Hyppää pääsisältöön

Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.

Puolustusvoimien levyn kansikuva.
Puolustusvoimien levyn kansikuva. sotilasmusiikki

Kuuluminen, näkyminen ja organisaation arvojen soivaksi pukeminen, siinä on sotilasmusiikin ydin. Yli tuhat esiintymistä vuodessa keräävä kuuden soittokunnan katras on todella onnistunut myös sosiaalisen median valloituksessaan, mutta uudella juhlalevyllään se tekee toisella tavalla täsmätyötä.

Sotilassoittokuntien yhteislevyissä on valtava paine olla yhtäältä jokseenkin tasapuolinen orkesterien keskinäisessä vastuunjaossa ja toisaalta pitäisi jättää juhlalevyihin oikea määrä ajattomuuden tuntua. Nyt 17 raidasta viidessä on tilaa uudemmalle musiikille, jota sitäkin käytetään paitsi normaaleissa konserttiolosuhteissa, myös osana kuviomarssiesityksiä. Pro Patria -kokonaisuuden tuoreemmista paloista yllättävin on Maria Kalaniemen sävellys Ahma.

Levyä kuunnellessa ei tunnu, että eri joukko-osastojen omat kunniamarssit pitäisi nyt vain soitattaa ja purkittaa jonkin pakon takia läpi. “Tässä seisomme nyt” jää ikään kuin perusmyönteiseksi viestiksi kunkin viiden ammattisoittokunnan esittelyvuoroista. Useimmat perinteisistä marsseista on sovitettu niiden niin sanotuille kotikokoonpanoille paremmin istuviksi.

Huoliteltua kokonaisuutta tukevat historiallisesti valaisevat esittelytekstit sekä aiheen valokuva-aineisto. On tavallaan ilmeistä, että tällainen levy julkaistaan, mutta tällä tavoin valeltuna se palkitsee kaikki sotilasmusiikin ystävät. Albumi jättää nälän sille, mitä Kaartin soittokunta keksii julkaista reilun vuoden päästä koittavana 200-vuotisjuhlavuotenaan.

“Pro Patria.” Puolustusvoimien ammattilaissoittokunnat esittävät kapellimestareineen uutta ja vanhaa suomalaista marssimusiikkia. (Puolustusvoimat, SAMCD-100)

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen

 • Tanssii orkesterin kanssa

  Tanssii orkesterin kanssa

  Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle.

 • Moniäänisiä yksinpuheluja

  Moniäänisiä yksinpuheluja

  On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan.

 • Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  ”En halua olla Lontoossa. Haluan vain tulla kotiin ja elää mukavasti meren läheisyydessä”, kirjoitti säveltäjä Grace Williams (1906–1977) 1940-luvun puolivälissä.

 • Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden.