Hyppää pääsisältöön

Black metal -fanien epäpyhiinvaellus suuntautuu Norjaan

Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma
Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma black metal,teeman rockdokumentit

Black Metal nousi maailman lehtien otsikoihin Norjassa tapahtuneiden kirkonpolttojen ja murhien takia. Nykyään se on genre siinä missä muut, mutta Norjan hurja maine elää edelleen. Dokumentissa seurataan kolmea fania Kolumbiasta, Iranista ja Kreikasta matkalla rakastamansa musiikin syntysijoille.
Teema lauantaina 9.12. klo 20.00. Areenassa 90 päivää

Neljännesvuosisata sitten Norjassa syntyi uusi metallimusiikin alalaji, joka sai nimekseen black metal. Sen soundi ja kuvasto olivat äärimmäisiä. Säröiseen, raakaan metallimusiikkiin yhdistyivät saatananpalvonta ja okkultistinen ideologia. Black metal nousi lehtien otsikoihin, kun alan harrastajat syyllistyivät 1990-luvulla Norjassa murhiin, polttivat kirkkoja ja häpäisivät hautoja.

Mutta nykypäivän Norjassa "bläkkis" on valtavirran musiikkia. Genre on jättänyt rikollisen menneisyyden taakseen. Kuitenkin black metal -faneille ympäri maailman Norja nauttii edelleen hurjaa mainetta, ja tuhannet matkustavat joka vuosi epäpyhiinvaellukselle rakastamansa musiikin syntysijoille.

Blackhearts: mustan metallin maailma ei niinkään ole dokumentti black metalin historiasta. Sen sijaan se seuraa kolmea fania, jotka ovat kotoisin hyvin erilaisista kulttuureista. Heitä yhdistää musiikki, ja kaikki he ovat saaneet kutsun esiintymään festivaaleilla Norjassa. Matka olisi heille unelmien täyttymys, mutta yhdellekään heistä se ei ole helppo.

Héctor on vannoutunut satanisti ja kolumbialaisen Luciferian-yhtyeen keulahahmo. Hänen intohimonsa black metalia ja siihen kuuluvaa elämäntapaa kohtaan ei oikein sovi hartaan katolilaisen kotikylän kuvioihin. Kun Luciferian on lähdössä matkalle Norjaan, Héctor huomaa, että viisumianomuksen läpimeno ei ole selviö. Niinpä hän kääntyy oppi-isänsä, "mustan paavin", puoleen, ja pimein menoin Héctorin sielu myydään paholaiselle vastineeksi matkustusluvasta Norjaan. Onnistuuko Héctor Saatanan avulla toteuttamaan unelmansa konsertista genren kotimaassa?

Sina on kotoisin Iranista, missä black metalin esittäminen ja tallentaminen on ankarasti kiellettyä. Mutta Sina uurastaa väsymättömästi: hän säveltää, sanoittaa ja julkaisee itse netissä kaikki yhden hengen bändinsä From The Vastlandin teokset – se on koko Iranin ainoa black metal -yhtye. Kun hänet kutsutaan alan festivaalille Norjaan, Sina joutuu vaikean valinnan eteen: matka Norjaan voisi saattaa hänet entistä vahvemmin viranomaisten tarkkailun alle, jolloin koko hänen perheensä voisi joutua hengenvaaraan. Eikä Norjasta välttämättä olisi koskaan kotiinpaluuta.

Kaiadas on päivisin kansanedustaja, joka istuu Kreikan parlamentissa äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen riveissä. Öisin hän on Naer Mataron -nimisen black metal -bändin keulakuva. Kaiadasilla ja koko yhtyeellä on musiikkinsa kautta voimakas tunneside Norjaan ja norjan historiaan. Naer Mataron kutsutaan Norjaan, mutta samalla Kaiadas otetaan kiinni epäiltynä rikollisjärjestön jäsenyydestä, ja häntä uhkaa 20 vuoden vankeustuomio.

