Hyppää pääsisältöön

Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958).
Christopher Lee on Dracula Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958). Teemalauantai,vampyyri,elokuvat,Christopher Lee,Dracula,kauhuelokuvat,Terence Fisher

Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.
Teemalauantai 9.12. klo 21.25. Nosferatu Areenassa 90 päivää, Dracula, pimeyden prinssi Areenassa 14 päivää.

Teemalauantain ensimmäinen elokuva sijoittuu samalla saksalaisen elokuvan syksyn jatkoksi. F. W. Murnaun vuonna 1922 ohjaama Nosferatu on kauhuelokuvan ehdoton kulmakivi, jonka pääosassa tekee unohtumattoman vaikutuksen kalmankalpeaksi hirviöksi maskeerattu Max Schreck.

Murnaun elokuva luetaan tavallisesti ekspressionismin mestariteokseksi, mutta esimerkiksi Tohtori Caligarin kabinettiin verrattuna sen kuvallinen ilmaisu on hyvin erilaista (vaikka joku aikalaiskriitikko haukkuikin sitä vain Caligarin kopioksi). Nosferatu on kuvattu suurelta osin aidoissa lokaatioissa, ja siinä on paljon ulkokuvia; se ei siis ole mitään studioon rakennettujen tyyliteltyjen lavasteiden ja vääristyneiden perspektiivien leikkiä. Murnau tuo kauhun tavallisen todellisuuden, kodikkailta ja romanttisilta näyttävien maalaismaisemien ja vanhojen linnojen keskelle.

Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu
Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat
Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa
Max Schreck on nosferatu Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat

Mikään kassamenestys Nosferatu ei ollut, ja sen tuotantoyhtiö ajautui pian vararikkoon.

Nosferatu on luvaton sovitus Bram Stokerin romaanista Dracula. Kun tekijöillä ei ollut romaanin filmausoikeuksia, he yksinkertaisesti muuttivat Draculan nimeksi Orlok ja vaihtoivat sanan "vampyyri" tilalle yhtä kaikki Stokerilta lainatun sanan "nosferatu", joka on olevinaan vampyyrin vanha transilvanialainen nimitys. Päähenkilöistä lisäksi tehtiin saksalaisia ja tarina siirrettiin 1800-luvun alkupuolelle. (Tämä ei sinänsä ollut suuri asia mykkäfilmin aikakaudella, jolloin tekstiä näkyi vain väliplansseissa – jossain vaiheessa 20-lukua Amerikkaa kiersi versio, jonka plansseihin oli vaihdettu Stokerin alkuperäiset nimet…)

Pelkkä nimien ja vuosilukujen muuttaminen ei ihan riitä tekemään teoksesta itsenäistä, ja Stokerin perikunta yritti oikeusteitse estää Nosferatun levittämisen. Syntynyt kohu möi niin elokuvaa kuin kirjaakin, ja vaikka paljon Nosferatun filmikopioita tuhottiin, elokuva kiersi maailmaa edelleen, eikä Stokerin suku voinut saada kaikkia kappaleita kiinni.

Mutta aivan alkuperäistä, kokonaista Nosferatua ei ole säilynyt. Teemalla esitettävä Nosferatu on Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftungin toimesta restauroitu versio, joka perustuu lähinnä erääseen Ranskassa säilyneeseen väritettyyn kopioon; osia on digitoitu tšekkiläisestä ja plansseja saksalaisesta kopiosta. Lisäksi elokuvaan on toteutettu kadonneita tekstiplansseja pieteetillä alkuperäisen typografian mukaisesti.

Ääniraitana soi Berndt Hellerin rekonstruktio Hans Erdmannin alkuperäisestä elokuvamusiikista. Sen esittää Hellerin johtama Saarbrückenin radio-orkesteri.

Illan jälkimmäinen elokuva on toisen varsinaisen arkkivampyyrin Christopher Leen debyytti Draculana. Legendaarinen Hammer-studio tuoreisti kauhuelokuvan genreä vakuuttavilla tuotannoillaan 1950–60-luvuilla ja vakiinnutti oman näkemyksensä viktoriaanisesta maailmasta tietynlaiseksi kauhukertomusten perustaustaksi.

Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste
Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste Dracula,Teemalauantai,teeman elokuvat

Vuonna 1958 valmistunut Dracula, pimeyden prinssi (joka muuten on eri elokuva kuin saman tuotantoyhtiön vuonna 1966 valmistunut Dracula, Prince of Darkness!) perustuu myös Bram Stokerin alkuperäiseen tarinaan mutta tekee siihen tiettyjä ovelia muutoksia, joita tässä ei liene syytä paljastaa. Alkuasetelma on joka tapauksessa tuttu: brittiläinen mies nimeltä Harker (John Van Eyssen) saapuu kreivi Draculan linnaan muka avustaakseen isäntää harmittomissa ja pölyisissä paperitöissä, tällä kertaa kirjastonhoitajana. Pikku hiljaa tilanteen todellinen luonne paljastuu...

