Hyppää pääsisältöön

Juhlimme kanssanne 100-vuotiasta Suomea maamme yhdistävillä neulekuvioilla

Hymyilevät naiset neulottujen asusteiden kanssa
Elin ja Lee Suomi 100 -neuleissa Hymyilevät naiset neulottujen asusteiden kanssa Kuva: Yle/Carina Ahlskog Lee Esselström,Elin Skagersten-Ström,Strömsö (tv-ohjelma)

Haastoimme teidät antamaan panoksenne mukaan neuleprojektiin, jolla yhdistäisimme koko Suomen ja jolla samalla juhlittaisiin 100-vuotiasta maatamme. Aikataulu oli tiukka ja tehtävä vaativa, mutta siitä huolimatta saimme kolmisenkymmentä mallia.

Voit lukea lisää haasteesta artikkelista Auta meitä yhdistämään koko Suomi yhteen neulekuvioon! Haasteen kautta toivoimme saavamme neulekuvioita, joita voisi toistaa monta kertaa peräkkäin ja luoda niistä kuvioraidan. Toivoimme sekä historiallisia malleja että uusia malleja, ja niitä myös saimme!

Liki 30 henkilöä osallistui noin 30 mallilla, joiden joukossa oli muun muassa koivunrunkoja, latoja, uimakoppeja ja poroja. Kuusi- ja joutsenaiheisia malleja tuli useampia erilaisia, ja siksi valitsin ne tuubihuiviin ja ranteenlämmittimiin. Elin päätti tehdä otsapannan, jossa oli pohjalaisia latoja.

Kaikki saapuneet mallit on julkaistu alkuperäisinä artikkelissa, jonka löydät tästä. Sieltä voi sitten valita, mitä kuviota haluaa käyttää omiin tuotteisiinsa.

Saadaksemme aikaan hyvännäköisiä kokonaisuuksia työstimme ja muokkasimme näiden kolmen neuleen lähtökohtana käyttämiämme kuvioita. Niin on tehtävä, jotta saa oikean määrän silmukoita mukautettua langan ja tuotteen mukaan.

Tein yhdistelmän neljästä eri kuviosta: Maria Wasbergin nuoliraidasta, Solveig Holmin kukasta, Eva-Maria Oksmanin joutsenista ja Katri Mustosen kuusista.

Marianne Wasberg on käsityöseura Björkenin neulontamestareita ja kahden langan neulonnan asiantuntija. Hänen kuvionsa on niin sanottu nuolikuvio, joka muodostuu kolmesta kerroksesta, jotka menevät joko oikealle tai vasemmalle riippuen siitä, mihin suuntaan lankoja kierretään.

Nuoliraidan voi neuloa usealla eri tavalla, ja siitä käytetään myös nimeä kierreraita Lapin lapasissa ja karjalaisissa lapasissa. Nuoliraitaa voi kutsua myös latvialaiseksi palmikoksi. Se on siisti tapa neuloa esimerkiksi lapasten tai myssyn reuna resorin sijaan.

Sekä Elin että minä aloitimme ja päätimme neuleen tähän nuoliraitaan. Ohjeen nuoliraidan neulomiseen löydät tästä artikkelista.

Solveig Holm Hirvlaxista neuloi kukkakuvionsa vaaleanpunaisella, punaisella, vihreällä ja sinisellä valkoiselle pohjalle. Tällainen kukkaraita on perinteisissä morsiamen lapasissa Munsalasta. Vuonna 1990 Solveig voitti kilpailun, jossa oli tehtävänä luoda Uudenkaarlepyyn paita. Voittajapaidassa hän käytti myös samaa historiallista kukkaraitaa.

Otin vapauden muokata kukkaa hiukan niin, että se muistuttaa enemmän lumpeenkukkaa, jotta se sopii paremmin Suomi 100 vuotta -mallin kokonaisuuteen. Lähtökohtana on kuitenkin ollut kuvio, jonka Solveig lähetti.

Blommönster ritat på rutigt papper
Solveig Holmin kuvio Blommönster ritat på rutigt papper Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Eva-Maria Oksman on itse piirtänyt kuvion kahdesta vastakkain olevasta joutsenesta. Eva-Maria asuu Turussa ja pitää merestä, saaristosta ja joutsenista, joten hänelle joutsenet ovat luonnollinen valinta symboloimaan Suomea. Joutsenet muodostavat lisäksi melkein sydämen väliinsä, mikä symboloi rakkautta isänmaahan.

Svanar ritade som mönster med kryss
Eva-Maria Oksmanin joutsenkuvio Svanar ritade som mönster med kryss Kuva: Eva-Maria Oksman Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Katri Mustonen Iistä lähetti panoksenaan kuusiraidan, joka on hänen kotiseutunsa Kainuun maakunnan vaakunan innoittama.

Granmönster ritat på rutor
Granmönster ritat på rutor Kuva: Yle/Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Mikäli haluat neuloa tuubihuivin, jonka loin neljän kuvion pohjalta, löydät ohjeen täältä. Tai jos haluat neuloa yhteen sopivat ranteenlämmittimet, löydät ohjeen täältä.

Elin päätti neuloa pirttikyläläisen Marina Haapaniemen lähettämän latokuvion. Marina rakastaa Pohjanmaan lakeuksia ja niiden pitkiä latorivejä ja teki kuvioraidan kahdesta erikokoisesta harmaasta ladosta oranssilla pohjalla. Elin yksinkertaisti kuviota jonkin verran otsapantaa varten.

Stickmönster med lador
Marina Haapaniemen latokuvio Stickmönster med lador Kuva: Marina Haapaniemi Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Mikäli haluat neuloa Elinin otsapannan, jossa yhdistyvät Mariannen ja Marinan kuviot, löydät malliin täältä.

Sain inspiraation tähän projektiin, kun ajattelin kaikkia kauniita neulepaitoja, joita on neulottu eri paikkakunnilla ympäri maatamme ja maakuntalapasia, jotka nekin edustavat eri osia maastamme. Halusin tehdä jotain, mikä yhdistää koko Suomen ja toivoin siksi teidän mielipiteitänne ja ehdotuksianne.

On vaikeaa luoda toimivia neulekuvioita, joten teidän tehtävänne ei ollut helppo. Panostenne monimuotoisuus ja värikkyys yllättivät iloisesti, ja kaikki kuviot olivat hyvin asiaankuuluvia ja edustavia. Toivomme, että kaikkien kuviot olisivat mahtuneet yhteen tuotteeseen. Se olisi voinut onnistua, jos olisin neulonut hyvin ohuilla puikoilla ja ohuella langalla, mutta aika ei riittänyt siihen. Kuvioneulonta on hitaampaa, ja mitä ohuempi lanka ja mitä enemmän silmukoita, sitä enemmän aikaa työ vie. Teidän panostenne ansiosta syntyi kuitenkin hienoja lopputuloksia. Teemme varmasti jatkossakin yhteisiä projekteja!

Käännös Tarja Sirén

 • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

  Yllättävä sisäpuoli!

  Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

 • Ompele kori matonkuteista

  Ompele säilytyskori ompelukoneella.

  Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

 • Leijuvat kivet

  Kivet savesta kelluvat paremmin!

  Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.