Hyppää pääsisältöön

Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.

Puolustusvoimien levyn kansikuva.
Puolustusvoimien levyn kansikuva. sotilasmusiikki

Kuuluminen, näkyminen ja organisaation arvojen soivaksi pukeminen, siinä on sotilasmusiikin ydin. Yli tuhat esiintymistä vuodessa keräävä kuuden soittokunnan katras on todella onnistunut myös sosiaalisen median valloituksessaan, mutta uudella juhlalevyllään se tekee toisella tavalla täsmätyötä.

Sotilassoittokuntien yhteislevyissä on valtava paine olla yhtäältä jokseenkin tasapuolinen orkesterien keskinäisessä vastuunjaossa ja toisaalta pitäisi jättää juhlalevyihin oikea määrä ajattomuuden tuntua. Nyt 17 raidasta viidessä on tilaa uudemmalle musiikille, jota sitäkin käytetään paitsi normaaleissa konserttiolosuhteissa, myös osana kuviomarssiesityksiä. Pro Patria -kokonaisuuden tuoreemmista paloista yllättävin on Maria Kalaniemen sävellys Ahma.

Levyä kuunnellessa ei tunnu, että eri joukko-osastojen omat kunniamarssit pitäisi nyt vain soitattaa ja purkittaa jonkin pakon takia läpi. “Tässä seisomme nyt” jää ikään kuin perusmyönteiseksi viestiksi kunkin viiden ammattisoittokunnan esittelyvuoroista. Useimmat perinteisistä marsseista on sovitettu niiden niin sanotuille kotikokoonpanoille paremmin istuviksi.

Huoliteltua kokonaisuutta tukevat historiallisesti valaisevat esittelytekstit sekä aiheen valokuva-aineisto. On tavallaan ilmeistä, että tällainen levy julkaistaan, mutta tällä tavoin valeltuna se palkitsee kaikki sotilasmusiikin ystävät. Albumi jättää nälän sille, mitä Kaartin soittokunta keksii julkaista reilun vuoden päästä koittavana 200-vuotisjuhlavuotenaan.

“Pro Patria.” Puolustusvoimien ammattilaissoittokunnat esittävät kapellimestareineen uutta ja vanhaa suomalaista marssimusiikkia. (Puolustusvoimat, SAMCD-100)

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen

 • Kantapöydän opiskelijatreffeillä Duo Uimonen/Lorenzen

  Tutusti Emmi Uimoseen ja Troels Lorenzeniin!

  Piano-harmonikkaduo Emmi Uimonen ja Troels Lorenzen syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla. Savonlinnasta kotosin oleva Emmi ja Suomeen opiskelijavaihtoon tullut Troels havaitsivat omaavansa saman suhtautumisen musiikkiin. Duon ensimmäinen levy on jo ilmestynyt.

 • Sopraano Minna-Leena Lahti: "Lukiossa teimme retken Kansallisoopperaan. Silloin ajattelin että tuonne on pakko päästä!"

  Tutustu Sibelius-Akatemian oopperaluokan opiskelijaan.

  Jos kaikki menee hyvin, on Minna-Leena Lahdella kahden vuoden kuluttua kädessään paperi, jota hän on aina halunnut. Hän valmistuu oopperalaulajaksi! Takanaan Minna-Leenalla on laaja kirjo harrastuksia ja opintoja, löytyy kirjoittamista, soittamista, balettia ja laulamista. Mutta oikea intohimo on kuitenkin ooppera. Kuka? Olen Minna-Leena Lahti, Erkkilä omaa sukua.

 • Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  Oopperan lapsikuoro antoi kimmokkeen kapellimestarin uralle

  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.

 • Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

  Levyarvostelu

  Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.