Hyppää pääsisältöön

Miksi yskänlääkettä kannattaa varoa? Voiko flunssa kestää yli neljä viikkoa? Viisi väitettä flunssasta

Eri värisiä lääkkeitä
Eri värisiä lääkkeitä Kuva: Unsplash Flunssa,lääkkeet,Akuutti

Flunssakausi on täällä. Taas. Räkä valuu ja kurkku on kipeä. Antibiootilla se paranee. Vai paraneeko? Lääkäri Miska Laakso vastaa viiteen flunssaväitteeseen.

1. Viisi flunssaa vuodessa on täysin normaalia

Totta

Flunssa on tosi yleinen tauti. 1–5 flunssaa vuodessa on ihan normaalia meidän suomalaisten ilmastolla. Kurkkukipu, yskä, nuha, ehkä kuumekin tai pieni lämpöily ovat normaaleja flunssan oireita ja vaivaavat meitä ympäri vuoden.

2. Flunssa vaatii aina antibiootin

Tarua

Flunssa on yleensä virustauti eivätkä antibiootit virustautiin auta. Pahimmillaan antibiootti aiheuttaa ripulin ja flunssan sairastaminen on vieläkin ikävämpää.

Myös keuhkoputkentulehdus on yleensä viruksen aiheuttama. Siihenkään antibiootti ole hyvä ratkaisu.

Sen sijaan keuhkokuumeen hoito vaatii antibiootin. Keuhkokuumeessa oireet ovat pääsääntöisesti samat kuin flunssassa, mutta pahempana. Kuume voi olla korkeampi, yskä ei millään hellitä ja keuhkojen alueella saattaa olla kipua. Jos tällaisia oireita esiintyy, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa, voiko kyseessä olla keuhkokuume.

3. Flunssaan ei auta mikään lääke

Tarua

Vaikka antibiootti ei flunssaan autakaan, voi flunssaoireita helpottaa muilla lääkkeillä. Jos nenä on tukossa, voi nenäsuihke auttaa. Kuumekipulääkkeillä voi taas laskea lämpöä ja helpottaa oloa.

Yskänlääkkeen kanssa kannattaa olla tarkkana. Yskän tarkoitus on tuoda lima keuhkoista ylös ja jos refleksin estää, lima jää keuhkoihin ja voi aiheuttaa pahemman taudin. Käyttäisin yskänlääkettä vain öisin, jos yskä vaikeuttaa nukkumista.

Lääkkeettömät vaihtoehdot, kuten lepo, lämpimät juomat ja esimerkiksi hunaja, voivat helpottaa oloa ja niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

4. Flunssa voi kestää yli kaksi viikkoa

Totta

Flunssa voi kestää jopa neljä viikkoa ja olla silti aivan tavallinen flunssa. Joskus flunssia voi olla useampi peräkkäin, jolloin flunssa tuntuu kestävän kuukausia.

Jos flunssaoireet pahenevat ja pitkittyvät, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa, ettei kyse ole mistään muusta. Korvakivun taustalla voi olla korvatulehdus ja poskionteloiden paine voi aiheutua poskiontelotulehduksesta. Nämä voivat toki olla myös flunssan oireita, mutta pitkittyessään oireiden taustatekijät on syytä tarkistaa.

Pitkittyneen, yli kolme viikkoa kestävän flunssan taustalla voi olla joskus myös astma tai keuhkoahtaumatauti.

5. Jos ei ole kuumetta, saa urheilla

Tarua ja totta

Jos on kuumetta ja vointi kovasti huono, liikunta on ehdottomasti kielletty. Vaikka kuumetta ei olisikaan, mutta flunssan oireet tuntuvat kropassa, on nivelsärkyä tai lihaskipuja, kannattaa huilia vielä hetki.

Jos oireet ovat vain pään alueella, eikä ole kuumetta, voi pikkuhiljaa aloitella kevyttä liikuntaa tuntemuksien mukaan. Oma olo usein kertoo paljon. Siksi kehoa kannattaa kuunnella ja muistaa levähtää silloin, kun on väsynyt.

Miska Laakso on tamperelainen lääkäri, jonka ensimmäinen kosketus lääkärin työhön oli Alajärven terveyskeskuksessa neljä vuotta sitten. Virallisesti lääketieteen lisensiaatin tittelin Miska sai pari vuotta sitten. Musisointia ja urheilua harrastava nuori lääkäri on tuttu kasvo myös Kandit-sarjasta. Tällä hetkellä Miska tekee väitöskirjaa diabeettisista jalkainfektioista.

Kysy mieltäsi askarruttavasta terveysasiasta – asiantuntijat vastaavat Akuutin verkossa.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Anne Matoniemi katsoo suoraan kameraan.
Anne Matoniemi katsoo suoraan kameraan. Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti
Natalia Tolmatsova katsoo kameraan, vasen käsi koskettaa leukaa.
Natalia Tolmatsova katsoo kameraan, vasen käsi koskettaa leukaa. Kuva: Tero Kyllönen / Yle tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova
Nicolas Kluger, Lauri Vuorinen ja Visa Viljamaa studiokuvassa.
Nicolas Kluger, Lauri Vuorinen ja Visa Viljamaa studiokuvassa. Kuva: Tero Kyllönen / Yle tatuointi,Akuutti,visa viljamaa
 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.