Hyppää pääsisältöön

Ennätysyleisö seurasi satavuotiaan itsenäisen Suomen juhlintaa – Linnan juhlat keräsi television ääreen 2,66 miljoonaa katsojaa

Kuvassa vas. Heikki Ali-Hokka, Marja Sannikka, Jaakko Selin, Jussi-Pekka Rantanen, Riku Riihilahti, Sami Sykkö, Piia Pasanen, Denise Wall, Sanna Savikko, Markus Liimatainen, Katja Johansson ja Salla Paajanen.
Kuvassa vas. Heikki Ali-Hokka, Marja Sannikka, Jaakko Selin, Jussi-Pekka Rantanen, Riku Riihilahti, Sami Sykkö, Piia Pasanen, Denise Wall, Sanna Savikko, Markus Liimatainen, Katja Johansson ja Salla Paajanen. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Linnan juhlat,ryhmäkuvat,2017,pressikuva

Katsojaennätys meni rikki, kun suomalaiset seurasivat juhlintaa Presidentinlinnassa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuonna.

Keskimäärin Linnan juhlilla oli katselijoita illan aikana 2,66 miljoonaa. Katsotuin ajankohta oli uutislähetyksen aikana klo 20:30 ja hetki sen jälkeen, jolloin lähetystä seurasi 2,8 miljoonaa katsojaa. Viime vuonna tv-lähetyksen keskikatsojamäärä oli 2,62 miljoonaa.

“Katsojaennätyksen rikkoontuminen ei juhlavuonna ole yllätys, mutta totta kai tuntuu hienolta että katsojat arvostavat lähetystä ja Linnan juhlien pitkää traditiota. Näin iso luku sosiaalisen median ja verkon aikakaudella on jälleen osoitus siitä, millainen kokoava voima televisiolla on. Juuri tällaisia yhteisiä – arvokkaita ja myönteisiä – kokemuksia me tarvitsemme”, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.

Kaikkiaan itsenäisyyspäivän juhlalähetyksiä seurasi televisiosta 3,6 miljoonaa suomalaista. Luku on sama kuin vuosi sitten.

Itsenäisyyspäivän paraati ja Linnan jatkot keräsivät kumpikin keskimäärin 1,1 miljoonaa katselijaa. Kohti Linnan juhlia -ohjelmaa seurasi parhaimmillaan 1,5 miljoonaa katselijaa. Katsojalukuja lisäävät vielä mm. verkkokatselu Yle Areenassa.

Areenassa TV1:n suora Linnan juhlat -lähetys käynnistettiin 220 000 kertaa. Suomelle lähetettyjä onnitteluvideoita maailmalta käynnistettiin Areenassa yli 360 000 kertaa.

“Itsenäisyyspäivän ohjelmiston tavoitteena on jo muutamana vuotena ollut iloisuuden ja positiivisuuden korostaminen. Olemme erityisesti halunneet nostaa esille onnistumisia ja asioita, joista voimme olla ylpeitä. On ainutlaatuista, että kansakuntamme on kohonnut niin monissa vertailuissa maailman kärkimaiden joukkoon”, Marko Krapu sanoo.

Tänä vuonna Linnan juhlien kauneinta pukua pystyi äänestämään uudella Yle.fi-sovelluksella. Puvuille annettiin yhteensä yli 107 000 tykkäystä. Linnan juhlien verkkosivustostolle yle.fi/linnanjuhlat on koottu artikkeleita ja videoklippejä illan tapahtumista.

“Verkossa pukuäänestyksen lisäksi suosittuja olivat keräämämme onnitteluvideot sekä yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja edustustojen kanssa toteutettu Valo Suomelle -hanke, jossa ikonisia kohteita ympäri maailman valaistiin Suomen kunniaksi. Nämä hankkeet nostivat Suomen puheenaiheeksi monissa maissa ja osoittivat kuinka suurta arvostusta nautimme kansainvälisesti”, Marko Krapu iloitsee.

Tänä vuonna Linnan juhlista tehtiin yksi lähetys kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi. Selostuskielen pystyi valitsemaan televisiosta. Tämä oli tapa toteuttaa uudella tavalla Ylen lakisääteistä kaksikielisyystehtävää.

“Teimme Linnan juhlien noin kahdestakymmenestä haastattelusta neljänneksen ruotsiksi tai kaksikielisesti. Lisäksi Yle Areenan haastattelulähetyksessä käytimme molempia kieliä. Näin tarjosimme näkymiä suomenruotsalaisuuteen”, Krapu kertoo.