Hyppää pääsisältöön

Kuula ja Järnefelt, taistelevat parikymppiset

Kun Helsingi Suomalainen Klubi pukkaa levyn ilmoille, sen on täytynyt saada panostuksensa tynnyristä nimeltä Sibelius. Eihän näitä levyjä alvariinsa tehdä, ja totta kai ajoitukseksi on katsottu huolellisesti Suomi 100 -humu. Viulisti Jaso Sasaki ja pianisti Marko Hilpo esittävät Sibeliuksen tunnustettujen pikkukappaleiden ohella tämän langon Armas Järnefeltin ja oppilas Toivo Kuulan musiikkia.

Jaso Sasakin ja Marko Hilpon levyn kansikuva.
Jaso Sasakin ja Marko Hilpon levyn kansikuva. Suomi 100,viulu

Vuoden 1907 sonaatti viululle ja pianolle nro 1 on agiteeraavaa Kuulaa parhaimmillaan ja selkeä taidonnäyte 23-vuotiaalta säveltäjältä. Puolituntinen, hehkuva kekäleröykkiö saa Sasakin ja Hilpon kunnon hikoilutuulelle. Kuuntelijana on silti lokoisaa pysyä kyydissä, sillä nämä soittajat ovat intohimoisia myös pienten suvantojen kanssa.

Järnefelt sävelsi hänkin hivenen yli 20-vuotiaana tämän levyn palasista Romanssin C-duuri sekä F-duurisarjan viululle ja pianolle. Romanssi on kiehtovassa vertailuasetelmassa Kuulan kanssa ja jää puhtaasti teoksena kädenlämpoiseksi, vaikka se saa tällä ensilevytyksellä hyvän huolenpidon.

Järnefeltin vuoden 1892 sarjasta on alkujaan olemassa kaksi täyttä osaa ja kolmannen osan luonnoksia. Tätä levyä varten musiikintutkija Timo Virtanen onkin täydentänyt kokonaisuuden ja listaapa muuten albumin kansiteksteissäkin vielä tarkemmin ja asiallisesti ne kohdat, joissa tehtäviä oli. Tässäkin hivenen geneerinen kansallisromanttinen draivi pulppuaa “korkehin aatoksin”. Sasaki-Hilpo-kaksikon asenteeltaan etukenoinen terävyys tekee siitä kiinnostavan.

Julkaisua on fokusoitu aivan riittämiin kertomaan musiikista taiteen kultakauden vuosina ja vielä ei-niin-Sibelius-keskeisesti. Erikoiskiitoksen ansaitsee se, miten selkeästi albumin tärkein visuaalinen aines eli Werner Holmbergin taideteos on saatu painettua pöllisteltäväksi. Kyseessä on rehtiin arvokkuuteen yltävä julkaisu, joka nostaa Järnefeltin sarjaa ilmalentoon samankaltaisesti kuin miten viulisti Annemari Åströmin syksyinen levy nosti Erkki Melartinin jousitrioa.

“Finnish violin classics.” Toivo Kuula: sonaatti viululle ja pianolle e-molli; Armas Järnefelt: Kehtolaulu e-molli, Romanssi C-duuri, sarja viululle ja pianolle F-duuri; Jean Sibelius: Romanssi F-duuri, Masurkka d-molli, Rondino D-duuri. - Jaso Sasaki, viulu, ja Marko Hilpo, piano. (Helsingin Suomalainen Klubi, JSCD01)

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen

Kommentit
 • Kapellimestari Susanna Mälkki mursi korkeimman lasikaton – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 13. maaliskuuta!

  Maaliskuun 13. päivänä syntynyt kapellimestari Susanna Mälkki (s. 1969) on kansainväliset mitat täyttävä ammattilainen. Hän aloitti muusikon uransa sellistinä ja nyt 50 vuotta täyttäessään hän esiintyy maailman tärkeimmillä konserttilavoilla ja on miehisellä alalla kotonaan yhtä hyvin nykymusiikin, klassikkoteosten kuin oopperankin parissa.

 • Radikaalit ystävät, säveltäjä Erkki Salmenhaara ja runoilija Pentti Saarikoski – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 12. maaliskuuta.

  Erkki Salmenhaara oli radikaali nuori säveltäjä 1960-luvun alun kulttuuripoliittisesti kiihkeinä vuosina. Kansainvälisen avantgarden kuumat nimet, Stockhausen, Nono ja Ligeti vierailivat Suomessa ja Jyväskylän kesäyössä väiteltiin taiteesta. Salmenhaaran läheinen ystävä ja hengenheimolainen runoilija Pentti Saarikoski vaikutti monella tapaa hänen elämäänsä.

 • Säveltäjä Kalevi Aho aloitti mandoliinilla – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

  Maaliskuun 9. päivänä syntynyt Kalevi Aho (s. 1949) oli 10-vuotias koulupoika Forssassa, kun hänen opettajansa perusti mandoliiniyhtyeen, otti Kalevin mukaan ja opetti nuotit. Se oli lähtölaukaus Ahon uralle säveltäjänä. Nykyään Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä säveltäjiämme ja osallistuu mielellään myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ahon laajaan sävellystuotantoon sisältyy mm. menestysooppera Hyönteiselämää.