Hyppää pääsisältöön

Itsenäisyyspäivän haaste – annetaan kaikille lupa näkyä Linnan juhlissa, sellaisina kuin he ovat!

Juhlavieras ei voi himmata itseään tapettiin, hänen on astuttava näkyville, ja asetuttava haavoittuvaiseksi muiden katseille - ja arvostelulle.
Juhlavieras ei voi himmata itseään tapettiin, hänen on astuttava näkyville, ja asetuttava haavoittuvaiseksi muiden katseille - ja arvostelulle. Kuva: shutterstock.com/Noppharat888 Vaakakapina,Jenny+

Oletko koskaan miettinyt, mitä lähdet hakemaan, kun alat katsoa Linnan juhlia? Odotatko juhlavaa väriloistoa, vai noloja epäonnistumisia? Vaakakapina herättelee miettimään, millaisissa tunnelmissa teillä katsotaan vastaanottoa.

Kuka on juhlien kuningatar? Kuka taas kauhea lehmä? Kättelyjonon kyttääminen on kansanhuvia, jossa ei sanoja säästellä. Kankaan läpi piirtyvä nänni tai kirkkaanpunainen sukkapari nousee seuraavan päivän puheenaiheeksi lehdissä.

Onko teillä #lupanäkyä ja #kasvurauha?

Monessa kodissa aikuiset ja lapset seuraavat suoraa lähetystä yhdessä. Miten teillä kommentoidaan juhlavieraita?

Vaakakapina julisti huhtikuussa kasvurauhan koko valtakuntaan. On tärkeää arvostaa jokaisen lapsen omaa kehoa, ja antaa lapsen nauttia elämästään juuri sellaisena kuin hän on.

Tämä ei kuitenkaan riitä, jos aikuiset puhuvat muista kehoista ikävään sävyyn.

Oma asenne tulee näkyväksi puheissa

Vaakakapinan kapinajohtaja Jenny Lehtinen muistuttaa, että kehorauhan nimissä tulee välttää myös naapurin Lissun lihomisen päivittelyä ja missiehdokkaiden ruotimista telkkarin ääressä.

Vaikka lapsen kehon jättäisi rauhaan, vahingollinen asenne välittyy siinä, miten aikuiset puhuvat vartaloista yleensä.

Huhtikuisessa kolumnissaan Jenny pohti: "Oma perimmäinen asenne tulee aina näkyväksi, tavalla tai toisella. On siis aika pureutua kunnolla niihin asenteisiin, joita me koko ajan välitämme lapsillemme, kun puhumme ihmisten kehoista ja painosta. Kaikki ihmisten vartaloista käyty keskustelu vaikuttaa - oli sitten kyse vaikkapa taivasteluista julkkisten lihomisten ja laihtumisten äärellä. Kommentoinnin ei tarvitse koskea suoraan lasta, että se vaikuttaa."

Puhutaan kaikenlaisista kehoista positiivisesti

Kehoista ei ylipäänsä tarvitsisi puhua niin paljon kuin nykyään puhutaan, mutta jos toisten kehoja pitää kommentoida, tehdään se arvostavasti.

Jokaisella juhlijalla on #lupanäkyä. Vaatii rohkeutta astua punaiselle matolle, Suomen katsotuimman televisio-ohjelman suoraan lähetykseen, tasavallan presidenttiä kättelemään.

Juhlavieras ei voi himmata itseään tapettiin, hänen on astuttava näkyville, ja asetuttava haavoittuvaiseksi muiden katseille – ja arvostelulle.

Käännetään katse ansioihin ja tekoihin

Linnan juhliin kutsutuilla on monenlaisia ansioita. Entäpä jos viettäisimme illan googletellen, etsisimme netistä, mitä mielenkiintoista kukin vieras on saanut aikaan.

Ulkonäön sijaan voisimme kohdistaa huomiomme hänen tekoihinsa, ja miettiä, mistä syystä hänet on kutsuttu juhlimaan Suomen itsenäisyyttä.

Jos kuitenkin nautit pukuloiston arvostelusta, keskity ihmisen kehon arvostelun sijaan asun ja tyylin kommentointiin. Juhlaglamouria voi tutkailla vaikkapa seuraavin kriteerein:

 • Onko asu yhtenäinen kokonaisuus?
 • Miten värit toimivat yhteen?
 • Miten puku istuu?
 • Onko tyyli kantajansa näköinen?

Videolla: Jenny+ -ohjelman ensimmäisessä jaksossa, brunssiporukka keskusteli kehovihasta. "Kehorauhan nimissä, ei arvostella edes naapurin Lissun kehoa"! Brunssilla Jannika B ja Cristal Snow, sekä juontajat Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina