Hyppää pääsisältöön

Black metal -fanien epäpyhiinvaellus suuntautuu Norjaan

Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma
Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma black metal,teeman rockdokumentit

Black Metal nousi maailman lehtien otsikoihin Norjassa tapahtuneiden kirkonpolttojen ja murhien takia. Nykyään se on genre siinä missä muut, mutta Norjan hurja maine elää edelleen. Dokumentissa seurataan kolmea fania Kolumbiasta, Iranista ja Kreikasta matkalla rakastamansa musiikin syntysijoille.
Teema lauantaina 9.12. klo 20.00. Areenassa 90 päivää

Neljännesvuosisata sitten Norjassa syntyi uusi metallimusiikin alalaji, joka sai nimekseen black metal. Sen soundi ja kuvasto olivat äärimmäisiä. Säröiseen, raakaan metallimusiikkiin yhdistyivät saatananpalvonta ja okkultistinen ideologia. Black metal nousi lehtien otsikoihin, kun alan harrastajat syyllistyivät 1990-luvulla Norjassa murhiin, polttivat kirkkoja ja häpäisivät hautoja.

Mutta nykypäivän Norjassa "bläkkis" on valtavirran musiikkia. Genre on jättänyt rikollisen menneisyyden taakseen. Kuitenkin black metal -faneille ympäri maailman Norja nauttii edelleen hurjaa mainetta, ja tuhannet matkustavat joka vuosi epäpyhiinvaellukselle rakastamansa musiikin syntysijoille.

Blackhearts: mustan metallin maailma ei niinkään ole dokumentti black metalin historiasta. Sen sijaan se seuraa kolmea fania, jotka ovat kotoisin hyvin erilaisista kulttuureista. Heitä yhdistää musiikki, ja kaikki he ovat saaneet kutsun esiintymään festivaaleilla Norjassa. Matka olisi heille unelmien täyttymys, mutta yhdellekään heistä se ei ole helppo.

Héctor on vannoutunut satanisti ja kolumbialaisen Luciferian-yhtyeen keulahahmo. Hänen intohimonsa black metalia ja siihen kuuluvaa elämäntapaa kohtaan ei oikein sovi hartaan katolilaisen kotikylän kuvioihin. Kun Luciferian on lähdössä matkalle Norjaan, Héctor huomaa, että viisumianomuksen läpimeno ei ole selviö. Niinpä hän kääntyy oppi-isänsä, "mustan paavin", puoleen, ja pimein menoin Héctorin sielu myydään paholaiselle vastineeksi matkustusluvasta Norjaan. Onnistuuko Héctor Saatanan avulla toteuttamaan unelmansa konsertista genren kotimaassa?

Sina on kotoisin Iranista, missä black metalin esittäminen ja tallentaminen on ankarasti kiellettyä. Mutta Sina uurastaa väsymättömästi: hän säveltää, sanoittaa ja julkaisee itse netissä kaikki yhden hengen bändinsä From The Vastlandin teokset – se on koko Iranin ainoa black metal -yhtye. Kun hänet kutsutaan alan festivaalille Norjaan, Sina joutuu vaikean valinnan eteen: matka Norjaan voisi saattaa hänet entistä vahvemmin viranomaisten tarkkailun alle, jolloin koko hänen perheensä voisi joutua hengenvaaraan. Eikä Norjasta välttämättä olisi koskaan kotiinpaluuta.

Kaiadas on päivisin kansanedustaja, joka istuu Kreikan parlamentissa äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen riveissä. Öisin hän on Naer Mataron -nimisen black metal -bändin keulakuva. Kaiadasilla ja koko yhtyeellä on musiikkinsa kautta voimakas tunneside Norjaan ja norjan historiaan. Naer Mataron kutsutaan Norjaan, mutta samalla Kaiadas otetaan kiinni epäiltynä rikollisjärjestön jäsenyydestä, ja häntä uhkaa 20 vuoden vankeustuomio.

Blackhearts: mustan metallin maailma esittelee black metal -skeneä ulkopuolisen, maallikon näkökulmasta. Se käsittelee kovaa työtä ja fanaattisuutta, taiteellista kunnianhimoa ja identiteettikysymyksiä. Useimmille se on katsaus johonkin ennennäkemättömään. Ja se vie myös muun muassa Kreikan pahamaineisen Kultaisen aamunkoiton kulissien taakse.

Viime kädessä kuitenkin on kysymys intohimon ajamista ihmisistä. Miten pitkälle he ovat valmiit menemään musiikin takia?

 • Blackhearts: mustan metallin maailma (Blackhearts), Norja 2017. O. Fredrik Horn Akselsen ja Christian Falch

Lue lisää:

Satanic Warmaster -yhtyeen kuva.

Perttu Häkkinen: Black metal

Käsittelyssä on suomalaisen black metalin historia ja nykytila. Black metal elää ja voi hyvin maassamme. Taas uusi kalpea miespolvi piirtelee pentagrammeja ja perustaa bläkkisyhtyeitä. Mikä saatanallisessa musiikissa kiehtoo? Kuinka tosissaan ja okkultistisella otteella black metal -fanit ja -tekijät ovat?

Kommentit
 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema