Hyppää pääsisältöön

Ryssäviha kulkee raskaana perintönä

Keminmaalainen itseoppinut bloggari, maallikkokirjailija, videotaiteilija Seppo Oförsagd kirjoitti pyynnöstämme itsenäisyyspäivän julistuksen. Hän on tehnyt myös ennätykselliset kuusitoista Oi maamme! -videota, jotka voit katsella alta.

Seppo Oförsagdin nettisivuilta löytyy monenmoista. Blogeja vuodesta 2009 alkaen. Kemi-Tornio-lehden ja Torniolaisen kolumneja vuodesta 2006, runoja ja proosatekstejä, historiaa sieltä täältä, aforismeja, kuvakirja Alanyasta, lapsuusvuosien elämäkerta, CV sekä tusinan verran lyhyelokuvia. Mies on ahkera ajattelija ja ITE-videotaiteilija.

Eikä aktiivisuus ole hänelle mikään uusi asia: vuonna 1979 hän perusti Läjä Äijälän kanssa elektronista industrialmusiikkia esittävän bändin Aavikon kone ja moottori, joka teki kaksi legendaarista singlejulkaisua vuosina 1979-1980. Mies on työskennellyt muun muassa kokkina ja piirtäjänä, mutta mukana on kulkenut myös luovuuden ja omaehtoisen tekemisen into.

Oi maamme! -hankkeeseen Seppo Oförsagd tutustui kevättalvella, ja videoita alkoi syntyä tasaiseen tahtiin. Videoissaan tekijä kommentoi suomalaisuutta hiukan ironisesti mutta rakastavasti.

Itsenäisyyspäivän julistuksessaan Seppo Oförsagd pohtii raskasta taakkaa, minkä sukupolvet jättävät seuraaville perinnöksi.

Itsenäisyyspäivän julistus

Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi!

Sain perinnöksi yhden lauseen ja siinä on perintöä ihan tarpeeksi. Enempää ei ihmiselle saa antaa. Kevyt kantaa, mutta raskas on taakka.

Joudun joka päivä tekemisiin perintöni kanssa, se seuraa minua kuin hai laivaa. Yritän kasvaa, jotta voisin luopua sieluun juntatusta lauseesta, mutta vaikeaa se on. Toivottavasti ei mahdotonta.

Menneissä suomalaisissa oli kuitenkin jotain hyvääkin. He eivät puhuneet, paitsi vain asiaa ja senkin saivat sanottua yhdellä sanalla, tai enintään perintölauseeni verran.

Jos nyt tulisi uusi myyttinen talvisota, me häviäisimme senkin ennen kuin se ehtisi edes kunnolla alkaa ja syy on, että puhumme nykyään liikaa ja joka paikassa, tai jos maltamme olla puhumatta, niin puhelimen valo kavaltaisi meidät pimeässä korvessa. Olemme nykyään joukkosieluja ja tekopirteitä sosiaalisia keskustelijoita. Mettässä pitää kyetä olemaan hiljaa.

Kaiken päälle meidän välipalabanaanit jäätyisivät pakkasessa, ja jogurtit, samoin nyhtökaura, ja akut hyytyisivät.

Onneksi ei tule talvisotaa, eikä muitakaan, jos muistamme ja osaamme elää siivosti suut supussa kerrostalossa patterin vieressä.

Tämän kansan muisti pitäisi nollata.

Menneessä ajassa ei ole mitään hyvää, pelkkää itkua ja surkeutta. Aika kultaa muistot ja todellisuus hämärtyy. Suomen juhlavuonna tihrutetaan savupirttien pilaamilla silmillä taakse vaikka pitäisi katsoa eteen.

On harhaa väittää, että ihmisen pitäisi tuntea historiansa jotta voisi ymmärtää nykypäivää. Tämän kansan muisti pitäisi nollata ja arkistot ja museot ampua kuuhun. Samoin nämä vanhoista lyhytelokuvista uudelleen leikatut videot pitää ampua samaan paikkaan, kunhan tämä uuttera ja rehellinen, maailman paras kansa on ne ensin epäluuloisesti hymähdellen katsonut.

Aloitamme nollasta uusina hauskoina fiksuina elämänjanoisina nöyrinä ihmisinä, kuten ne entiset naapurit siellä koti-Afrikassa, joiden kanssa sattuneen kärhämän takia meidät karkotettiin tänne korpeen. Olemme uudesti syntyneinä valmiita ottamaan vanhat sukulaiset avosylin vastaan ja yhdessä rakentamaan uutta pientä Suomea.

Parempi vähän onnellisina, kuin ei.

– Seppo Oförsagd –

Sepon Oi maamme! -videot

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa