Hyppää pääsisältöön

Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958).
Christopher Lee on Dracula Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958). Teemalauantai,vampyyri,elokuvat,Christopher Lee,Dracula,kauhuelokuvat,Terence Fisher

Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.
Teemalauantai 9.12. klo 21.25. Nosferatu Areenassa 90 päivää, Dracula, pimeyden prinssi Areenassa 14 päivää.

Teemalauantain ensimmäinen elokuva sijoittuu samalla saksalaisen elokuvan syksyn jatkoksi. F. W. Murnaun vuonna 1922 ohjaama Nosferatu on kauhuelokuvan ehdoton kulmakivi, jonka pääosassa tekee unohtumattoman vaikutuksen kalmankalpeaksi hirviöksi maskeerattu Max Schreck.

Murnaun elokuva luetaan tavallisesti ekspressionismin mestariteokseksi, mutta esimerkiksi Tohtori Caligarin kabinettiin verrattuna sen kuvallinen ilmaisu on hyvin erilaista (vaikka joku aikalaiskriitikko haukkuikin sitä vain Caligarin kopioksi). Nosferatu on kuvattu suurelta osin aidoissa lokaatioissa, ja siinä on paljon ulkokuvia; se ei siis ole mitään studioon rakennettujen tyyliteltyjen lavasteiden ja vääristyneiden perspektiivien leikkiä. Murnau tuo kauhun tavallisen todellisuuden, kodikkailta ja romanttisilta näyttävien maalaismaisemien ja vanhojen linnojen keskelle.

Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu
Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat
Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa
Max Schreck on nosferatu Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat

Mikään kassamenestys Nosferatu ei ollut, ja sen tuotantoyhtiö ajautui pian vararikkoon.

Nosferatu on luvaton sovitus Bram Stokerin romaanista Dracula. Kun tekijöillä ei ollut romaanin filmausoikeuksia, he yksinkertaisesti muuttivat Draculan nimeksi Orlok ja vaihtoivat sanan "vampyyri" tilalle yhtä kaikki Stokerilta lainatun sanan "nosferatu", joka on olevinaan vampyyrin vanha transilvanialainen nimitys. Päähenkilöistä lisäksi tehtiin saksalaisia ja tarina siirrettiin 1800-luvun alkupuolelle. (Tämä ei sinänsä ollut suuri asia mykkäfilmin aikakaudella, jolloin tekstiä näkyi vain väliplansseissa – jossain vaiheessa 20-lukua Amerikkaa kiersi versio, jonka plansseihin oli vaihdettu Stokerin alkuperäiset nimet…)

Pelkkä nimien ja vuosilukujen muuttaminen ei ihan riitä tekemään teoksesta itsenäistä, ja Stokerin perikunta yritti oikeusteitse estää Nosferatun levittämisen. Syntynyt kohu möi niin elokuvaa kuin kirjaakin, ja vaikka paljon Nosferatun filmikopioita tuhottiin, elokuva kiersi maailmaa edelleen, eikä Stokerin suku voinut saada kaikkia kappaleita kiinni.

Mutta aivan alkuperäistä, kokonaista Nosferatua ei ole säilynyt. Teemalla esitettävä Nosferatu on Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftungin toimesta restauroitu versio, joka perustuu lähinnä erääseen Ranskassa säilyneeseen väritettyyn kopioon; osia on digitoitu tšekkiläisestä ja plansseja saksalaisesta kopiosta. Lisäksi elokuvaan on toteutettu kadonneita tekstiplansseja pieteetillä alkuperäisen typografian mukaisesti.

Ääniraitana soi Berndt Hellerin rekonstruktio Hans Erdmannin alkuperäisestä elokuvamusiikista. Sen esittää Hellerin johtama Saarbrückenin radio-orkesteri.

Illan jälkimmäinen elokuva on toisen varsinaisen arkkivampyyrin Christopher Leen debyytti Draculana. Legendaarinen Hammer-studio tuoreisti kauhuelokuvan genreä vakuuttavilla tuotannoillaan 1950–60-luvuilla ja vakiinnutti oman näkemyksensä viktoriaanisesta maailmasta tietynlaiseksi kauhukertomusten perustaustaksi.

Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste
Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste Dracula,Teemalauantai,teeman elokuvat

Vuonna 1958 valmistunut Dracula, pimeyden prinssi (joka muuten on eri elokuva kuin saman tuotantoyhtiön vuonna 1966 valmistunut Dracula, Prince of Darkness!) perustuu myös Bram Stokerin alkuperäiseen tarinaan mutta tekee siihen tiettyjä ovelia muutoksia, joita tässä ei liene syytä paljastaa. Alkuasetelma on joka tapauksessa tuttu: brittiläinen mies nimeltä Harker (John Van Eyssen) saapuu kreivi Draculan linnaan muka avustaakseen isäntää harmittomissa ja pölyisissä paperitöissä, tällä kertaa kirjastonhoitajana. Pikku hiljaa tilanteen todellinen luonne paljastuu...

Ensimmäisen Draculansa jälkeen Christopher Lee näytteli vampyyrikreiviä vielä kuudessa Hammerin filmissä. Teemalauantain elokuvassa on mukana myös toinen tärkeä Hammer-näyttelijä Peter Cushing, joka nähdään vampyyrinmetsästäjä Van Helsingin roolissa.

 • Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), Saksa 1922. O: Friedrich Wilhelm Murnau. N: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder. Restaurointi Luciano Berriatúa / Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung 2005–2006.
 • Dracula, pimeyden prinssi (Dracula/Horror of Dracula), Britannia 1958. O: Terence Fisher. N: Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Gough, Melissa Stribling, John Van Eyssen

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!