Blackhearts: mustan metallin maailma esittelee black metal -skeneä ulkopuolisen, maallikon näkökulmasta. Se käsittelee kovaa työtä ja fanaattisuutta, taiteellista kunnianhimoa ja identiteettikysymyksiä. Useimmille se on katsaus johonkin ennennäkemättömään. Ja se vie myös muun muassa Kreikan pahamaineisen Kultaisen aamunkoiton kulissien taakse.

Viime kädessä kuitenkin on kysymys intohimon ajamista ihmisistä. Miten pitkälle he ovat valmiit menemään musiikin takia?

 • Blackhearts: mustan metallin maailma (Blackhearts), Norja 2017. O. Fredrik Horn Akselsen ja Christian Falch

Lue lisää:

Satanic Warmaster -yhtyeen kuva.

Perttu Häkkinen: Black metal

Käsittelyssä on suomalaisen black metalin historia ja nykytila. Black metal elää ja voi hyvin maassamme. Taas uusi kalpea miespolvi piirtelee pentagrammeja ja perustaa bläkkisyhtyeitä. Mikä saatanallisessa musiikissa kiehtoo? Kuinka tosissaan ja okkultistisella otteella black metal -fanit ja -tekijät ovat?

Yle Teema

 • Black metal kylvi pelkoa ja sekasortoa, kunnes keski-ikäistyi

  Kolme black metal -muusikkoa matkaa myyttiseen Norjaan.

  90-luvun alussa uutisissa, keskusteluohjelmissa ja iltapäivälehtien lööpeissä kauhisteltiin norjalaisen black metal -yhteisön toimia. Kirkkojen polttamiset, murhat ja satanismin kanssa flirttailu herättivät pelkoa ja inhoa tavallisen kansan keskuudessa. Teini-ikäisiä hevifaneja black metalin saama huomio kiehtoi ja Norja kasvoi heidän silmissään myyttiseksi paikaksi. Tuore norjalaisdokumentti seuraa Iranista, Kreikasta ja Kolumbiasta Norjaan saapuvia black metal -muusikoita. Kohtaavatko odotukset ja todellisuus?

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • RSO:n itsenäisyyspäivän konsertti

  RSO juhlii 100-vuotiasta Suomea ja omaa 90-vuotispäiväänsä

  100-vuotiasta Suomea ja 90-vuotiasta RSO:a juhlitaan Lindbergin ja Wennäkosken uutuuksilla. Wennäkosken laulut helkkyvät suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi. Lindbergin teos verestää tuntumaa Kraftin ja Kineticsin karkeaan äänimaailmaan. Kullervossa soi kauna ja sisu Lallista Lehtoon.

 • Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

  Alkoholistit ja asunnottomat juhlivat 50 vuotiasta Suomea

  Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta. Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla: Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12.

 • Miltä satavuotias Suomi näyttää ranskalaisin silmin?

  Dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii Suomea ulkopuolisena

  Ranskalainen dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii ulkopuolisen silmin Suomen itsenäisyyden ajan historiaa ja tämän päivän Suomea. Matkallaan Horn selvittää, miten maasta Euroopan laidalla on tullut sellainen kuin se on.

 • Sohvaperunat ennen sohvaperunoita

  Ennen Goggleboxia ja Sohvaperunoita nähtiin Itsenäisyyspäivä

  Ensin oli The Royle Family (1998-2000), englantilainen menestyssarja, jota Suomessa esitettiin nimellä Sohvanvaltaajat. Siinä työväenluokkainen perusperhe löhösi sohvalla ja horisi niitänäitä, syöden roskaruokaa ja tuijotti hajamielisesti telkkaria. Ideana oli, että kamera ei näyttänyt lainkaan seurattavaa tv-ohjelmaa, ainoastaan hupaisaa perhettä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

  The right x-mas

  "Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas.

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!