Hyppää pääsisältöön

Ryssäviha kulkee raskaana perintönä

Keminmaalainen itseoppinut bloggari, maallikkokirjailija, videotaiteilija Seppo Oförsagd kirjoitti pyynnöstämme itsenäisyyspäivän julistuksen. Hän on tehnyt myös ennätykselliset kuusitoista Oi maamme! -videota, jotka voit katsella alta.

Seppo Oförsagdin nettisivuilta löytyy monenmoista. Blogeja vuodesta 2009 alkaen. Kemi-Tornio-lehden ja Torniolaisen kolumneja vuodesta 2006, runoja ja proosatekstejä, historiaa sieltä täältä, aforismeja, kuvakirja Alanyasta, lapsuusvuosien elämäkerta, CV sekä tusinan verran lyhyelokuvia. Mies on ahkera ajattelija ja ITE-videotaiteilija.

Eikä aktiivisuus ole hänelle mikään uusi asia: vuonna 1979 hän perusti Läjä Äijälän kanssa elektronista industrialmusiikkia esittävän bändin Aavikon kone ja moottori, joka teki kaksi legendaarista singlejulkaisua vuosina 1979-1980. Mies on työskennellyt muun muassa kokkina ja piirtäjänä, mutta mukana on kulkenut myös luovuuden ja omaehtoisen tekemisen into.

Oi maamme! -hankkeeseen Seppo Oförsagd tutustui kevättalvella, ja videoita alkoi syntyä tasaiseen tahtiin. Videoissaan tekijä kommentoi suomalaisuutta hiukan ironisesti mutta rakastavasti.

Itsenäisyyspäivän julistuksessaan Seppo Oförsagd pohtii raskasta taakkaa, minkä sukupolvet jättävät seuraaville perinnöksi.

Itsenäisyyspäivän julistus

Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi!

Sain perinnöksi yhden lauseen ja siinä on perintöä ihan tarpeeksi. Enempää ei ihmiselle saa antaa. Kevyt kantaa, mutta raskas on taakka.

Joudun joka päivä tekemisiin perintöni kanssa, se seuraa minua kuin hai laivaa. Yritän kasvaa, jotta voisin luopua sieluun juntatusta lauseesta, mutta vaikeaa se on. Toivottavasti ei mahdotonta.

Menneissä suomalaisissa oli kuitenkin jotain hyvääkin. He eivät puhuneet, paitsi vain asiaa ja senkin saivat sanottua yhdellä sanalla, tai enintään perintölauseeni verran.

Jos nyt tulisi uusi myyttinen talvisota, me häviäisimme senkin ennen kuin se ehtisi edes kunnolla alkaa ja syy on, että puhumme nykyään liikaa ja joka paikassa, tai jos maltamme olla puhumatta, niin puhelimen valo kavaltaisi meidät pimeässä korvessa. Olemme nykyään joukkosieluja ja tekopirteitä sosiaalisia keskustelijoita. Mettässä pitää kyetä olemaan hiljaa.

Kaiken päälle meidän välipalabanaanit jäätyisivät pakkasessa, ja jogurtit, samoin nyhtökaura, ja akut hyytyisivät.

Onneksi ei tule talvisotaa, eikä muitakaan, jos muistamme ja osaamme elää siivosti suut supussa kerrostalossa patterin vieressä.

Tämän kansan muisti pitäisi nollata.

Menneessä ajassa ei ole mitään hyvää, pelkkää itkua ja surkeutta. Aika kultaa muistot ja todellisuus hämärtyy. Suomen juhlavuonna tihrutetaan savupirttien pilaamilla silmillä taakse vaikka pitäisi katsoa eteen.

On harhaa väittää, että ihmisen pitäisi tuntea historiansa jotta voisi ymmärtää nykypäivää. Tämän kansan muisti pitäisi nollata ja arkistot ja museot ampua kuuhun. Samoin nämä vanhoista lyhytelokuvista uudelleen leikatut videot pitää ampua samaan paikkaan, kunhan tämä uuttera ja rehellinen, maailman paras kansa on ne ensin epäluuloisesti hymähdellen katsonut.

Aloitamme nollasta uusina hauskoina fiksuina elämänjanoisina nöyrinä ihmisinä, kuten ne entiset naapurit siellä koti-Afrikassa, joiden kanssa sattuneen kärhämän takia meidät karkotettiin tänne korpeen. Olemme uudesti syntyneinä valmiita ottamaan vanhat sukulaiset avosylin vastaan ja yhdessä rakentamaan uutta pientä Suomea.

Parempi vähän onnellisina, kuin ei.

– Seppo Oförsagd –

Sepon Oi maamme! -videot

Kommentit
 • Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

  Kotimaiset huiput ainutlaatuisilla keikoilla G Livelabissa.

  Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla.

 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!