Hyppää pääsisältöön

Sallinen Sibeliuksen muovaajana

Radion sinfoniaorkesterin suureen Sibelius-karkeloon kaksi vuotta sitten kuului orkesterituotantoa edustanut levy, jossa soivat Lemminkäinen sekä Pohjolan tytär. Tuo paketointi on nyt saanut rinnalleen sisarjulkaisun, joka päälle päin tullaan muistamaan mezzosopraano Anne Sofie von Otterin Sibelius-osallistumisena ja Hannu Linnun RSO-johtajakauden fiksuna tapana heittää puumerkki "ison S:n" ison laarin eli orkesterituotannon alle.

RSO:n levyn kansikuva.
RSO:n levyn kansikuva. Jean Sibelius

Sinfoniset runot Tapiola ja Satu ovat tämänkertainen kaksikko, ja niiden höyste ja samalla von Otterin osuus on Aulis Sallisen orkestroima kahdeksan yksinlaulun rypäs. Laulut on koottu hajautetusti kuudesta eri opuksesta. Kahta orkesteriteosta taas erottaa pitkä kokemuksenkeruun ja säveltänä kypsymisen jakso Sibeliuksen elämässä, mutta yhteistä on jonkinlainen salamyhkäisyys.

Nuoruudessa sävelletty Satu törmää Linnun näkemyksessä valtavan kohtalokkaaseen juovuttavuuteen. Sävelrunon puolivälin kliimaksissa kapellimestari vie jolkotuspoljennon varsin johdonmukaiseen maaliin. Tapiolan ja Sadun kaikkinaisesta mehevyydestä nousee esiin myös Tapiolan hämyisä keskivaihe, jossa mässäillen mutta pitkin hampain irtaudutaan loputtoman tuntuisesta kolmisävelaiheesta.

On suuri ilo, että Sallisen lauluorkestestroinneista jäi kunnon tallennettu jälki 150-vuotisjuhlinnan jäljeiselle ajalle. Äänenlaadullisestikin albumi on loistotyötä. Jos mezzosopraano von Otteria sanoo klangiltaan arkiseksi, se on hänelle ehdottomasti kehu eikä moite. Valtaosaltaan vähemmän tunnetuista yksinlauluista koostuva kahdeksikko on tästä lähtien kovasti tyrkyllä muidenkin orkesterien konserttiohjelmiin. Sovittajana Aulis Sallinen on kuin suvereeni hovimestari hyvää käytöstä automaationa tuottavan pääkokkinsa palveluksessa.

Jean Sibelius: Tapiola, Satu, Kahdeksan yksinlaulua (orkestrointi Aulis Sallinen). - Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu. (Ondine, ODE 1289-5)

Radion sinfoniaorkesteri on yhtiön oma orkesteri.

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen