Hyppää pääsisältöön

Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

Muusikot Aki Sirkesalo, Michael Monroe (Mike Monroe, oik. Matti Fagerholm) ja Sami Saari esiintyvät Groovymeisseli-ohjelmassa 1997.
Jouluista tunnelmaa Aki Sirkesalon ja Sami Saaren johdolla. Jouluinen Groovymeisseli etsii vastausta kysymykseen millainen on oikea joulu. Muusikot Aki Sirkesalo, Michael Monroe (Mike Monroe, oik. Matti Fagerholm) ja Sami Saari esiintyvät Groovymeisseli-ohjelmassa 1997. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle kuvapalvelu Aki Sirkesalo,Michael Monroe,Sami Saari,groovymeisseli-ohjelma

"Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas. Lopulta päädyttiin sitten nimeen The Right Christmas, Oikea joulu!".

Näin Sami Saari muistelee musiikkiohjelmaaGroovymeisseli, jonka ideana oli tuoda televisioon suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle soulia, acid jazzia ja afroamerikkalaisia rytmejä. Suomi-soulin ykkösnimien Aki Sirkesalon ja Sami Saaren vetämiä klubi-iltoja kuvattiin Vanhalla Ylioppilastalolla ja sarjan tähtinä nähtiin maan eturivin artisteja omillaan sekä lainakappaleilla höystettynä. Ohjelmaa esitettiin vuosina 1996 ja 1997 ja nyt kaikki jaksot löytyvät myös Yle Areenasta.

Groovymeisselin jouluohjelma Teemalla:
Torstaina 7.12. klo 23.15, perjantaina 8.12. klo 14.41 ja maanantaina 11.12. klo 12.00.

Oikea joulu on antirasistinen

Groovymeisselissä ei visailtu eikä kisailtu vaan keskityttiin musiikin ilosanomaan. Ohjelman runkona toimi juontajakaksikko Aki Sirkesalon ja Sami Saaren esitykset sekä vierailijoiden ohjelmanumerot haastatteluineen.

Ohjelmassa molemmilla kausilla mukana ollut tasavertaisuuden ja antirasistisuuden teema jatkui luonnollisesi myös viimeisessä ohjelmassa, joka pyhitettiin joululle. Teemalla nähtävä Groovymeisselin joulujakso esitettiin kaksikymmentä vuotta sitten jouluaattona 1997. Mukana esiintymässä olivat muun muassa Michael Monroe, 3rd Nation, Essi Vuorela ja Aikakone.

The Right Christmas

Joulujaksossa esitetään kappaleet: James Black, Charles Salter ja Sami Saari: White Christmas, Aki Sirkesalo: On joulukuu, Veeti Kallio ja Marjo Leinonen: Merry X-mas and Happy New Year, Ona Kamu: Lumihiutaleitten laulu, Tri Tenori (Niko Ahvonen, Sami Saari ja Aki Sirkesalo): Miltä näyttää maa, Michael Monroe: Happy Xmas (War is Over), Malang Cissokho: Njinja, Professori Ndioba: Jamm, Essi Wuorela: Enkeli taivaan, Aikakone: Hiljaisuus, Third Nation: Stand Together, Sami Saari: En etsi valtaa loistoa.

Kommentit
  • Outoja ääniä jo vuodesta 1964!

    Avaruusromussa uutta suomalaista musiikkia monelta taholta.

    1960-luvun alussa Tukholmaan päätettiin rakentaa Ruotsin ensimmäinen elektronisen musiikin studio. Studion esikuvana oli legendaarinen Kölnin studio, jossa Karlheinz Stockhausen oli työskennellyt jo 1950-luvulla. Vuonna 1964 Tukholman Södermalmissa avattiin Elektronmusikstudion eli EMS. Siellä tapahtuu edelleen. Muiden muassa suomalainen Eero Pulkkinen on työskennellyt EMS-studiossa. Avaruusromussa uutta suomalaista musiikkia monelta taholta. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

    Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

    Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri