Hyppää pääsisältöön

YleX:n joulubiisin tuottaja on legendaarinen JS16 – aiemmin hän on tehnyt sellaiset klassikkohitit kuin Sandstorm ja Freestyler

YleX:n vuoden 2017 joulubiisi on nimeltään Joulusquad. Kappale julkaistaan torstaina 7. joulukuuta.

JS16. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Tänä vuonna YleX:n joulubiisin taustajoukoista löytyy kovempi tekijä kuin koskaan aiemmin. 7. joulukuuta julkaistavan Joulusquad-nimisen kappaleen tuottaja on JS16 eli Jaakko Salovaara, Suomen tanssimusahistorian elävä legenda. 2000-luvun taitteessa hän tuotti Daruden Sandstromin ja Bomfunk MC’sin Freestylerin – ja nämä olivat sijoilla 1 ja 2 YleX:n vuosi sitten järjestämässä 100 suurta suomalaista konemusiikkikappaletta -äänestyksessä.

Joulusquad-joulubiisin ovat kirjoittaneet YleX Aamun Köpi ja Poikelus ja Hätönen -ohjelman Jenspa. Kappale tehtiin syksyn aikana kansainvälisesti: Köpi ja Jenspa kirjoittivat lyriikat Suomessa, JS16 sävelsi ja tuotti musiikin ulkomailla parin kuukauden reissun aikana.

Lopulta sanoitukset ja musiikki liitettiin yhteen. Lopputulos on aivan mahtava ja osuva, JS16 sanoo ja antaa suuret suosionosoitukset YleX:n juontajille.

"Köpi ja Jenspa ovat mahtavia sanoittajia."― JS16

- Köpi ja Jenspa ovat mahtavia sanoittajia. Biisissä on siistiä läppää. Se on sellainen hyvän mielen joulubiisi.

Joulusquad on ensimmäinen jouluaiheinen kappale, jonka JS16 on tuottanut. Hän kertoo olevansa jonkin verran jouluihminen, jonka oma paras mahdollinen joulusquad eli jouluporukka koostuu omasta perheestä, johon kuuluu vaimo ja kolme poikaa.

- Kun on lapsia, niin joulun merkitys korostuu, 42-vuotias tuottajavelho sanoo.

Kolminkertainen vuoden tuottaja on yhä iso nimi musakentällä

Emma-gaalassa on jaettu vuoden tuottajan Emma-palkinto vuodesta 1984 lähtien. JS16 on Riku Mattilan ohella ainoa, joka on voittanut palkinno kolme kertaa – vuosina 1998–2000. Nykyään hän vaikuttaa tuottaja-säveltäjäkaverinsa Kyösti Salokorven kanssa perustetussa Bang For The Buck -yhtyeessä. Kaksikon viime vuonna julkaisema debyyttisinkku Doupein on ylittänyt neljän miljoonan Spotify-striimauksen platinarajan. Kappaleella fiittaa Pete Parkkonen.

- Ajateltiin, että bändin perustamisen kautta olisi kiva saada itsekin vähän huomiota, JS16 sanoo.

JS16. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Parkkonen on vain yksi Bang For The Buckin nimekkäistä fiittaajista. Yhtyeen taktiikkana on pyytää biisiensä laulajiksi samoja artisteja, joille he tekevät biisejä muutenkin. Toistaiseksi Bang For The Buckin biiseillä on kuultu Parkkosen lisäksi esimerkiksi Reino Nordinia, JVG:tä, ABREUta ja Iltaa. Joulukuun 1. päivä julkaistulla Vien sut himaan -biisillä laulaa Kasmir.

- Joskus artisti on tietyssä lokerossa oman musiikkinsa kanssa. Jos tulee meidän bändiin fiittaamaan, niin on paljon vapaammat kädet tehdä erilaisia juttuja kuin oman tuotantonsa kanssa.

Bang For The Buckin lisäksi JS16 tekee aktiivisesti musiikkia monille suomalaisartisteille. Viime vuoden aikana JS16:n tuottamia kappaleita kuunneltiin Spotifyssä yli 57 miljoonaa kertaa – suosituin niistä oli yli kahdeksalla miljoonalla striimillä yhdessä Kyösti Salokorven kanssa tuotettu Petri Nygårdin Pannaan Suomi kuntoon. Tällä hetkellä kappaleella on jo yli 11 miljoonaa kuuntelukertaa.

Freestylerin menestys oli vahinko

JS16:n uran tähtihetket osuivat luonnollisesti Emma-palkintovuosille 2000-luvun taitteeseen. Emmojen lisäksi hän pokkasi Bomfunk MC’sin kanssa Musiikkitelevision eli MTV:n paras pohjoismainen artisti -palkinnon vuonna 2000.

Erityisesti Freestylerin menestys tuli JS16:lle yllätyksenä, sillä hän teki biisin puhtaasti sillä ajatuksella, että Bomfunk MC’sin albumilla oli tilaa vielä parille biisille, ja hän halusi tehdä jotain erilaista. Sen vuoksi biisillä on esimerkiksi minuutin mittainen intro, jota sillä tuskin olisi ollut, jos se olisi suunniteltu sinkuksi.

- Mutta ehkä sen biisin taika oli siinä, että se vedettiin ihan erilaisella fiiliksellä.

Daruden ja Bomfunk MC’sin menestyksellä oli kuitenkin varjopuoli, joka kertoo tuottajan kunnianhimosta.

- Ainahan sitä haluaa parantaa. Nuo biisit menivät niin isoiksi, että alkoi tuntua, voinko ikinä onnistua samalla tavalla. Että alkaako tästä pelkkä taantuma, kun olen vasta 25, JS16 kertoo.

Kunnianhimo ja halu tehdä mahdollisimman isoja hittejä ei ole vuosien välillä kadonnut mihinkään. Viime aikoina JS16 on alkanut tuottaa musiikkia myös ulkomaalaisille artisteille. Kansainvälisissä musapiireissä JS16 muistetaan edelleen: hän se on tyyppi, joka nosti suomalaisen tanssimusiikin maailmankartalle.
 

Kysytään tuottajalegendalta vielä, että mikä on hänen mielestään paras paikka ja tilanne fiilistellä YleX:n tämän vuoden Joulusquad-joulubiisiä vaikka koko joulukuun ajan.

- Kyllä se on kotona tai mökillä, takkatulen ääressä. Se on siinä, JS16 sanoo.

YleX:n vuoden 2017 joulubiisi Joulusquad julkaistaan YleX Aamun lähetyksessä 7. joulukuuta. Samalla kappaleen musiikkivideo ilmestyy YouTubeen, josta sen voi käydä katsomassa milloin haluaa.

Lue myös:

Tässä on YleX:n joulubiisi, joka on lit and bouss – katso Joulusquad-musiikkivideo ja laula mukana

Supertuottaja Jaakko Salovaara tuottajabändistään Bang For The Buck: "Kukaan ei ole kieltäynyt yhteistyöstä meidän kanssa"

YleX:n 100 suurta suomalaista konemusiikkibiisiä -listaus on nyt valmis – kolmen kärkeen Darude, Bomfunk MC’s ja Slusnik Luna