Hyppää pääsisältöön

Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958).
Christopher Lee on Dracula Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958). Teemalauantai,vampyyri,elokuvat,Christopher Lee,Dracula,kauhuelokuvat,Terence Fisher

Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.
Teemalauantai 9.12. klo 21.25. Nosferatu Areenassa 90 päivää, Dracula, pimeyden prinssi Areenassa 14 päivää.

Teemalauantain ensimmäinen elokuva sijoittuu samalla saksalaisen elokuvan syksyn jatkoksi. F. W. Murnaun vuonna 1922 ohjaama Nosferatu on kauhuelokuvan ehdoton kulmakivi, jonka pääosassa tekee unohtumattoman vaikutuksen kalmankalpeaksi hirviöksi maskeerattu Max Schreck.

Murnaun elokuva luetaan tavallisesti ekspressionismin mestariteokseksi, mutta esimerkiksi Tohtori Caligarin kabinettiin verrattuna sen kuvallinen ilmaisu on hyvin erilaista (vaikka joku aikalaiskriitikko haukkuikin sitä vain Caligarin kopioksi). Nosferatu on kuvattu suurelta osin aidoissa lokaatioissa, ja siinä on paljon ulkokuvia; se ei siis ole mitään studioon rakennettujen tyyliteltyjen lavasteiden ja vääristyneiden perspektiivien leikkiä. Murnau tuo kauhun tavallisen todellisuuden, kodikkailta ja romanttisilta näyttävien maalaismaisemien ja vanhojen linnojen keskelle.

Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu
Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat
Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa
Max Schreck on nosferatu Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat

Mikään kassamenestys Nosferatu ei ollut, ja sen tuotantoyhtiö ajautui pian vararikkoon.

Nosferatu on luvaton sovitus Bram Stokerin romaanista Dracula. Kun tekijöillä ei ollut romaanin filmausoikeuksia, he yksinkertaisesti muuttivat Draculan nimeksi Orlok ja vaihtoivat sanan "vampyyri" tilalle yhtä kaikki Stokerilta lainatun sanan "nosferatu", joka on olevinaan vampyyrin vanha transilvanialainen nimitys. Päähenkilöistä lisäksi tehtiin saksalaisia ja tarina siirrettiin 1800-luvun alkupuolelle. (Tämä ei sinänsä ollut suuri asia mykkäfilmin aikakaudella, jolloin tekstiä näkyi vain väliplansseissa – jossain vaiheessa 20-lukua Amerikkaa kiersi versio, jonka plansseihin oli vaihdettu Stokerin alkuperäiset nimet…)

Pelkkä nimien ja vuosilukujen muuttaminen ei ihan riitä tekemään teoksesta itsenäistä, ja Stokerin perikunta yritti oikeusteitse estää Nosferatun levittämisen. Syntynyt kohu möi niin elokuvaa kuin kirjaakin, ja vaikka paljon Nosferatun filmikopioita tuhottiin, elokuva kiersi maailmaa edelleen, eikä Stokerin suku voinut saada kaikkia kappaleita kiinni.

Mutta aivan alkuperäistä, kokonaista Nosferatua ei ole säilynyt. Teemalla esitettävä Nosferatu on Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftungin toimesta restauroitu versio, joka perustuu lähinnä erääseen Ranskassa säilyneeseen väritettyyn kopioon; osia on digitoitu tšekkiläisestä ja plansseja saksalaisesta kopiosta. Lisäksi elokuvaan on toteutettu kadonneita tekstiplansseja pieteetillä alkuperäisen typografian mukaisesti.

Ääniraitana soi Berndt Hellerin rekonstruktio Hans Erdmannin alkuperäisestä elokuvamusiikista. Sen esittää Hellerin johtama Saarbrückenin radio-orkesteri.

Illan jälkimmäinen elokuva on toisen varsinaisen arkkivampyyrin Christopher Leen debyytti Draculana. Legendaarinen Hammer-studio tuoreisti kauhuelokuvan genreä vakuuttavilla tuotannoillaan 1950–60-luvuilla ja vakiinnutti oman näkemyksensä viktoriaanisesta maailmasta tietynlaiseksi kauhukertomusten perustaustaksi.

Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste
Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste Dracula,Teemalauantai,teeman elokuvat

Vuonna 1958 valmistunut Dracula, pimeyden prinssi (joka muuten on eri elokuva kuin saman tuotantoyhtiön vuonna 1966 valmistunut Dracula, Prince of Darkness!) perustuu myös Bram Stokerin alkuperäiseen tarinaan mutta tekee siihen tiettyjä ovelia muutoksia, joita tässä ei liene syytä paljastaa. Alkuasetelma on joka tapauksessa tuttu: brittiläinen mies nimeltä Harker (John Van Eyssen) saapuu kreivi Draculan linnaan muka avustaakseen isäntää harmittomissa ja pölyisissä paperitöissä, tällä kertaa kirjastonhoitajana. Pikku hiljaa tilanteen todellinen luonne paljastuu...

Ensimmäisen Draculansa jälkeen Christopher Lee näytteli vampyyrikreiviä vielä kuudessa Hammerin filmissä. Teemalauantain elokuvassa on mukana myös toinen tärkeä Hammer-näyttelijä Peter Cushing, joka nähdään vampyyrinmetsästäjä Van Helsingin roolissa.

  • Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), Saksa 1922. O: Friedrich Wilhelm Murnau. N: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder. Restaurointi Luciano Berriatúa / Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung 2005–2006.
  • Dracula, pimeyden prinssi (Dracula/Horror of Dracula), Britannia 1958. O: Terence Fisher. N: Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Gough, Melissa Stribling, John Van Eyssen
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa