Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Seuraa omakotirakentajan tuskaista taivalta näillä nettisivuilla sekä TV1:ssä torstaisin klo 20. Uusi jakso Yle Areenassa jo torstai-aamuna.

Sadan vuoden talo -blogi: 8. Tavaroita saapuu kun saapuu – jos saapuu

Mies pälyilee vihaisen näköisenä
Mies pälyilee vihaisen näköisenä rakennustyömaa

Ensimmäiset asiat, joita ihmettelin rakentamisen alkuvaiheessa, liittyivät tavaran toimitukseen. Tilattua tavaraa tuli, mutta ei siihen aikaan kuin piti. Eikä siihen paikkaan kuin piti. Eikä aina edes sellaista tavaraa, jota oli tilattu.

Olen hankkinut yli kolmekymmentä vuotta elantoni tv-tuotannoista, joten tunnen alan joten kuten. Siihen verrattuna tietoni rakennustoiminnasta on todella ohut, joskin nykyisin hyvin omakohtainen.

Kaiken lisäksi kokemusta rakentamisesta minulla on vain omakotitalotyömaalta. Silti yritän verrata tv- ja rakennusaloja keskenään, vaikka ei pitäisi. Niin erilaisia ne ovat.

Varoitus. Nyt kärjistän. Jos televisiotuotannossa toimittaisiin kuten siinä rakennustoiminnassa, johon olen tutustunut, ohjelmatiedot olisivat turhia.

Ohjelmia esitettäisiin keskeneräisinä, ne tulisivat eri aikaan kuin ohjelmatiedoissa on luvattu ja kun ohjelma tulisi, se olisikin eri ohjelma kuin ennakkotiedoissa ilmoitettu.

Miehet nostavat ovia pois kuljetusrekasta
Rekkatoimitus on saapunut. Juha-Pekka ja apumies Jarmo Mäkinen kantavat uutta ovea. Miehet nostavat ovia pois kuljetusrekasta rakennustyömaa

Toisaalta. Kun ohjelma tulisi, se olisi reilu ja suora, jossa ketään ei kumarreltaisi. Tunnustus ja arvostelu tulisivat yhtä lailla selkä suorassa silmästä silmään.

Siinä ohjelmassa ei turhia jaariteltaisi, vaan työmies tai nainen tekisi töitä kädet savessa. Usein tupakka suupielessä.

Ensimmäiset asiat, joita ihmettelin rakentamisen alkuvaiheessa, liittyivät tavaran toimitukseen. Tilattua tavaraa tuli, mutta ei siihen aikaan kuin piti. Eikä siihen paikkaan kuin piti.

Eikä aina edes sellaista tavaraa, jota oli tilattu.

Isoja säkkejä lastattuna rekan konttiin
Omakotitaloa tehdessä saa vastaanottaa kymmeniä rekkatoimituksia. Isoja säkkejä lastattuna rekan konttiin rakennustyömaa
Mies avaa ovipakettia
Jamppa Mäkinen purkaa oven kuljetus-suojausta. Mies avaa ovipakettia rakennustyömaa

Kun olimme tilausvaiheessa sopineet, että kuljettaja soittaa hyvissä ajoin ennen tontille saapumista, oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että puhelu tuli kun rekka oli jo pihassa.

Kysymykseen, mihin tämä lasti puretaan, ei tuskastuneena ollut aina edes voimia vastata.

Kysymykseen, mihin tämä lasti puretaan, ei tuskastuneena ollut aina edes voimia vastata.
Sähkötaulun ruuvausta
Sähkötaulun ruuvausta. Sähkötaulun ruuvausta rakennustyömaa
Saksanpaimenkoira makaa lattialla
Vastaava työnjohtaja Hans Ristmeri katselee työmaan menoa. Saksanpaimenkoira makaa lattialla rakennustyömaa

Pahinta oli, kun tavara oli jätetty pihaan ilmoittamatta siitä. Sen takia naapurit ovat onneksi olemassa. Jopa Satakunnassa.

Heiltä sain tiedon muun muassa niistä jalopuisista ovista, jotka oli jätetty – tosin muovikelmuun pakattuina – sateen kurastamaan pihaan. Vieressä olisi ollut katettu terassi.

