Hyppää pääsisältöön

Neulo Suomi 100 -aiheiset sukat

Jalat joissa villasukat.
Uusi malli maamme kunniaksi. Jalat joissa villasukat. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),kirjoneuleet,Sukka

Syksy on tullut, ja puikot käyvät kuumina ympäri Suomea. Sukat ovat suosituimpia itse neulottuja vaatekappaleita, ja mikä voittaisikaan lämmittäjänä kotikutoiset villasukat?

Yhdistä Suomi yhteen neulekuvioon -projekti, jonka aloitimme yhdessä kanssanne keväällä, on saanut monet innostumaan, ja siksi tarjoamme teille vielä yhden uuden mallin, joka sopii yhteen jo aiemmin tehtyjen neuleiden kanssa.

Tällä kertaa mukaan pääsee Carolina Mannströmin lähettämä ohje.

Täältä voit lukea lisää projektista

Fötter iklädda stickade sockor och vatten i bakgrunden.
Sininen pohjaväri symboloi vettä, joka liittyy vahvasti mielikuviimme maastamme. Fötter iklädda stickade sockor och vatten i bakgrunden. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),kirjoneuleet

Neulemallit voi tulostaa linkistä.

Mallit PDF-muodossa

Tarvikkeet:

 • Lankaa 150g/300m esim. Novita Seitsemän veljestä tai vastaavaa valkoista, sinistä ja vihreää.
 • Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan.

Neuletiheys: 19 silmukkaa = 10 cm. Mittaa neuletiheytesi ja laske sen mukaan.

Valmiiden sukkien mitat: ympärysmitta 23 cm, pituus varpaasta kantaan 23 cm, varren korkeus 22 cm. Vastaa kengänkokoa 38, mutta kokoa on helppo muuttaa tarpeen mukaan.

Lyhenteet:
s = silmukka
krs = kerros
o = oikea
n = nurja

ylivetokavennus:
nosta yksi silmukka oikein kutomatta, neulo yksi silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli. Yksi tapa vähentää silmukoita.

Joutsenet ja kuuset -villasukat
Joutsenet ja kuuset -villasukat Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),kirjoneuleet

Tee näin

1. Luo valkoisella langalla 50 s tuplasukkapuikolla.
2. Neulo joustinta 5 kerrosta, 1 o 1 n.
3. Neulo 2 krs oikein valkoisella. (näkyy neulemallissa).

Neulemalli juotsenen ja kuusen tekoon.
Neulemalli nro 1. Mallia toistetaan 5 kertaa peräkkäin Neulemalli juotsenen ja kuusen tekoon. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma)

4. Neulo nyt neulemallin nro 1 mukaan kahdella värillä kerrallaan. Yksi raita kuusia ja toinen joutsenia. Malli toistuu 5 kertaa peräkkäin niin, että toiseen raitaan tulee viisi kuusta ja toiseen viisi joutsenta.

5. Neulo 1 kerros sinistä joutsenten alle, kerros on neulemallissa.

6. Kavenna nyt 4 s tasaisin välien neulomalla 2 s oikein yhteen niin, että jää 46 s.

7. Neulo 1 krs oikein sinisellä näillä 46 s:lla.

8. Kavenna vielä 2 s oikein yhteen tasaisin välein niin, että jää 44 s.

9. Neulo 11 krs oikein sinisellä langalla ja 44 s:lla. Tai sen mukaan, miten pitkät varret haluat.

10. Nyt alkaa kantapää. Laita ensimmäiset ja viimeiset 11 s samalle puikolle. Eli neulo 11 s puikolta nro 1 puikolle nro 4. Nyt sinulla on 22 s samalla puikolla. Neulo sileää neuletta näillä 22 s:lla 6 cm.

11. On kavennuskerrosten aika. Neulo 15 o, 1 ylivetokavennus * käännä, nosta 1 n, neulo 8 s (nurin nurjalla ja oikein oikealla puolella), 2 n yhteen, käännä, nosta 1 o, neulo 8 s, 1 ylivetokavennus.* Toista *:stä *:een, kunnes kaikki silmukat molemmista sivuista on neulottu mukaan ja jäljellä on 10 s.

12. Jaa nämä silmukat kahdelle puikolle, 5 s kummallekin puikolle.

13. Poimi 13 s kantapään sivusta, neulo oikein s puikolla nro 2 ja 3 ja poimi 13 s toiselta puolelta ja neulo puikolla nro 4 olevat 5 s.

14. Nyt kavennetaan. Tee näin: neulo oikein koko ajan, mutta 2 viimeistä s puikolla nro 1 neulotaan oikein yhteen ja puikon nro 4 alkuun tehdään ylivetokavennus. Kavenna näin 6 kerroksella, niin sinulla on taas 44 s.

