Hyppää pääsisältöön

Sallinen Sibeliuksen muovaajana

Radion sinfoniaorkesterin suureen Sibelius-karkeloon kaksi vuotta sitten kuului orkesterituotantoa edustanut levy, jossa soivat Lemminkäinen sekä Pohjolan tytär. Tuo paketointi on nyt saanut rinnalleen sisarjulkaisun, joka päälle päin tullaan muistamaan mezzosopraano Anne Sofie von Otterin Sibelius-osallistumisena ja Hannu Linnun RSO-johtajakauden fiksuna tapana heittää puumerkki "ison S:n" ison laarin eli orkesterituotannon alle.

RSO:n levyn kansikuva.
RSO:n levyn kansikuva. Jean Sibelius

Sinfoniset runot Tapiola ja Satu ovat tämänkertainen kaksikko, ja niiden höyste ja samalla von Otterin osuus on Aulis Sallisen orkestroima kahdeksan yksinlaulun rypäs. Laulut on koottu hajautetusti kuudesta eri opuksesta. Kahta orkesteriteosta taas erottaa pitkä kokemuksenkeruun ja säveltänä kypsymisen jakso Sibeliuksen elämässä, mutta yhteistä on jonkinlainen salamyhkäisyys.

Nuoruudessa sävelletty Satu törmää Linnun näkemyksessä valtavan kohtalokkaaseen juovuttavuuteen. Sävelrunon puolivälin kliimaksissa kapellimestari vie jolkotuspoljennon varsin johdonmukaiseen maaliin. Tapiolan ja Sadun kaikkinaisesta mehevyydestä nousee esiin myös Tapiolan hämyisä keskivaihe, jossa mässäillen mutta pitkin hampain irtaudutaan loputtoman tuntuisesta kolmisävelaiheesta.

On suuri ilo, että Sallisen lauluorkestestroinneista jäi kunnon tallennettu jälki 150-vuotisjuhlinnan jäljeiselle ajalle. Äänenlaadullisestikin albumi on loistotyötä. Jos mezzosopraano von Otteria sanoo klangiltaan arkiseksi, se on hänelle ehdottomasti kehu eikä moite. Valtaosaltaan vähemmän tunnetuista yksinlauluista koostuva kahdeksikko on tästä lähtien kovasti tyrkyllä muidenkin orkesterien konserttiohjelmiin. Sovittajana Aulis Sallinen on kuin suvereeni hovimestari hyvää käytöstä automaationa tuottavan pääkokkinsa palveluksessa.

Jean Sibelius: Tapiola, Satu, Kahdeksan yksinlaulua (orkestrointi Aulis Sallinen). - Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu. (Ondine, ODE 1289-5)

Radion sinfoniaorkesteri on yhtiön oma orkesteri.

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen

 • Tanssii orkesterin kanssa

  Tanssii orkesterin kanssa

  Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle.

 • Moniäänisiä yksinpuheluja

  Moniäänisiä yksinpuheluja

  On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan.

 • Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  ”En halua olla Lontoossa. Haluan vain tulla kotiin ja elää mukavasti meren läheisyydessä”, kirjoitti säveltäjä Grace Williams (1906–1977) 1940-luvun puolivälissä.

 • Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden.