Hyppää pääsisältöön

Black metal -fanien epäpyhiinvaellus suuntautuu Norjaan

Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma
Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma black metal,teeman rockdokumentit

Black Metal nousi maailman lehtien otsikoihin Norjassa tapahtuneiden kirkonpolttojen ja murhien takia. Nykyään se on genre siinä missä muut, mutta Norjan hurja maine elää edelleen. Dokumentissa seurataan kolmea fania Kolumbiasta, Iranista ja Kreikasta matkalla rakastamansa musiikin syntysijoille.
Teema lauantaina 9.12. klo 20.00. Areenassa 90 päivää

Neljännesvuosisata sitten Norjassa syntyi uusi metallimusiikin alalaji, joka sai nimekseen black metal. Sen soundi ja kuvasto olivat äärimmäisiä. Säröiseen, raakaan metallimusiikkiin yhdistyivät saatananpalvonta ja okkultistinen ideologia. Black metal nousi lehtien otsikoihin, kun alan harrastajat syyllistyivät 1990-luvulla Norjassa murhiin, polttivat kirkkoja ja häpäisivät hautoja.

Mutta nykypäivän Norjassa "bläkkis" on valtavirran musiikkia. Genre on jättänyt rikollisen menneisyyden taakseen. Kuitenkin black metal -faneille ympäri maailman Norja nauttii edelleen hurjaa mainetta, ja tuhannet matkustavat joka vuosi epäpyhiinvaellukselle rakastamansa musiikin syntysijoille.

Blackhearts: mustan metallin maailma ei niinkään ole dokumentti black metalin historiasta. Sen sijaan se seuraa kolmea fania, jotka ovat kotoisin hyvin erilaisista kulttuureista. Heitä yhdistää musiikki, ja kaikki he ovat saaneet kutsun esiintymään festivaaleilla Norjassa. Matka olisi heille unelmien täyttymys, mutta yhdellekään heistä se ei ole helppo.

Héctor on vannoutunut satanisti ja kolumbialaisen Luciferian-yhtyeen keulahahmo. Hänen intohimonsa black metalia ja siihen kuuluvaa elämäntapaa kohtaan ei oikein sovi hartaan katolilaisen kotikylän kuvioihin. Kun Luciferian on lähdössä matkalle Norjaan, Héctor huomaa, että viisumianomuksen läpimeno ei ole selviö. Niinpä hän kääntyy oppi-isänsä, "mustan paavin", puoleen, ja pimein menoin Héctorin sielu myydään paholaiselle vastineeksi matkustusluvasta Norjaan. Onnistuuko Héctor Saatanan avulla toteuttamaan unelmansa konsertista genren kotimaassa?

Sina on kotoisin Iranista, missä black metalin esittäminen ja tallentaminen on ankarasti kiellettyä. Mutta Sina uurastaa väsymättömästi: hän säveltää, sanoittaa ja julkaisee itse netissä kaikki yhden hengen bändinsä From The Vastlandin teokset – se on koko Iranin ainoa black metal -yhtye. Kun hänet kutsutaan alan festivaalille Norjaan, Sina joutuu vaikean valinnan eteen: matka Norjaan voisi saattaa hänet entistä vahvemmin viranomaisten tarkkailun alle, jolloin koko hänen perheensä voisi joutua hengenvaaraan. Eikä Norjasta välttämättä olisi koskaan kotiinpaluuta.

Kaiadas on päivisin kansanedustaja, joka istuu Kreikan parlamentissa äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen riveissä. Öisin hän on Naer Mataron -nimisen black metal -bändin keulakuva. Kaiadasilla ja koko yhtyeellä on musiikkinsa kautta voimakas tunneside Norjaan ja norjan historiaan. Naer Mataron kutsutaan Norjaan, mutta samalla Kaiadas otetaan kiinni epäiltynä rikollisjärjestön jäsenyydestä, ja häntä uhkaa 20 vuoden vankeustuomio.

Blackhearts: mustan metallin maailma esittelee black metal -skeneä ulkopuolisen, maallikon näkökulmasta. Se käsittelee kovaa työtä ja fanaattisuutta, taiteellista kunnianhimoa ja identiteettikysymyksiä. Useimmille se on katsaus johonkin ennennäkemättömään. Ja se vie myös muun muassa Kreikan pahamaineisen Kultaisen aamunkoiton kulissien taakse.

Viime kädessä kuitenkin on kysymys intohimon ajamista ihmisistä. Miten pitkälle he ovat valmiit menemään musiikin takia?

 • Blackhearts: mustan metallin maailma (Blackhearts), Norja 2017. O. Fredrik Horn Akselsen ja Christian Falch

Lue lisää:

Satanic Warmaster -yhtyeen kuva.

Perttu Häkkinen: Black metal

Käsittelyssä on suomalaisen black metalin historia ja nykytila. Black metal elää ja voi hyvin maassamme. Taas uusi kalpea miespolvi piirtelee pentagrammeja ja perustaa bläkkisyhtyeitä. Mikä saatanallisessa musiikissa kiehtoo? Kuinka tosissaan ja okkultistisella otteella black metal -fanit ja -tekijät ovat?

Kommentit
 • Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

  Kotimaiset huiput ainutlaatuisilla keikoilla G Livelabissa.

  Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla.

 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!