Hyppää pääsisältöön

Kuula ja Järnefelt, taistelevat parikymppiset

Kun Helsingi Suomalainen Klubi pukkaa levyn ilmoille, sen on täytynyt saada panostuksensa tynnyristä nimeltä Sibelius. Eihän näitä levyjä alvariinsa tehdä, ja totta kai ajoitukseksi on katsottu huolellisesti Suomi 100 -humu. Viulisti Jaso Sasaki ja pianisti Marko Hilpo esittävät Sibeliuksen tunnustettujen pikkukappaleiden ohella tämän langon Armas Järnefeltin ja oppilas Toivo Kuulan musiikkia.

Jaso Sasakin ja Marko Hilpon levyn kansikuva.
Jaso Sasakin ja Marko Hilpon levyn kansikuva. Suomi 100,viulu

Vuoden 1907 sonaatti viululle ja pianolle nro 1 on agiteeraavaa Kuulaa parhaimmillaan ja selkeä taidonnäyte 23-vuotiaalta säveltäjältä. Puolituntinen, hehkuva kekäleröykkiö saa Sasakin ja Hilpon kunnon hikoilutuulelle. Kuuntelijana on silti lokoisaa pysyä kyydissä, sillä nämä soittajat ovat intohimoisia myös pienten suvantojen kanssa.

Järnefelt sävelsi hänkin hivenen yli 20-vuotiaana tämän levyn palasista Romanssin C-duuri sekä F-duurisarjan viululle ja pianolle. Romanssi on kiehtovassa vertailuasetelmassa Kuulan kanssa ja jää puhtaasti teoksena kädenlämpoiseksi, vaikka se saa tällä ensilevytyksellä hyvän huolenpidon.

Järnefeltin vuoden 1892 sarjasta on alkujaan olemassa kaksi täyttä osaa ja kolmannen osan luonnoksia. Tätä levyä varten musiikintutkija Timo Virtanen onkin täydentänyt kokonaisuuden ja listaapa muuten albumin kansiteksteissäkin vielä tarkemmin ja asiallisesti ne kohdat, joissa tehtäviä oli. Tässäkin hivenen geneerinen kansallisromanttinen draivi pulppuaa “korkehin aatoksin”. Sasaki-Hilpo-kaksikon asenteeltaan etukenoinen terävyys tekee siitä kiinnostavan.

Julkaisua on fokusoitu aivan riittämiin kertomaan musiikista taiteen kultakauden vuosina ja vielä ei-niin-Sibelius-keskeisesti. Erikoiskiitoksen ansaitsee se, miten selkeästi albumin tärkein visuaalinen aines eli Werner Holmbergin taideteos on saatu painettua pöllisteltäväksi. Kyseessä on rehtiin arvokkuuteen yltävä julkaisu, joka nostaa Järnefeltin sarjaa ilmalentoon samankaltaisesti kuin miten viulisti Annemari Åströmin syksyinen levy nosti Erkki Melartinin jousitrioa.

“Finnish violin classics.” Toivo Kuula: sonaatti viululle ja pianolle e-molli; Armas Järnefelt: Kehtolaulu e-molli, Romanssi C-duuri, sarja viululle ja pianolle F-duuri; Jean Sibelius: Romanssi F-duuri, Masurkka d-molli, Rondino D-duuri. - Jaso Sasaki, viulu, ja Marko Hilpo, piano. (Helsingin Suomalainen Klubi, JSCD01)

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen

 • Kantapöydän opiskelijatreffeillä Duo Uimonen/Lorenzen

  Tutusti Emmi Uimoseen ja Troels Lorenzeniin!

  Piano-harmonikkaduo Emmi Uimonen ja Troels Lorenzen syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla. Savonlinnasta kotosin oleva Emmi ja Suomeen opiskelijavaihtoon tullut Troels havaitsivat omaavansa saman suhtautumisen musiikkiin. Duon ensimmäinen levy on jo ilmestynyt.

 • Sopraano Minna-Leena Lahti: "Lukiossa teimme retken Kansallisoopperaan. Silloin ajattelin että tuonne on pakko päästä!"

  Tutustu Sibelius-Akatemian oopperaluokan opiskelijaan.

  Jos kaikki menee hyvin, on Minna-Leena Lahdella kahden vuoden kuluttua kädessään paperi, jota hän on aina halunnut. Hän valmistuu oopperalaulajaksi! Takanaan Minna-Leenalla on laaja kirjo harrastuksia ja opintoja, löytyy kirjoittamista, soittamista, balettia ja laulamista. Mutta oikea intohimo on kuitenkin ooppera. Kuka? Olen Minna-Leena Lahti, Erkkilä omaa sukua.

 • Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  Oopperan lapsikuoro antoi kimmokkeen kapellimestarin uralle

  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.

 • Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

  Levyarvostelu

  Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.