Hyppää pääsisältöön

Räppärille Iskelmä-Finlandia? Kotimaisen musakentän loputon duettopäivä synnyttää erikoisia yhteistöitä

Tampereen yliopiston musiikintutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalon mukaan musiikkimaailma on menossa siihen suuntaan, että tulevaisuudessa Iskelmä-Finlandia saatetaan antaa räppärille.

Iskelmätähti Suvi Teräsniska ja räppäri Mikael Gabriel // Kuva: Promokuva: Warner Music

Iskelmä, pop ja rap ovat flirttailleet jo pitkään toisilleen kotimaisessa musiikissa. Eri genrejen tähdet laajentavat yleisöjään yhteistyökuvioilla, jotka keski-ikäistävät ainakin rapin kuulijakuntaa eli nuoret ja vanhemmat lisäilevät samoja kappaleita omille soittolistoilleen. Sen näkee esimerkiksi areenakeikoilla, joiden yleisö koostuu nuorista ja keski-ikäisistä faneista.

Pelkästään viime viikolla Mikael Gabriel ja Suvi Teräsniska sekä Nikke Ankara ja Irina julkaisivat yhteisbiisejä, joiden alkusysäyksenä voidaan pitää Vain elämää -ohjelmaa. Juuri mitään muuta yhteistä näillä artisteilla tai heidän tuotannoissaan ei ole.

Tampereen yliopiston musiikintutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalo kommentoi YleX:lle, että Vain elämää -ohjelman myötä yleistyneen formaattimusiikin suosio kertoo yksinkertaisesti siitä musiikkiteollisuudesta, jonka keskellä elämme.

- Jo pidempään on ollut vallalla kehityskulku, jonka myötä musiikki- ja viihdeteollisuus ovat sulautuneet yhteen. Tämä näkyy tosi-tv-formaateissa, joissa ei myydä vain artistia tai biisiä vaan samalla kokemusta ja elämystä, jossa on some mukana. Suosittua se on siis siksi, ettei vaihtoehtoja oikein ole. Toki ihmiset voivat toimia vastakarvaan, esimerkkinä kasetti- ja levydiggarit.

Rautiainen-Keskustalon mukaan musiikinlajien väliset raja-aidat ovat madaltuneet Suomessa musiikkiteollisuuden yhtenäistymisen myötä.

- Se on merkinnyt sitä, että musiikin marginaaleja ei oikein ole tai kun niitä tulee, ne imaistaan aika pian valtavirtaan. Suomen erikoisuus on se, että kotimaisen ja suomeksi esitetyn musiikin suosio on todella suurta ja näyttää siltä, että aina jossain vaiheessa artistit löytävät juurensa.

Musiikintutkimuksen professorin mukaan yhteistyö rapin ja iskelmän välillä ei aina vaikuta aidolta.

- Se on sukupolvikysymys - vanhemmille kyllä, nuorille ei.

Esimerkkejä Vain elämää -ilmiön synnyttämistä kappaleista

Suvi Teräsniska julkaisi 30. marraskuuta _Samase-_kappaleen, jolla on mukana räppäri Mikael Gabriel.

Ilman Vain elämää -ohjelmaa olisi hyvin vaikeaa kuvitella, miksi Mikael Gabriel tekisi yhteisbiisin iskelmätähti Suvi Teräsniskan kanssa.

- Tapasin Mikaelin ensimmäistä kertaa Vain elämää -ohjelman kuvauksissa. Satulinnasta asti olen haaveillut, että pääsisin tekemään hänen kanssaan yhteisbiisin. Hienoa, että toiveeni toteutui jo nyt, Teräsniska kommentoi levy-yhtiö Warner Musicin tiedotteessa.

- Mulla nousi välittömästi käsikarvat pystyyn, kun kuulin Suvin laulavan Satulinnassa. Oon siitä asti toivonut, että päästäis tekemään jotain yhdessä, Mikael Gabriel jatkaa.

Toki artisteja yhdistää toinenkin tv-formaatti, sillä molemmat nähdään tuomareina X Factor-ohjelmassa, joka alkaa MTV3-kanavalla ensi vuonna.

Viime viikolla julkaistiin myös Nikke Ankaran ja Irinan _Kaadutaan-_yhteisbiisi. Myös tämä parivaljakko tapasi Vain elämää -ohjelmassa. “Tyylillisesti täysin erilaiset artistit löytävät kappaleella hienon yhteisen soinnin”, levy-yhtiö Universal Musicin tiedote hehkuttaa.

2. marraskuuta puolestaan räppäri Brädi julkaisi iskelmätähti Juha Tapion kanssa _Nelostie-_nimisen kappaleen. Kyseessä ei ole yhtä suora Vain elämää -yhteistyö kuin kahdessa aiemmassa esimerkissä, mutta nämä kaksi artistia nähtiin esiintymässä yhdessä Satulinnassa All stars -kaudella tänä syksynä, kun he esittivät Profeettojen _Sinuhe-_kappaleen Cheekin päivänä.

Vain elämää -ohjelman All stars -kausi. // Kuva: Promokuva: Nelonen/Petri Aho

Aiemmin on kuultu myös Cheekin ja Kaija Koon Nää yöt ei anna armoo -yhteistyö. Vain elämää -kaverusten yhteiskappale syntyi biisileirillä Matti Mikkolan, DJPP:n ja Ida Paulin toimesta. Tekstin biisiin tekivät puolestaan Paula Vesala ja Jare Tiihonen.

Rautiainen-Keskustalon mukaan räppäreiden fiitit iskelmäkappaleilla ovat valtavirtaistaneet rap-musiikkia Suomessa.

- Iskelmää se taas uudistaa ja urbanisoi, kun mukaan tulee uusia soundeja, jotka ottavat etäisyyttä tanssilava-vaikutelmasta. Sinällään iskelmän kategoria on niin laaja, että sinne mahtuu vaikka mitä; lieneekö jokin rap-artisti vielä Iskelmä-Finlandia-ehdokas, Rautiainen-Keskustalo pohtii.

Voisiko se olla vaikka Suomen ahkerin genreflirttailija Elastinen? Hän on _Elastinen feat -_ohjelmansa myötä tehnyt yhteiskappaleita muun muassa Hectorin, Johanna Kurkelan ja Juha Tapion kanssa. Artisti on nähty myös Vain elämää -ohjelmassa, jossa hän versioi muun muassa Vesku Loirin _Naurava kulkuri -_biisin ja Samuli Edelmannin Peggy-kappaleen. Monia näistä Elastinen on esittänyt omien keikkojensa lisäksi myös Profeetat-keikoilla.

Vain elämää // Kuva: Nelonenmedia / Petri Aho

Lue myös:

Biisiesittelyssä Kaadutaan: Nikke Ankara teki parisuhdebiisin tympeästä tilanteesta, johon on helppo samaistua – kappaleella mukana Vain elämää -kumppani Irina

Miten Vain elämää -ohjelma vaikuttaa muun kotimaisen uuden musiikin julkaisuun? Musiikkiammattilaiset vastaavat

Seiska paljasti uudet Vain elämää -artistit: Mukana muun muassa Kasmir, Mira Luoti ja Happoradion Aki Tykki