Hyppää pääsisältöön

Isac Elliot ja Mikael Gabriel järjestivät ihanan yhteislauluillan Helsingissä – keikan mielenkiintoisin hetki oli MG:n vilpitön anteeksipyyntö faneilta

Maailman laidalla -kiertueen Helsingin keikan puolivälissä kuultu Mikael Gabrielin puheenvuoro kesti reilun minuutin ja sisälsi paljon asiaa.

Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Isac Elliotin ja Mikael Gabrielin Maailman laidalla -kiertue saapuu sateisena sunnuntai-iltana Helsingin Kulttuuritalolle. Jo keikan ensihetkillä korvatulpat ovat tarpeen: ei siksi, että musiikki soisi liian kovaa, vaan siksi, että eturivin vallanneet noin 15–20-vuotiaat tyttö- ja naisporukat kirkuvat täyttä kurkkua.

Ja miksi eivät kirkuisi – olihan lavalla kansainvälistä läpimurtoa tekevä Ikke sekä yksi suosituimmista suomiräppäreistä, Miklu.

Voisi kuitenkin kuvitella, että etenkään Mikael Gabrielilla ei ollut helppo paikka astua fanien eteen.

MG julkaisi viime viikolla Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoi jääneensä kiinni kannabiksen hallussapidosta ja että hänen elimistöstään löytyi jäämiä kannabiksesta. Räppäri vietti yön putkassa, josta hän meni esiintymään Helsingin pormestarin juhliin esiintymään nelosluokkalaisille lapsille.

Ei mitenkään kovin esimerkillistä käytöstä teini-idolilta.

Miklun ja Iken esiintymiseen viikon kohut eivät vaikuta. Keikka alkaa kaksikon yhteisbiisillä Ring Ring Ring. Keltaiseen takkiin ja mustiin kolmiraitaverkkareihin pukeutunut Elliot menee jo ensimmäisen kertosäkeen jälkeen aivan yleisön eteen laulamaan ja heittää fanien kanssa ylävitosia. Mikael Gabriel seuraa esimerkkiä ja tekee saman toisella puolella lavaa.

Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Ring Ring Ring aloittaa yleisössä yhteislaulun, joka jatkuu jokaisen illan aikana esitetyn kappaleen ajan. Yhteislaulu pysyy yllä silloinkin, kun Isac Elliot esittää vain kaksi päivää ennen keikkaa ilmestyneen Mouth To Mouth -kappaleen. Aivan kuin fanit olisivat sen aikana kilpailleet, kuka osaa biisin parhaiten ulkoa ja laulaa sen kaikkein äänekkäimmin.

Keikan yhdeksäntenä kappaleena kuullaan Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta. Biisin jälkeen MG huokaisee syvään ja nostaa mikrofonin takaisin huulilleen. Hänen päänsä on painunut alaviistoon. Hän pitää reilun minuutin kestäneen puheen, jonka hän omistaa kaikille faneilleen ja fanien vanhemmille.

- Ne, jotka ovat seuranneet uutisia tältä viikolta, tietää, että kaikki ei ole mennyt ihan putkeen, Miklu aloittaa ja viittaa kannabiskäryynsä.

"Pyydän sydämeni pohjasta anteeksi."― Mikael Gabriel

- Tämä Helsingin keikka oli se, joka jännitti mua eniten. Että miten mut otetaan vastaan ja annetaanko mulle anteeksi, hän jatkaa.

Fanit antavat Mikaelille anteeksi. Mä rakastan sua, Mikael Gabriel -huudot keskeyttävät MG:n puheen monta kertaa.

Anteeksipyynnön esittäminen on hieno ele ja näyttää, että artistilla on selkärankaa. Julkinen anteeksipyyntö yli tuhannen ihmisen edessä ei ole mikään helppo juttu. Istumapaikoilla olevat vanhemmat, mahdollisesti jonkun fanin isä ja äiti, nyökyttelevät puheen aikana päitään hyväksyvästi.

Anteeksipyynnöllä onkin todennäköisesti enemmän merkitystä fanien vanhemmille kuin faneille. Fanit voivat katsoa virheitä sormien läpi, mutta vanhemmat ovat niitä, jotka joutuvat miettimään, että onko MG oikea henkilö oman lapsen idoliksi.

