Hyppää pääsisältöön

Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.

Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958).
Christopher Lee on Dracula Christopher Lee elokuvassa Dracula (1958). Teemalauantai,vampyyri,elokuvat,Christopher Lee,Dracula,kauhuelokuvat,Terence Fisher

Saksalaisen F.W. Murnaun ja englantilaisen Terence Fisherin vampyyrielokuvat ovat lajinsa klassikoita. Vuoden 1922 Nosferatu-vampyyriä esittää nimeään myöten unohtumaton Max Schreck, ja varsin vakuuttava on myös Christopher Lee vuoden 1958 väriversion Draculana.
Teemalauantai 9.12. klo 21.25. Nosferatu Areenassa 90 päivää, Dracula, pimeyden prinssi Areenassa 14 päivää.

Teemalauantain ensimmäinen elokuva sijoittuu samalla saksalaisen elokuvan syksyn jatkoksi. F. W. Murnaun vuonna 1922 ohjaama Nosferatu on kauhuelokuvan ehdoton kulmakivi, jonka pääosassa tekee unohtumattoman vaikutuksen kalmankalpeaksi hirviöksi maskeerattu Max Schreck.

Murnaun elokuva luetaan tavallisesti ekspressionismin mestariteokseksi, mutta esimerkiksi Tohtori Caligarin kabinettiin verrattuna sen kuvallinen ilmaisu on hyvin erilaista (vaikka joku aikalaiskriitikko haukkuikin sitä vain Caligarin kopioksi). Nosferatu on kuvattu suurelta osin aidoissa lokaatioissa, ja siinä on paljon ulkokuvia; se ei siis ole mitään studioon rakennettujen tyyliteltyjen lavasteiden ja vääristyneiden perspektiivien leikkiä. Murnau tuo kauhun tavallisen todellisuuden, kodikkailta ja romanttisilta näyttävien maalaismaisemien ja vanhojen linnojen keskelle.

Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu
Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Maalaisidylliä elokuvassa Nosferatu Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat
Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa
Max Schreck on nosferatu Max Schreck on Nosferatu samannimisessä elokuvassa Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Nosferatu,Teemalauantai,teeman elokuvat

Mikään kassamenestys Nosferatu ei ollut, ja sen tuotantoyhtiö ajautui pian vararikkoon.

Nosferatu on luvaton sovitus Bram Stokerin romaanista Dracula. Kun tekijöillä ei ollut romaanin filmausoikeuksia, he yksinkertaisesti muuttivat Draculan nimeksi Orlok ja vaihtoivat sanan "vampyyri" tilalle yhtä kaikki Stokerilta lainatun sanan "nosferatu", joka on olevinaan vampyyrin vanha transilvanialainen nimitys. Päähenkilöistä lisäksi tehtiin saksalaisia ja tarina siirrettiin 1800-luvun alkupuolelle. (Tämä ei sinänsä ollut suuri asia mykkäfilmin aikakaudella, jolloin tekstiä näkyi vain väliplansseissa – jossain vaiheessa 20-lukua Amerikkaa kiersi versio, jonka plansseihin oli vaihdettu Stokerin alkuperäiset nimet…)

Pelkkä nimien ja vuosilukujen muuttaminen ei ihan riitä tekemään teoksesta itsenäistä, ja Stokerin perikunta yritti oikeusteitse estää Nosferatun levittämisen. Syntynyt kohu möi niin elokuvaa kuin kirjaakin, ja vaikka paljon Nosferatun filmikopioita tuhottiin, elokuva kiersi maailmaa edelleen, eikä Stokerin suku voinut saada kaikkia kappaleita kiinni.

Mutta aivan alkuperäistä, kokonaista Nosferatua ei ole säilynyt. Teemalla esitettävä Nosferatu on Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftungin toimesta restauroitu versio, joka perustuu lähinnä erääseen Ranskassa säilyneeseen väritettyyn kopioon; osia on digitoitu tšekkiläisestä ja plansseja saksalaisesta kopiosta. Lisäksi elokuvaan on toteutettu kadonneita tekstiplansseja pieteetillä alkuperäisen typografian mukaisesti.

Ääniraitana soi Berndt Hellerin rekonstruktio Hans Erdmannin alkuperäisestä elokuvamusiikista. Sen esittää Hellerin johtama Saarbrückenin radio-orkesteri.

Illan jälkimmäinen elokuva on toisen varsinaisen arkkivampyyrin Christopher Leen debyytti Draculana. Legendaarinen Hammer-studio tuoreisti kauhuelokuvan genreä vakuuttavilla tuotannoillaan 1950–60-luvuilla ja vakiinnutti oman näkemyksensä viktoriaanisesta maailmasta tietynlaiseksi kauhukertomusten perustaustaksi.

Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste
Elokuvan Dracula, pimeyden prinssi englanninkielinen mainosjuliste Dracula,Teemalauantai,teeman elokuvat

Vuonna 1958 valmistunut Dracula, pimeyden prinssi (joka muuten on eri elokuva kuin saman tuotantoyhtiön vuonna 1966 valmistunut Dracula, Prince of Darkness!) perustuu myös Bram Stokerin alkuperäiseen tarinaan mutta tekee siihen tiettyjä ovelia muutoksia, joita tässä ei liene syytä paljastaa. Alkuasetelma on joka tapauksessa tuttu: brittiläinen mies nimeltä Harker (John Van Eyssen) saapuu kreivi Draculan linnaan muka avustaakseen isäntää harmittomissa ja pölyisissä paperitöissä, tällä kertaa kirjastonhoitajana. Pikku hiljaa tilanteen todellinen luonne paljastuu...

Ensimmäisen Draculansa jälkeen Christopher Lee näytteli vampyyrikreiviä vielä kuudessa Hammerin filmissä. Teemalauantain elokuvassa on mukana myös toinen tärkeä Hammer-näyttelijä Peter Cushing, joka nähdään vampyyrinmetsästäjä Van Helsingin roolissa.

 • Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), Saksa 1922. O: Friedrich Wilhelm Murnau. N: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder. Restaurointi Luciano Berriatúa / Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung 2005–2006.
 • Dracula, pimeyden prinssi (Dracula/Horror of Dracula), Britannia 1958. O: Terence Fisher. N: Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Gough, Melissa Stribling, John Van Eyssen
Kommentit
 • Paris etc. – elämän arkista vuoristorataa Pariisissa

  Viehättävä draamasarja seuraa viittä pariisilaisnaista.

  Paris etc. on uusi ranskalainen draamasarja elämästä nyky-Pariisissa. Teemalla keskiviikosta perjantaihin 24.10.–2.11. klo 20. Jaksot Areenassa 30 päivää Uusi viehättävän arkinen sarja kuvaa viiden nykypäivän pariisilaisnaisen värikästä elämää huippuineen ja laaksoineen, joita on kosolti heistä jokaisella. Rakkauden kaupunkiin on saapunut syys.

 • Teema ja Areena Helsingin kirjamessuilla 2018

  Suora messulähetys perjantaina ja lauantaina 26. ja 27.10.

  Yle Teema ja Areena ovat läsnä Helsingin kirjamessuilla perjantaina ja lauantaina 26. ja 27.10.2018. Molempina päivinä suoraa lähetystä voi seurata sekä televisiossa että Areenassa. Toimittajina Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi ja J. P.

 • Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

  Kotimaiset huiput ainutlaatuisilla keikoilla G Livelabissa.

  Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!