Hyppää pääsisältöön

Neulo Suomi 100 -kuvioiset ranteenlämmittimet

Ranteenlämmittimet kukka-, joutsen- ja kuusikuivioilla.
Ranteenlämmittimet kukka-, joutsen- ja kuusikuivioilla. Kuva: Yle/Lee Esselström neulonta,Strömsö

Lue lisää kaikista saapuneista kuviomalleista tästä.

Jos haluat tehdä tuubihuivin, löydät ohjeen tästä.

Tästä voit tutustua haasteeseen ja projektin taustoihin.

Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare.
Lee ja yhteensopivat Suomi 100 -kuvioiset tuubihuivi ja ranteenlämmittimet. Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lee Esselström,neulonta

Tarvikkeet:

  • valkoista, vihreää ja sinistä lankaa (käytin eettisesti tuotettua New Merinoa, jonka juoksevuus on 166 m/100 g)
  • lankaan sopivat puikot (käytin 4,0 mm:n sukkapuikkoja)
  • parsinneula
  • sakset

Neuletiheys:
Mittaa neuletiheytesi ja muokkaa ohjetta tarpeen mukaan. Ota huomioon, että kahta tai useampaa väriä käytettäessä neuloksesta tulee tavallista tiukempi.

Minun neuletiheyteni on 18 s = 10 cm. Valmiin ranteenlämmittimen ympärysmitta on 21 cm, ja se on 20 cm korkea. Se on aika suuri S-kokoiselle ja ympärysmitaltaan 12-senttiselle ranteelle, joten vaikka käsialasi olisi tiukempi, koko riittää varmasti isommallekin.

Tee näin:
1. Luo 40 silmukkaa sinisellä langalla.
2. Aloita nk. latvialaisella palmikolla. Se tehdään näin:
1. krs: Neulo vuorotellen 1 oikein sinisellä ja 1 oikein valkoisella kiertämättä lankoja toisiinsa työn nurjalla puolella.
2. krs: Aseta molemmat langat työn eteen. Neulo nurin, kukin silmukka samalla värillä kuin edellisen kerroksen silmukka. Kun vaihdat väriä, kierrä lankoja aina samaan suuntaan. Nosta uusi väri siis aina äsken käytetyn värin yli.
3. krs: Neulo nurin kuten edellä – kukin silmukka samalla värillä kuin edellisen kerroksen silmukka ja langat edelleen työn edessä – mutta kierrä lankoja nyt vastakkaiseen suuntaan. Ota uusi väri siis aina äsken käytetyn värin alta.

Näin palmikko osoittaa vasemmalle. Jos haluat sen osoittavan oikealle, vaihda kerrosten 3 ja 2 paikkaa niin, että kierrät lankoja vastakkaiseen suuntaan.

Katso tästä video palmikon neulomisesta (ruotsinkielinen):


3. Aloita sileä neule. Aseta langat takaisin työn nurjalle puolelle ja neulo kaikki silmukat oikein. Seuraa ruutupiirrosta näytöltä tai tulosta se pdf-muodossa tästä. Piirroksessa on kuvattuna koko palmikoiden välinen sileä osuus. Toista kuviota neljä kertaa peräkkäin.

Ranteenlämmittimen kuvio.
Ranteenlämmittimen kuvio. Toista 4 kertaa peräkkäin. Ranteenlämmittimen kuvio. Kuva: Yle/Lee Esselström neulonta,Strömsö,Suomi 100

Vinkki aloittelijoille:
Vältä vetämästä työn takana kulkevia pitkiä lankajuoksuja liian kireälle tai jättämästä niitä liian löysiksi. Kierrä siksi käyttämättömänä oleva ja neulottava lanka toisiinsa työn nurjalla puolella niillä kierroksilla, joilla käytät kahta väriä.

Suosittelen myös neulomaan jonkin silmukan toisella värillä, jotta käyttämättömänä olevaa lankaa ei tarvitse kuljettaa yli neljän samanvärisen silmukan yli. Voit esimerkiksi korvata valkoisia silmukoita sinisillä joutsenen siiven kohdalla tai vihreitä silmukoita valkoisilla kuusen rungossa.

4.Tee lopuksi palmikko kuten edellä.
5. Päätä silmukat valkoisella langalla.
6. Päättele langanpäät.
7. Neulo toinen samanlainen.
8. Kostuta työ ja anna sen kuivua tasossa.