- Pyydän sydämeni pohjasta anteeksi, MG sanoo ja kuulostaa vilpittömältä.

Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Julkinen anteeksipyyntö on totta kai järkevä peliliike ja nostaa Miklun arvoa monien silmissä. On kuitenkin vaikea uskoa, että hän olisi pyytänyt anteeksi vain siksi, että se on järkevää. Jos se oli ainoa syy, niin siinä tapauksessa Mikael Gabrielille kannattaa jatkossa antaa lisää elokuvarooleja.

Toisaalta anteeksipyynnön esittäminen on epäreilua Isac Elliotia kohtaan. Anteeksipyyntö on hetki, joka keikalta taatusti muistetaan – ei välttämättä se, että Isac Elliot lauloi jälleen ihan törkeän hyvin. Isac Elliot ei kuitenkaan vaikuttanut keikan aikana närkästyneeltä tai olevan millään lailla harmissaan – ja hyvä niin. Hän on ammattilainen.

Huikea yhteistyö, jonka ei tarvitsisi päättyä

Musiikillisesti keikan hienoin hetki nähtiin kaksikon Maailman laidalla -biisin jälkeen. Isac Elliotin bändi alkaa soittaa popparin Tired Of Missing You -biisiä. Ikke laulaa kappaleen kertosäettä. Samalla Mikael Gabriel räppää omaa Woppaa-hittiään. MG lopettaa räppäämisen, jonka jälkeen Ikke vetää Tired Of Missing You -kappaleen loppuun. Musiikki ei pääty, vaan MG vaihtaa soiton jatkuessa Helium-biisiin. Tällainen Miklun ja Iken aiemmiltakin yhteiskeikoilta potpuri toimii ja sellaisia olisi toivonut useampiakin.

Kaksikon esiintymistä on miellyttävää seurata. MG huudattaa yleisöä Isac Elliotia enemmän, mutta Ikke ottaa enemmän kontaktia yleisöön. Artistit laulavat välillä Isacin biisejä yhteen ääneen, välillä Ikke tuplaa Miklun räppejä.

Iken ja Miklun välit ovat yhtä veljelliset kuin aina ennenkin. 16-vuotias Elliot kuittailee MG:lle tämän iästä: 27-vuotias räppäri on kuulemma pappa, joka ei osaa kätellä oikealla tavalla. Miklu on läpässä mukana ja näyttää, että hän on oppinut kättelemään perinteisesti kättä puristamalla.

Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Keikka päättyy odotetusti kaksikon parhaimpaan, Liikaa sussa kii -kappaleeseen. Biisin loppupuolella Ikke ja Miklu tekevät söpön taravamerkkinsä eli halaavat toisiaan. Halaus kestää yli puoli minuuttia, jonka aikana osa faneista laulaa biisiä, osa kirkuu, muutama vuodattaa kyyneliä.

Monille tämä oli viimeinen kerta, kun he näkivät Isac Elliotin ja Mikael Gabrielin livenä, sillä kaksikko vetää enää kolme Maailman laidalla -keikkaa, jonka jälkeen heidän yhteistyönsä päättyy ainakin toistaiseksi.

Toivottavasti ei kuitenkaan lopullisesti, sillä kaksikolla on keikkojen perusteella niin paljon intohimoisia faneja, että yhteistyölle olisi selvää kysyntää.

Lue myös:

Ruisrock 2017: Mikael Gabriel ja Isac Elliot hurmasivat kesän ainoalla virallisella yhteiskeikalla Ruissin päälavalla − amerikkalaisräppäri Tyga ei tullut fiittaamaan

YleXPop: Isac Elliot on mitat täyttävä kansainvälisen tason tähti − toivottavasti poppari keikkailee jatkossakin Suomessa, sillä vientiä riittää muuallakin

Isac Elliot tietää, miten Suomen Spotifyn ykköseksi tullaan, muttei aio tehdä sitä

Suomen ristiriitaisin räppäri Mikael Gabriel Alasti-klubilla: “Tähtään Hollywoodiin”

Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan
Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan
Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan
Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan
Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan
Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan
Isac Elliot ja Mikael Gabriel Kulttuuritalolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan