Hyppää pääsisältöön

Ryssäviha kulkee raskaana perintönä

Keminmaalainen itseoppinut bloggari, maallikkokirjailija, videotaiteilija Seppo Oförsagd kirjoitti pyynnöstämme itsenäisyyspäivän julistuksen. Hän on tehnyt myös ennätykselliset kuusitoista Oi maamme! -videota, jotka voit katsella alta.

Seppo Oförsagdin nettisivuilta löytyy monenmoista. Blogeja vuodesta 2009 alkaen. Kemi-Tornio-lehden ja Torniolaisen kolumneja vuodesta 2006, runoja ja proosatekstejä, historiaa sieltä täältä, aforismeja, kuvakirja Alanyasta, lapsuusvuosien elämäkerta, CV sekä tusinan verran lyhyelokuvia. Mies on ahkera ajattelija ja ITE-videotaiteilija.

Eikä aktiivisuus ole hänelle mikään uusi asia: vuonna 1979 hän perusti Läjä Äijälän kanssa elektronista industrialmusiikkia esittävän bändin Aavikon kone ja moottori, joka teki kaksi legendaarista singlejulkaisua vuosina 1979-1980. Mies on työskennellyt muun muassa kokkina ja piirtäjänä, mutta mukana on kulkenut myös luovuuden ja omaehtoisen tekemisen into.

Oi maamme! -hankkeeseen Seppo Oförsagd tutustui kevättalvella, ja videoita alkoi syntyä tasaiseen tahtiin. Videoissaan tekijä kommentoi suomalaisuutta hiukan ironisesti mutta rakastavasti.

Itsenäisyyspäivän julistuksessaan Seppo Oförsagd pohtii raskasta taakkaa, minkä sukupolvet jättävät seuraaville perinnöksi.

Itsenäisyyspäivän julistus

Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi!

Sain perinnöksi yhden lauseen ja siinä on perintöä ihan tarpeeksi. Enempää ei ihmiselle saa antaa. Kevyt kantaa, mutta raskas on taakka.

Joudun joka päivä tekemisiin perintöni kanssa, se seuraa minua kuin hai laivaa. Yritän kasvaa, jotta voisin luopua sieluun juntatusta lauseesta, mutta vaikeaa se on. Toivottavasti ei mahdotonta.

Menneissä suomalaisissa oli kuitenkin jotain hyvääkin. He eivät puhuneet, paitsi vain asiaa ja senkin saivat sanottua yhdellä sanalla, tai enintään perintölauseeni verran.

Jos nyt tulisi uusi myyttinen talvisota, me häviäisimme senkin ennen kuin se ehtisi edes kunnolla alkaa ja syy on, että puhumme nykyään liikaa ja joka paikassa, tai jos maltamme olla puhumatta, niin puhelimen valo kavaltaisi meidät pimeässä korvessa. Olemme nykyään joukkosieluja ja tekopirteitä sosiaalisia keskustelijoita. Mettässä pitää kyetä olemaan hiljaa.

Kaiken päälle meidän välipalabanaanit jäätyisivät pakkasessa, ja jogurtit, samoin nyhtökaura, ja akut hyytyisivät.

Onneksi ei tule talvisotaa, eikä muitakaan, jos muistamme ja osaamme elää siivosti suut supussa kerrostalossa patterin vieressä.

Tämän kansan muisti pitäisi nollata.

Menneessä ajassa ei ole mitään hyvää, pelkkää itkua ja surkeutta. Aika kultaa muistot ja todellisuus hämärtyy. Suomen juhlavuonna tihrutetaan savupirttien pilaamilla silmillä taakse vaikka pitäisi katsoa eteen.

On harhaa väittää, että ihmisen pitäisi tuntea historiansa jotta voisi ymmärtää nykypäivää. Tämän kansan muisti pitäisi nollata ja arkistot ja museot ampua kuuhun. Samoin nämä vanhoista lyhytelokuvista uudelleen leikatut videot pitää ampua samaan paikkaan, kunhan tämä uuttera ja rehellinen, maailman paras kansa on ne ensin epäluuloisesti hymähdellen katsonut.

Aloitamme nollasta uusina hauskoina fiksuina elämänjanoisina nöyrinä ihmisinä, kuten ne entiset naapurit siellä koti-Afrikassa, joiden kanssa sattuneen kärhämän takia meidät karkotettiin tänne korpeen. Olemme uudesti syntyneinä valmiita ottamaan vanhat sukulaiset avosylin vastaan ja yhdessä rakentamaan uutta pientä Suomea.

Parempi vähän onnellisina, kuin ei.

– Seppo Oförsagd –

Sepon Oi maamme! -videot

 • Onko David Lynch David Byrne?

  Stop Making Sense. Mietitäänpä hetki.

  Teeman elokuvafestivaalin perjantaiohjelmiston avaa Jonathan Demmen ohjaama Stop Making Sense, yksi kaikkien aikojen parhaita konserttielokuvia. Onko se sattumaa?

 • Cannes-voittaja Dheepan on elokuva sodan runtelemista ihmisistä

  Cannesin pääpalkinnon voittaja tv-ensi-ilta 20.3. klo 21.30.

  Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2015 voittanut Dheepan kertoo tamilipakolaisista, jotka tekeytyvät perheeksi selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella entinen tamilisissi Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. Jacques Audiardin ohjaaman rikosdraaman tv-ensi-ilta on Teeman elokuvafestivaalilla 20.3. klo 21.40.

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!