Hyppää pääsisältöön

Sohvaperunat ennen sohvaperunoita

Ensin oli The Royle Family (1998-2000), englantilainen menestyssarja, jota Suomessa esitettiin nimellä Sohvanvaltaajat. Siinä työväenluokkainen perusperhe löhösi sohvalla ja horisi niitänäitä, syöden roskaruokaa ja tuijotti hajamielisesti telkkaria. Ideana oli, että kamera ei näyttänyt lainkaan seurattavaa tv-ohjelmaa, ainoastaan hupaisaa perhettä.

Royle Familya rakastettiin briteissä niin paljon, että keksittiin idea tehdä tosi-tv:tä siitä, kun ihmiset istuvat töllöttämässä ja kommentoimassa. Syntyi tavisten sohvanvaltaus nimeltä
Gogglebox (vuodesta 2013), jonka suomalainen versio on tietenkin Sohvaperunat (vuodesta 2015, TV2).

Mutta ennen Goggleboxia ja Sohvaperunoita nähtiin Suomessa Itsenäisyyspäivä.

17.12.2012 esitettiin TV1:n Dokumenttiprojektissa instant-dokumentti nimeltä Itsenäisyyspäivä. Siinä erilaiset suomalaiset seurasivat kodeissaan, kukin tavallaan reagoiden meikäläistä itsenäisyyspäivän huipentumaa, Linnan juhlien kättelyteatteria.

Idean Itsenäisyyspäivään sai tuottaja Pertti Ylikojola EBUn kokouksessa vuonna 2010. Siellä YLE esitteli tätä katsotuinta ohjelmaansa eurooppalaisille virkaveljille ja –sisarille, aiheuttaen viehättynyttä kummeksuntaa. Katsovat ilolla ja vapaaehtoisesti tuntikausia kättelyä?

EBU-kokouksessa kääntyi puhe katsojiin, joukkoon, joka Linnan juhlista tekee Suomessa tapauksen. Ylikojola ja dokumentin pääohjaaja Jaana Semeri saivat tästä idean kohdistaa kameran kotisohville ja lähettivät monta dokumentaristia itsenäisyyspäivänä eri paikkakunnille, erilaisiin koteihin. Materiaalista koostettiin dokumentti, joka esitettiin mahdollisimman pian, joulukuussa 2012.

Itsenäisyyspäivä taltioitiin 6.12.2012 Salossa, Lahdessa ja Helsingissä.

Mukana oli urheileva sotaveteraani, joukko pienen paikkakunnan silmäätekeviä, perussuomalainen hevidiggari kavereineen, Nokialta juuri poispotkittu nainen, gayjoukko Helsingistä, nuori opiskelijapari, kuorolaulua harrastava rouva ystävineen, tutkijaprofessorit seurueineen ja perusperhe Lahdesta.

Itsenäisyyspäivä onnistui siinä, mitä lähti tavoittamaan mutta myös yllätti. Gaykuorolaiset arvioivat tarkasti sekä Jenni Haukion asun että kadettien rivistön. Kaikki muutkin seurasivat lähetystä, mutta tekivät samalla omiaan. Persukundit kippasivat kuppia ja perusperheessä leivottiin, leikittiin, murjotettiin ja sovittiin. Sotaveteraani esitti spontaanisti Finlandian, mutta hän ei ollut ainoa. Illan kuluessa kuultiin myös yllättävä My way.

Koskettavimmat hetket koettiin Salossa, jossa kymmeniä vuosia Nokialla työskennelleet kaksi naista tekivät surutyötä tehtaan ja oman työsarkansa alasajon äärellä, Nokian saneeraajan, Stephen Elopin astellessa juhlavieraana kättelyyn. Tuotannon työntekijä ja pääluottamusnainen havahtuivat erityisesti Sofi Oksasen nähdessään, mutta päätyivät pian pohtimaan te-toimiston ehdottamaa kouluttautumista lähihoitajaksi.

Kumpikaan naisista ei kokenut lähihoitajan ammattia itselleen otolliseksi. Myöhemmin saatiin lukea lehdestä, että myös luottamusnainen oli saanut potkut ja työskenteli – lähihoitajana.

Itsenäisyyspäivän ohjasivat Reetta Aalto, Jukka Kärkkäinen, Sari Möttönen, Miia Raivio, Jaana Semeri, Emma Taulo ja Pertti Ylikojola. Dokumentti esitetään Teemalla tiistaina 5.12.2017 klo 14.10 ja TV1:ssä keskiviikkona 6.12.2017 klo 7.00.

Kirjoittaja: Jaana Semeri

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.