Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Irene, joka haluaisi sinkkunsa soimaan #metoo -teemaiseen elokuvaan

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Irene.

Irene on tällä viikolla Nosteessa. // Kuva: Promokuva: Kaapo Kamu

Irene tekee tunnelmallista elektronista poppia.

Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

- Irenestä kuulee, että musiikkia on tehty pitkään ja kunnianhimoisesti. Debyyttisinkku Keep On Walking on kaunis, tunnelmallinen ja eteerinen kappale. Siinä on aavemainen, viipyilevä fiilis, joka voisi olla vielä astetta koukuttavampi, jotta biisi jäisi vahvemmin mieleen. Irenellä on persoonallinen ääni, joka sopii vähäeleisen tuotannon seuraksi. Paketti näyttää olevan musiikin lisäksi promokuvia ja musiikkivideota myöten kasassa ja Irenellä on kunnioitettava tee-se-itse -meininki. Seuraamme ilolla ja mielenkiinnolla, minne se johdattelee tämän lupaavan artistin.

Miten nykyinen Irene-projektisi on syntynyt, mikä siihen on johdattanut?

- Irene on autenttisin versio minusta, joka paljastuu musiikkia tehdessä. Tarina alkoi, kun istuin viisivuotiaana ensimmäisen kerran pianon ääreen, aloin löytää siitä lauluja ja tajusin, että tässä on jotain maagista energiaa.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

- Se on modernia pohjoista popmusiikkia, jossa tarinat ovat henkilökohtaisia ja tekstit paljaita. Se on yhden naisen totuuden esiinkaivaustyötä, jonka uskon kaikessa henkilökohtaisuudessaan olevan universaalia. Koska debyyttisinkkuni palveli parantavana mantrana omalla matkallani, toivon, että se voi parhaimmillaan olla sitä myös muille.

Minkälaisia asioita ja ajatuksia haluat musiikillasi herättää?

- Ajattelen musiikkia tiloina, jotka irrottavat ihmisen arjesta, pysäyttävät hetkeksi tuntemaan tunteita ja kohtaamaan itseään. Biisintekijänä olen kanava, jonka tehtävä on kuunnella maailmankaikkeutta ja tehdä sitten kuultavaksi kaikki se, mikä minulle tuntuu olevan totta. Mitä musiikkini ihmisissä herättää – se ei ole omissa käsissäni, mutta toivon, että se leviää laajalle ja herättää merkityksellisiä tunteita mahdollisimman monessa.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Suurin saavutukseni artistina on ollut polttaa vanha flyygeli tuhkaksi tuuleen ja jakaa tämä vapautumisen seremonia musiikkivideon muodossa. Elin lapsuuteni ja nuoruuteni väkivaltaisen pianonsoitonopettajan auktoriteetin alla ja kävin laulutunneilla salaa. Suurin saavutus elämässä on tehdä luottavaisesti matkaa kohti sisäistä vapautta, vaikka kuinka pelottaisi ja vaikka kukaan ei voi luvata, että kohta ollaan perillä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

- Chris Martinin kanssa olisi hienoa jakaa estradi, soitella pianoa ja vaihtaa ajatuksia, tunnistan hänessä hengenheimolaisen. Esiintyisin mieluusti myös Lady Gagan yleisölle, joka on aina yhtä intohimoista ja intensiivistä väkeä kuin artisti itse. Mieluusti huojuttelisin myös Lana del Reyn kanssa festarikansaa lämpimässä kesäyössä.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

- “Nothing can wash you off, shame still remains. But I will undress it like the stories you told me”. Häpeä poistuu, kun sen uskaltaa tehdä näkyväksi ja hankalat tunteet menevät tuntemalla ohi. Meillä on menneisyytemme, mutta päätämme itse, millaisiksi ihmisiksi haluamme tulla. Voimme antaa muiden kertoa meille tarinoita siitä, millaisia meidän pitäisi olla, tai sitten voimme kirjoittaa ne aivan itse. Olen ylpeä, että uskallan nykyisin kävellä jälkimmäiseksi mainittua tietä.

Jos Keep on Walking soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

- Jos Sofia Coppola tekisi #metoo -teemaisen elokuvan, päähenkilö kävelisi viimeisessä kuvassa ulos palavasta talosta ja Keep on Walking alkaisi soida juuri ennen lopputekstejä. Tämä kaikki voisi tapahtua Pariisissa, jossa kirjoitin biisin kesällä 2016 etsiessäni kotia ympäri kaupunkia.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita sinulla on?

- Seuraava sinkku on jo melkein valmis, pian kuvataan sen videota. Iso kourallinen biisejä on valmiina odottamassa kevättalven studiosessiota Kööpenhaminassa. Odotan keikkoja ja kohtaamisia, sitä että saan olla musiikin palveluksessa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!