Ensimmäisen Draculansa jälkeen Christopher Lee näytteli vampyyrikreiviä vielä kuudessa Hammerin filmissä. Teemalauantain elokuvassa on mukana myös toinen tärkeä Hammer-näyttelijä Peter Cushing, joka nähdään vampyyrinmetsästäjä Van Helsingin roolissa.

 • Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), Saksa 1922. O: Friedrich Wilhelm Murnau. N: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder. Restaurointi Luciano Berriatúa / Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung 2005–2006.
 • Dracula, pimeyden prinssi (Dracula/Horror of Dracula), Britannia 1958. O: Terence Fisher. N: Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Gough, Melissa Stribling, John Van Eyssen
 • Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

  Peter von Baghin viimeinen ohjaus tv-ensi-illassa

  Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.

 • Teeman lahjapaketit 2017

  Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

  Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

 • Black Sabbathin viho viimeinen keikka

  Tunteikkaita hetkiä Birminghamista helmikuulta 2017

  Konserttidokumentti Black Sabbathin vuonna 1968 alkaneen upean uran päätöksestä kotikentällä Birminghamissa helmikuussa 2017.

Yle Teema

 • Teeman lahjapaketit 2017

  Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

  Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

 • Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

  Peter von Baghin viimeinen ohjaus tv-ensi-illassa

  Teemalla saa tv-ensi-iltansa Peter von Baghin viimeinen ohjaus, dokumentti Agit Propista ja sen musiikista kuudella vuosikymmenellä.

 • Black metal kylvi pelkoa ja sekasortoa, kunnes keski-ikäistyi

  Kolme black metal -muusikkoa matkaa myyttiseen Norjaan.

  90-luvun alussa uutisissa, keskusteluohjelmissa ja iltapäivälehtien lööpeissä kauhisteltiin norjalaisen black metal -yhteisön toimia. Kirkkojen polttamiset, murhat ja satanismin kanssa flirttailu herättivät pelkoa ja inhoa tavallisen kansan keskuudessa. Teini-ikäisiä hevifaneja black metalin saama huomio kiehtoi ja Norja kasvoi heidän silmissään myyttiseksi paikaksi. Tuore norjalaisdokumentti seuraa Iranista, Kreikasta ja Kolumbiasta Norjaan saapuvia black metal -muusikoita. Kohtaavatko odotukset ja todellisuus?

 • Yann Arthus-Bertrandin suurelokuva Human

  Yli kolmetuntinen elokuva on katsottavissa Yle Areenassa

  Maailmankuulun valokuvaajan suurelokuvassa planeettamme ihmiset kertovat elämästään ja maailmasta 63 eri kielellä. Arthus-Bertrand on DocPoint-festivaalin vieraana Helsingissä.
  Katso elokuva Areenassa

 • Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

  Kaksi vampyyrielokuvan klassikkoa vuosilta 1922 ja 1958

  Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • RSO:n itsenäisyyspäivän konsertti

  RSO juhlii 100-vuotiasta Suomea ja omaa 90-vuotispäiväänsä

  100-vuotiasta Suomea ja 90-vuotiasta RSO:a juhlitaan Lindbergin ja Wennäkosken uutuuksilla. Wennäkosken laulut helkkyvät suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi. Lindbergin teos verestää tuntumaa Kraftin ja Kineticsin karkeaan äänimaailmaan. Kullervossa soi kauna ja sisu Lallista Lehtoon.

 • Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

  Alkoholistit ja asunnottomat juhlivat 50 vuotiasta Suomea

  Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta. Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla: Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12.

 • Miltä satavuotias Suomi näyttää ranskalaisin silmin?

  Dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii Suomea ulkopuolisena

  Ranskalainen dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii ulkopuolisen silmin Suomen itsenäisyyden ajan historiaa ja tämän päivän Suomea. Matkallaan Horn selvittää, miten maasta Euroopan laidalla on tullut sellainen kuin se on.

 • Sohvaperunat ennen sohvaperunoita

  Ennen Goggleboxia ja Sohvaperunoita nähtiin Itsenäisyyspäivä

  Ensin oli The Royle Family (1998-2000), englantilainen menestyssarja, jota Suomessa esitettiin nimellä Sohvanvaltaajat. Siinä työväenluokkainen perusperhe löhösi sohvalla ja horisi niitänäitä, syöden roskaruokaa ja tuijotti hajamielisesti telkkaria. Ideana oli, että kamera ei näyttänyt lainkaan seurattavaa tv-ohjelmaa, ainoastaan hupaisaa perhettä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

  The right x-mas

  "Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas.

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!