Hyppää pääsisältöön

Ylen dokumentille kautta aikain suurin kansainvälinen jakelu

Två män står framför en tegelbyggnad med en sportplan i bakgrunden och metallstaket runt.
Tomas Lindh (vasemmalla) ja John Stark Atticassa. Två män står framför en tegelbyggnad med en sportplan i bakgrunden och metallstaket runt. Kuva: Rasmus Tåg John Stark,dokumenttiohjelmat,Svenska Yle,Yle,televisio-ohjelmat

Pohjoismainen arvopohja leviää nyt ympäri maailmaa Vägen tillbaka (Kuinka katkaista kierre –Breaking the Cycle) dokumentin myötä. Joulukuun alussa suomalaisesta dokumentista tehtiin historiallinen, maailmanlaajuisten jakeluoikeuksien sopimus Netflixin kanssa.

Breaking the Cycle on ohjelma siitä, miten pohjoismainen hyvinvointivaltio tulee vierailulle Yhdysvaltoihin. Dokumentissa seurataan maailman inhimillisimmän vankilan, norjalaisen Haldenin vankilan johtajaa, joka vierailee huonomaineisessa Attican vankilassa USA:ssa.

“Halusimme tuoda uusia näkökulmia keskustelulle. Pohjoismainen vankeinhoito tuottaa parempia tuloksia, on pidemmän päälle halvempaa ja luo vangeille edellytyksiä elämään. Pohjoismainen näkemys ihmisarvosta ja kriminaalihuollosta ovat asioita, joista voimme olla ylpeitä”, sanovat ohjelmantekijät Tomas Lindh ja John Stark Svenska Ylestä.

Dokumentti on jo esitetty kaikkialla Pohjoismaissa, Belgiassa, Sveitsissä, Saksassa, Kanadassa ja Thaimaassa. Nyt se on mahdollista nähdä myös USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Afrikassa, Intiassa, Hollannissa ja Itä-Euroopassa kun Netflix osti maailmanlaajuiset oikeudet.

Maailman laajimmin levitetty suomalainen dokumentti

“Mikään Yle-dokumentti tai muu tv-ohjelma ei ole koskaan aiemmin saanut näin suurta levitystä”, kertoo Jukka Kaivola Yle Myynnistä. Ainoa valloittamaton maailmankolkka on enää Etelä-Amerikka.

“Tämä dokumentti on avannut aivan uusia yhteistyömuotoja. Muun muassa korkeakoulut haluavat käyttää opetuksessaan dokumenttia ja sitä näytetään myös USA:n vankiloissa”, kertoo Kaivola.

Dokumentin aihe innostaa edelleen

Ohjelma on myös saanut aikaan muutosta. Pohjois-Dakotan vankeinhoidossa dokumenttia on käytetty työkaluna muutoksen tekemiseen vankiloissa. Siellä on muutettu vankilan käytäntöjä, jotta pohjoismaisesta ajattelutavasta voitaisiin tuoda osia toimintaan.

“Myös Pennsylvanian ja Virginian vankilat ovat käyttäneet dokumenttia herättääkseen henkilökuntaa ja päättäjiä keskustelemaan toimintansa päämäärästä. Onko vankila säilytyspaikka vai mahdollisuus palata yhteiskuntaan takaisin”, sanovat Lindh ja Stark.

Dokumentti on yhteistuotanto, ja sitä ovat olleet tekemässä Svenska Yle ja Norjan NRK. Tekijät: Tomas Lindh ja John Stark (käsikirjoitus ohjaus ja tuotanto), Maija Virtanen (leikkaus), Rasmus Tåg (kuvaus) ja Karl-Oskar “Klosse” Wistbacka (ääni).

Linkki dokumenttiin Yle Areenassa.

Lisätiedot:

Tomas Lindh, Svenska Yle, tomas.lindh@yle.fi
John Stark, Svenska Yle, john.stark@yle.fi
Jukka Kaivola, Yle Myynti, jukka.kaivola@yle.fi