15. Neulo sileää neuletta sinisellä 3,5 cm.

Mönsterdiagram för stickning i vitt, grönt och blått.
Neulemalli nro 2. Malli toistuu 11 kertaa peräkkäin niin, että kaikki 44 s on neulottu. Mönsterdiagram för stickning i vitt, grönt och blått. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma)

16. Neulo neulemallin nro 2 mukaisesti seuraavat 11 kerrosta. Neljän s:n malli toistuu 11 kertaa peräkkäin.

17. Neulo 8 krs sinisellä mallin viimeisen kerroksen jälkeen (tai niin monta kerrosta, että sukka on sopivan pitkä).

18. Nyt alkaa kavennus. Kokeile ensin sukkaa nähdäksesi, tarvitaanko vielä muutama kerros ennen kavennuksia. Neulo 2 o yhteen puikon nro 1 lopussa, puikon nro 2 alussa 1 o, ylivetokavennus. Puikon nro 3 lopussa 2 o yhteen ja puikon nro 4 alussa 1 o, ylivetokavennus. Muut s neulotaan oikein. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 s.

19. Katkaise lanka ja vedä se 8 silmukan läpi ja päättele lanka hyvin. Päättele myös muuta langanpäät.

20. Neulo toinen sukka samalla tavalla. Kostuta sukat ja pane ne kuivumaan pyyheliinan päälle.

Jos haluat neuloa yhteensopivan tuubihuivin, löydät ohjeen Suomi 100 -tuubihuiviin.

Ohje yhteensopiviin ranteenlämmittimiin

Strömsö

 • Munien värjääminen luonnonväreillä

  Keittiöstäsi löytyvillä aineksilla värjäät turvallisesti.

  Kauniit ja turvalliset värisävyt syntyvät helposti keittiöstä löytyvistä aineksista. Jos värjätyt pääsiäismunat aikoo syödä, on hyvä, että niissä ei ole turhia kemikaaleja. Hanki siis luonnonmukaisia raaka-aineita ja kokeile tänä pääsiäisenä uusia munanvärjäystapoja!

 • Kevätasetelma ikkunalle sipuli- ja ruukkukasveista

  Värejä ja tuoksuja kesän kaipuuta helpottamaan.

  Strömsössä kootaan ekologinen kevätasetelma sipuli- ja ruukkukasveista turveruukkuihin ikkunalaudalle. Kokoa mieleisesi asetelma vaikkapa pöydänkulmalle tai parvekkeelle.

 • Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

  Vitamiinit marjoista.

  Täällä pohjoisessa on paljonkin ravinnepitoisia hedelmiä – ne ovat vain hyvin pieniä ja niitä kutsutaan marjoiksi. Pohjoiset marjamme kestävät hyvin vertailun eksoottisiin hedelmiin ja niissä on usein enemmän C-vitamiinia ja antioksidantteja kuin hedelmälautastemme pitkämatkaisissa vieraissa.

 • Rakkaat pavut

  Pavuista soveltuu moneen

  Pavut, linssit ja herneet ovat perusruoka-aineita kaikkialla maailmassa. Ne ovat monikäyttöisiä elintarvikkeita, jotka sopivat niin kasvimaitoon ja vegaaniruokiin kuin ruokaisiin kasvispihveihin ja täyteläisiin patoihinkin. Rakastan niitä. Ihan jokaista.

 • Ekologinen tuholaistorjunta

  Myrkky ei toimi yhtä hyvin kuin suojaverkko.

  Kaikenlaiset ötökät rakastavat kaalia kaikkina kesäkuukausina. Heti kevätkylvöjen jälkeen tulevat kirpat ja luteet. Sitten tulevat kaalikärpästen ja isokaalikärpästen eri sukupolvet ja lentelevät elokuuhun asti.

 • Avaimenreikäpuutarha – nerokas ajatus

  Lämpöpenkki ja komposti toimivassa paketissa

  Lämpöpenkki on erinomainen keino aikaistaa viljelykautta kylmässä pohjoisessa ilmastossamme. Jos rakennat sen niin kutsutuksi avaimenreiäksi, saat keskelle käytännöllisen kompostin, joka tuottaa viljelypenkkiin ravinteita koko kauden ajan.

 • Routa – ilmaista työvoimaa

  Paksu lumikerros suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

  Pohjoisesta ilmastostamme on hyötyä, ja on olemassa kikkoja, joilla kasvit saa kasvamaan, vaikka on kylmä. Paksu lumipeite suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

 • Tilaa muistiinpanoille kesän kukoistuksesta

  Tee oma kasviprässi kauneimmille puutarhamuistoillesi.

  Jokainen on kai prässännyt jonkin kukan suosikkikirjansa väliin. Jos haluaa ottaa talteen useampia kasveja ja lisäksi tehdä sen tyylikkäästi, on aika tehdä oma kasviprässi!

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.