Hyppää pääsisältöön

Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

Kirjailija Ossi Nyman
Kirjailija Ossi Nyman Kuva: Heini Lehväslaiho Ossi Nyman

Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

Bloggareiden perustelut: Ossi Nyman - Röyhkeys

”Nymanin Röyhkeys on huikea ajankuva. Romaani kertoo juuri tästä ajasta, tästä maailmasta ja yhteiskunnasta, jossa elämme. Se haastaa lukijansa, keikuttelee omaa perustustaan, saa epäilemään ja hämmentymään. Hieno, tärkeä romaani, jonka on ollut aikakin tulla jo kirjoitetuksi.”

”Röyhkeys on synnyttänyt erittäin runsaasti keskustelua ja osuu kipeään aiheeseen eli työttömyyteen ja siihen, mihin kaikkeen yhteiskunta katsoo voivansa työttömän velvoittaa ja onko työttömällä itsellään mitään oikeuksia. Hienoa on myös teoksen tyyli, kirjan rakenne ja teokseen loppuun sisältyvä kerronnallinen keikautus.”

”Hienosti näkyväksi tehty yhteiskunnallinen rakenneongelma, bonuksena loistava markkinointitempaus.”

”Työelämän muutos on iso asia, josta ei ole paljon kirjallisuudessa puhuttu.”

Bloggareiden kolme seuraavaa tasavahvaa ehdotusta vuotta 2017 kuvaaviksi kirjoiksi olivat Miki Liukkonen: O, Koko Hubara: Ruskeat tytöt ja Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa. Nämä kolme kirjaa nousivat esiin myös Kirjojen Suomen saamissa ehdotuksissa.

Bloggareiden perustelut: Miki Liukkonen - O

"O avaa suomalaisen kirjallisuuden moneen perinteeseen, josta olemme saaneet nauttia vain käännöskirjallisuuden kautta."

"Miki Liukkosen romaanin maailma syöksyy lukijan tajuntaan päättymättömänä online-lähetyksenä. Maailma on ulottuvillamme kaiken aikaa, mutta kasvavan informaatiotulvan vuoksi näkökulmamme kapenevat kapenemistaan. Kokonaiskuvan muodostaminen mistä tahansa asiasta on siksi äärimmäisen vaikeaa. Emme enää pysty ’hallitsemaan maailmaamme’ niin kuin joskus muinoisina aikoina, kun elinpiirimme oli rajatumpi ja tiedonsaantikin oli hitaampaa, maailma mahtui melkein kämmenelle…"

"Jatkuva infotulva näkyy jo nyt ihmisissä psyykkisenä kuormituksena. Liukkonen sanoittaa näitä meissä juuri nyt tapahtuvia muutoksia pistämättömällä tavalla: hänen romaaninsa on digiajan ihmisen sielun- ja ruumiinavaus."

Bloggareiden perustelut: Koko Hubara - Ruskeat tytöt

"Ruskeat tytöt on tämän vuoden ajankohtaisin ja tärkein kirja. Teos on hieno uusi kotimainen ääni suomalaisille, jotka ovat tähän asti jääneet vaille ääntä. Ajatuksia herättävä ja omia arvomaailmoja kolisteleva, kirja, joka jokaisen suomalaisen pitäisi lukea."

"Ruskeat tytöt kuvaa Suomea, jossa leimaamme ja lokeroimme ihmiset edelleen ulkonäön perusteella. Kirjassa on perusteltuja kannanottoja rasismiin, esikuvien tarpeeseen, kasvamiseen ja kasvattamiseen."

Bloggareiden perustelut: Selja Ahava - Ennen kuin mieheni katoaa

"Ahava kuvaa koskettavasti ja taidokkaasti minä-kertojan tunteiden myrskyä ja epätoivon tiloja, joita tämä kokee, kun aviomies eräänä päivänä ilmoittaa haluavansa vaihtaa sukupuolta. Kirja on ajassa kiinni ja myös rohkea, sillä se perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin."

"Hienosti kirjoitettu, nykyaikaan sijoittuva, aiheeltaan hyvin moderni ja toisaalta ajaton. Itsekeskeinen kuin nykyaikamme on."

"Kirjan aihe, miehestä naiseksi sukupuoltaan muuttava mies, on niin tätä päivää. Samoin se, että kirjailija avautuu näin koskettavasta aiheesta. Ennen tällainen asia olisi pidetty tiukasti perhepiirissä ja hävetty, pelätty että vuotaa julkisuuteen ja vaikuttaa negatiivisesti uraan."

Bloggarit ja Kirjojen Suomen yleisö ehdottivat myös näitä:

Anni Kytömäki: Kivitasku, Rosa Liksom: Everstinna, Laura Ertimo, Satu Konttinen: Vesi – Kirja maailman tärkeimmästä aineesta, Matti Rönkä: Yyteet, , Asko Sahlberg: Amandan maailmat, Annastiina Storm: Me täytytään valosta, Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Kirjabloggari Arja Korhonen kertoi bloggareiden valinnasta Ylen Aamu-tv:ssä. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen paljastaa oman valintansa Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirjaksi 6.12. klo 16.28 Yle TV1:ssä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi