahvaa pop/rockia. Sanoitus oli hyvä, mukana runollisesti hienoja ilmaisuja. Laulajalla upea, keskusteleva ääni, jossa voimakas, iso tekstuuri. Lohdutus tuli vahvasti läpi äänestä. Kokonaisuus loistavasti toteutettu, mutta kappaleena kuitenkin tavanomainen. 7 p
Anna: Lähti heti täysillä käyntiin. Pidin kovasti sanoista, jotka tarjosivat lohdutusta ja vertaistukea. Hyvä nostatus tuli kappaleeseen siitä väliosan modulaatiosta. 7 p

2. Tapio Lempivaara: Anja 21 pistettä

(Tapio Lempivaara - Tapio Heinilä - Johannes Kostaja)

Olli: Olen kovin hämmentynyt tästä, oli kyllä monta tasoa päällekkäin. Heti alussa tämä herätti kuuntelemaan. Paljon venäläissävyjä, mutta täynnä kliseitä ja jotenkin tämä kudos muodostui mielenkiintoiseksi. 8 p
André: Tuli mieleen viikonloppu Pietarissa kännissä. Oli itädiscoa ja balalaikkaa. Yllättävä ja ainutlaatuinen, alku heti kiinnostava. Laulajat tosi hyviä. Yllättävä veto. Kuitenkin punainen lanka puuttui, enemmän sillisalaattia. 7 p
Anna: Alkoi todella kiinnostavasti. Jännä laulajatyyli, johon sitten lämpenin matkan varrella. Kiva basso ja loppu myös hauska. Tuli mieleen Abba ja Queen. 6 p

3. Ilari Hämäläinen: Taivaan ja maan 20 pistettä

(Ilari Hämäläinen)

Olli: Mielenkiintoinen uusi laulaja-ääni. lauloi puhtaasti, pidän tällaisesta korkealta laulavasta miesäänestä. Haikea rakkauslaulu. Lähti todella isolla rumpufillillä, ne oli selvästi haluttu saada kuulostamaan isolta. Olisi voinut olla elokuvan ison kohtauksen taustalta. Teksti haikea sydäntä raastava eron hetki, tarinan ja kompin välillä oli ristiriita.
André: Suomalainen surullinen voimaballadi. Upea ääni, kiinnostava sävy, hyvä kontrolli. Kappale kovin rauhallinen, komppi pysyi koko ajan samana, kävi vähän tylsäksi. Musiikki ei jotenkin sopinut tarinaan. 7 p
Anna: Sopii elokuvan lopputekstien alle soimaan. Vahva 90-lukulainen tunnelma, rumpu tuli tosi vahvasti. Tällaista tanssin koulun diskossa illan hitaina. Sanat unohdin kokonaan. 6 p

4. Weeping Willows: Let Christmas be the reason 17 pistettä

(Magnus Carlson)

Olli: Vanahana euroviisukapellimestarina ilahduin siitä, että käytettiin isoa orkesteria ja laajaa instrumenttivalikoimaa. Komppi kovin perinteinen ja tekstissä latteuksia. Laulun joulusanoma oli kovin rauhallinen, mutta sovituksessa siihen verrattuna volyymia liikaa. 6 p
André: Kaunis laulajan ääni, ja todella hienosti soitettu instrumentaatio. Mutta sisältö - kuin 50-luvun hattarabiisi. Teksti heikohko, ei kosketa, liian tuttuja kliseitä, heikko tarina. Kauniita asioita, mutta liian tavanomaisesti kirjoitettu. 6 p
Anna: Alussa alkoi keinuttamaan, mutta sitten alkoi joulutunnelma, ja meni fiilis. Aika geneeristä huttua tekstissä. Kyllä tämä toimisi taustamusiikkina kinkkua paistettaessa, kun ei tarvitsisi sanoja kuunnella. Pisteet kappaleen tunnelmalle. 5 p

 • Riemastuttava erobiisi - mahdottomassa tehtävässä onnistuu Eteläranta

  Kaija Kärkinen ja Jukka Haarma uutuuslevyjä arvioimassa

  Paljon huomiota sanoituksiin kiinnitti viikon Levylautakunta. Laulujen aiheet liikkuvat sisällissodasta vapaasukelluksen kautta katkeraan eroon. Uutta musiikkia arvoimassa laulaja, sanoittaja, näyttelijä sekä Teosto ry:n hallituksen jäsen Kaija Kärkinen, emeritus-musiikkipäällikkö Jukka Haarma ja toimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Mo-du-laa-ri-nen? Avaruusromua 18.3.2018

  Modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia!

  Olet ehkä kuullut tuon sanan aiemmin jossakin. Modulaarinen. Jos et muualla, niin ainakin Avaruusromua-ohjelmassa. Modulaarinen ja analoginen ovat tulleet esiin säännöllisin väliajoin. Monesti ne on mainittu silloin, kun on ollut puhetta vanhoista syntesoijista, 1960- ja 70-lukujen suurista ja monimutkaisen näköisistä elektronisista soittimista. Modulaarisuus ja analogisuus ovat myös osa tämän päivän elektronista musiikkia. Avaruusromussa muun muassa modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tuula Amberlan paluu - musiikki puhutteli kuten ennenkin

  Pyhimys ja M arvioivat levyuutuuksia

  Onko musiikki luokiteltavissa hyvään ja huonoon vai onko kaikella jokin käyttötarkoitus? Tätä mietitään uutta musiikkia arvioitaessa. Levylautakunnassa altistuksen uutuuslevyille saavat artistit Mikko 'Pyhimys' Kuoppala ja Minja 'M' Koski sekä musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Koko todellisuus on evoluutiota! Avaruusromua 11.3.2018

  Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt!

  Kaikki on tapahtumien kehittymistä ajassa, kirjoittaa brittiläinen tiedemies Julian Huxley kirjassaan Luova kehitys. Se on jatkuva, palautumaton ja itsestään muuntuva tapahtumien sarja, joka muuntuessaan luo vaihtelevuutta ja uusia piirteitä. Samaa voidaan sanoa musiikista: sen luomisesta ja esittämisestä. Suomalainen konemuusikko Sebastian ”Kebu” Teir palkittiin äskettäin saksalaisella Schallwelle-elektronimusiikkipalkinnolla. Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt! Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua