Hyppää pääsisältöön

Black metal -fanien epäpyhiinvaellus suuntautuu Norjaan

Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma
Black metal -fanit ovat päässeet unelmiensa Norjaan. Kuva dokumentista Blackhearts: mustan metallin maailma black metal,teeman rockdokumentit

Black Metal nousi maailman lehtien otsikoihin Norjassa tapahtuneiden kirkonpolttojen ja murhien takia. Nykyään se on genre siinä missä muut, mutta Norjan hurja maine elää edelleen. Dokumentissa seurataan kolmea fania Kolumbiasta, Iranista ja Kreikasta matkalla rakastamansa musiikin syntysijoille.
Teema lauantaina 9.12. klo 20.00. Areenassa 90 päivää

Neljännesvuosisata sitten Norjassa syntyi uusi metallimusiikin alalaji, joka sai nimekseen black metal. Sen soundi ja kuvasto olivat äärimmäisiä. Säröiseen, raakaan metallimusiikkiin yhdistyivät saatananpalvonta ja okkultistinen ideologia. Black metal nousi lehtien otsikoihin, kun alan harrastajat syyllistyivät 1990-luvulla Norjassa murhiin, polttivat kirkkoja ja häpäisivät hautoja.

Mutta nykypäivän Norjassa "bläkkis" on valtavirran musiikkia. Genre on jättänyt rikollisen menneisyyden taakseen. Kuitenkin black metal -faneille ympäri maailman Norja nauttii edelleen hurjaa mainetta, ja tuhannet matkustavat joka vuosi epäpyhiinvaellukselle rakastamansa musiikin syntysijoille.

Blackhearts: mustan metallin maailma ei niinkään ole dokumentti black metalin historiasta. Sen sijaan se seuraa kolmea fania, jotka ovat kotoisin hyvin erilaisista kulttuureista. Heitä yhdistää musiikki, ja kaikki he ovat saaneet kutsun esiintymään festivaaleilla Norjassa. Matka olisi heille unelmien täyttymys, mutta yhdellekään heistä se ei ole helppo.

Héctor on vannoutunut satanisti ja kolumbialaisen Luciferian-yhtyeen keulahahmo. Hänen intohimonsa black metalia ja siihen kuuluvaa elämäntapaa kohtaan ei oikein sovi hartaan katolilaisen kotikylän kuvioihin. Kun Luciferian on lähdössä matkalle Norjaan, Héctor huomaa, että viisumianomuksen läpimeno ei ole selviö. Niinpä hän kääntyy oppi-isänsä, "mustan paavin", puoleen, ja pimein menoin Héctorin sielu myydään paholaiselle vastineeksi matkustusluvasta Norjaan. Onnistuuko Héctor Saatanan avulla toteuttamaan unelmansa konsertista genren kotimaassa?

Sina on kotoisin Iranista, missä black metalin esittäminen ja tallentaminen on ankarasti kiellettyä. Mutta Sina uurastaa väsymättömästi: hän säveltää, sanoittaa ja julkaisee itse netissä kaikki yhden hengen bändinsä From The Vastlandin teokset – se on koko Iranin ainoa black metal -yhtye. Kun hänet kutsutaan alan festivaalille Norjaan, Sina joutuu vaikean valinnan eteen: matka Norjaan voisi saattaa hänet entistä vahvemmin viranomaisten tarkkailun alle, jolloin koko hänen perheensä voisi joutua hengenvaaraan. Eikä Norjasta välttämättä olisi koskaan kotiinpaluuta.

Kaiadas on päivisin kansanedustaja, joka istuu Kreikan parlamentissa äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen riveissä. Öisin hän on Naer Mataron -nimisen black metal -bändin keulakuva. Kaiadasilla ja koko yhtyeellä on musiikkinsa kautta voimakas tunneside Norjaan ja norjan historiaan. Naer Mataron kutsutaan Norjaan, mutta samalla Kaiadas otetaan kiinni epäiltynä rikollisjärjestön jäsenyydestä, ja häntä uhkaa 20 vuoden vankeustuomio.

Blackhearts: mustan metallin maailma esittelee black metal -skeneä ulkopuolisen, maallikon näkökulmasta. Se käsittelee kovaa työtä ja fanaattisuutta, taiteellista kunnianhimoa ja identiteettikysymyksiä. Useimmille se on katsaus johonkin ennennäkemättömään. Ja se vie myös muun muassa Kreikan pahamaineisen Kultaisen aamunkoiton kulissien taakse.

Viime kädessä kuitenkin on kysymys intohimon ajamista ihmisistä. Miten pitkälle he ovat valmiit menemään musiikin takia?

 • Blackhearts: mustan metallin maailma (Blackhearts), Norja 2017. O. Fredrik Horn Akselsen ja Christian Falch

Lue lisää:

Satanic Warmaster -yhtyeen kuva.

Perttu Häkkinen: Black metal

Käsittelyssä on suomalaisen black metalin historia ja nykytila. Black metal elää ja voi hyvin maassamme. Taas uusi kalpea miespolvi piirtelee pentagrammeja ja perustaa bläkkisyhtyeitä. Mikä saatanallisessa musiikissa kiehtoo? Kuinka tosissaan ja okkultistisella otteella black metal -fanit ja -tekijät ovat?

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!