Televisiotoiminnassa tiimityö on ehdoton edellytys. Televisioalan eri ammattilaiset tarvitsevat toinen toistaan, jotta jotain järkevää – ja valitettavan usein järjetöntäkin – ohjelmaa saadaan aikaiseksi.

On monenlaista ääni-, valo- ja kuvaushenkilöä puurtamassa nimenomaan yhtä aikaa, tiiminä. Homma saadaan siten ns. purkkiin ajoissa.

Mies valaa kylpyhuoneen laattoja
Kylpyhuoneen laatoitus alkaa valmistua. Mies valaa kylpyhuoneen laattoja rakennustyömaa
Mies muuraa takkaa ja hymyilee
Muurari Vesa Lahti on päässyt työn touhuun. Mies muuraa takkaa ja hymyilee rakennustyömaa

Rakennuksella eri alojen tiimityö ei välttämättä onnistu. Minusta tuntuu kuin jokainen eri alan urakoitsija menisi ja tulisi omia aikojaan puhua pukahtamatta kenellekään.

Ja kaikkein vähiten rakennuttajalle, jonka hermot ovat tämän huomattuaan pian riekaleina.

Yksi ammattiryhmä saattaa rakennuksella vielä tänään tehdä rivakasti työtä, mutta huomenna olla kateissa – jopa pari seuraavaa viikkoa.
Mies koskettelee vastarakennetun talon seinää
Juha-Pekka iloitsee wc:n upean laatoituksen valmistumisesta. Mies koskettelee vastarakennetun talon seinää rakennustyömaa

Yksi ammattiryhmä saattaa rakennuksella vielä tänään tehdä rivakasti työtä, mutta huomenna olla kateissa – jopa pari seuraavaa viikkoa. Sinä aikana toisen ammattiryhmän työt seisovat, koska he eivät pääse etenemään omassa työssään.

Ja heidän työnsä viivästyksestä johtuen kolmannen ammattiryhmän työt viivästyvät vielä enemmän. Pian kaikkien aikataulut pettävät.

Sinnikkään soittelun jälkeen selviää, että kateissa olevat työntekijät ovat toisella työmaalla, jossa tilanne on vielä kaoottisempi. Näin on löytynyt se vielä onnettomampi rakennuttaja, jota kuljetetaan jo pakkopaidassa.

Onneksi olen päätynyt tv-alalle.

Teksti: Juha-Pekka Ristmeri

Sadan vuoden talo

 • Sadan vuoden talo -blogi: 1. Home vei rakkaan kotitalon

  Juha-Pekka Ristmeren kotitalo purettiin homeen vuoksi

  Vanhempieni talo kesti hädin tuskin 50 vuotta. Muutama vuosi heidän kuolemansa jälkeen se purettiin. Siitä hetkestä aloin katkerana vanhempieni puolesta rakentaa taloa, joka kestäisi ainakin seuraavat sata vuotta.

 • Sadan vuoden talo -blogi: 2. Unelma, joka vei mieheltä unet

  Tietämättömällä rakennuttajalla on harteillaan kaikki riskit

  Olin lähdössä urakkaan, jollaiseen vain täydellinen tietämättömyys antoi itsevarmuuden. Olisin välttynyt lukuisilta unettomilta öiltä, jos insinöörit olisivat tuolloin vielä kertoneet, että pakkomielteeni sata vuotta kestävästä talosta, johon home ei tule koskaan pesimään, edellyttää valtavan määrän oikeita valintoja ja syvät taskut.

 • Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

  Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

  Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

 • Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

  Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

  Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.

 • Sadan vuoden talo -blogi: 6. Dale tietää kaiken – joten muut eivät

  Vastaava timpuri tietää kaiken, eikä epäröi kertoa sitä.

  Dale näkyy tietävän kaiken eikä epäröi kertoa sitä muille. Suoraan ja kainostelematta. Sen takia ja erityisesti muiden ammattilaisten, mukaan lukien arkkitehti, neuvomisella on joihinkin heistä romahduksen partaalle ajava vaikutus, vaikka Dale pohjimmiltaan tarkoittaa pelkästään hyvää. Ainakin minulle, sillä timpurimme ajattelee rakennuskustannuksiani. Minun parastani.