Hyppää pääsisältöön

Neulo latokuvioinen otsapanta

En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på.
Pohjalaisen latokuvioisen otsapannan on suunnitellut Marina Haapaniemi. En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Hiuspanta,neuletyöt,neulonta,Elin Skagersten-Ström,kirjoneuleet

Harmaa, säänsyömä ja hiukan notkahtanut lato ovat mielessäni vahva Pohjanmaan symboli. Minulle se symboloi uutteruutta, ja tämä pirttikyläläisen Marina Haapaniemen suunnittelema lato on sopivan helppo neuleprojekti kuvioneuletta kokeilevalle aloittelijalle. Lato on Marinan panos Suomi 100 -neuleprojektiimme.

Lue lisää projektistamme, jossa keräämme kuvioneuleohjeita, joissa yhdistyy koko Suomi.

Lee loi uuden ohjeen, jolla 100-vuotista Suomea juhlistetaan kukin, kuusin ja joutsenin. Tästä löytyy ohje hänen tuubihuiviinsa. Kuviosta voi neuloa myös ranteenlämmittimet.

Tarvikkeet:

 • Harmaata ja oranssia lankaa. Käytin lankaa, jossa on villaa ja alpakkaa.
 • Puikot. Käytin 4 mm:n pyöröpuikkoja, pituus 40 (langalle suositeltiin 5 mm:n puikkoja, mutta halusin tiiviimmän lopputuloksen, koska otsapanta on yksinkertainen ja vuoriton).
 • Parsinneula
 • Sakset

Neuletiheys:
Mittaa neuletiheytesi ja muokkaa ohjetta tarpeen mukaan. Ota huomioon, että kahta tai useampaa väriä käytettäessä neuloksesta tulee tavallista tiukempi.

Neuletiheyteni tässä on 18 s = 10 cm. Valmiin otsapannan ympärysmitta on 51 cm ja korkeus 8 cm. Se istuu hyvin silti kiristämättä 56-senttiseen päänympärykseeni.

Tee näin:

1. Luo 88 s oranssilla langalla.
2. Aloita ns. latvialaisella palmikolla.
Se tehdään näin:
1. krs: Neulo vuorotellen 1 oikein oranssilla ja 1 oikein harmaalla kiertämättä lankoja toisiinsa työn nurjalla puolella.
2. krs: Aseta molemmat langat työn eteen. Neulo nurin, kukin silmukka samalla värillä kuin edellisen kerroksen silmukka. Kun vaihdat väriä, kierrä lankoja aina samaan suuntaan. Nosta uusi väri siis aina äsken käytetyn värin yli.
3. krs: Neulo nurin kuten edellä – kukin silmukka samalla värillä kuin edellisen kerroksen silmukka ja langat edelleen työn edessä – mutta kierrä lankoja nyt vastakkaiseen suuntaan. Ota uusi väri siis aina äsken käytetyn värin alta. Näin palmikko osoittaa vasemmalle.
Jos haluat sen osoittavan oikealle, vaihda kierrosten 3 ja 2 paikkaa niin, että kierrät lankoja vastakkaiseen suuntaan.

Katso tästä video vasemmalle osoittavan palmikon neulomisesta (ruotsinkielinen):

Ladon neulekuvio.
Ladon neulekuvio Ladon neulekuvio. Kuva: Yle/Elin Skagersten-Ström neulonta,käsityöohjeet,Suomi 100,Strömsö (tv-ohjelma)

3. Aloita sileä neule. Aseta langat takaisin työn nurjalle puolelle ja neulo kaikki silmukat oikein. Seuraa ruutupiirrosta näytöltä tai tulosta se pdf-muodossa tästä. Piirroksessa on kuvattuna koko palmikoiden välinen sileä osuus. Toista kuvio kahdeksan kertaa peräkkäin.
4. Tee lopuksi palmikko kuten edellä.
5. Päätä silmukat oranssilla langalla.
6. Päättele langanpäät.
7. Kostuta työ ja anna sen kuivua tasossa.

Ett mönsterstickat pannband med orange botten och gråa lador.
Latokuvioinen otsapanta Ett mönsterstickat pannband med orange botten och gråa lador. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Hiuspanta,kirjoneuleet,neulonta,neuletyöt,käsityöohjeet,käsityöt (tuote),Suomi 100,Strömsö (tv-ohjelma)

Käännös: Tarja Sirén

 • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

  Yllättävä sisäpuoli!

  Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

 • Ompele kori matonkuteista

  Ompele säilytyskori ompelukoneella.

  Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

 • Leijuvat kivet

  Kivet savesta kelluvat paremmin!

  Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.