Hyppää pääsisältöön

Täyden satasen juhlapöytälevy ‒ jos tavoitteena on närästys

Konvehtirasiat ovat suomalaisille tähän aikaan vuodesta pyhä asia. Suklaa-ammattilaiset tekevät silti vuosittain salakavalan huomaamatonta uudistustyötä, kun ne kuluttajatutkimukseen nojautuen ottavat selvää suomalaisten kulloisestakin mausta. Loppu on tietenkin makuasioita. On sääli, ettei perinteikäs mieskuoro Laulu-Miehet ota Suomi 100 -levyn reseptiinsä mallia makeisteollisuudesta. Yhden makeisen vaihtamisestahan nyt ei tule kuin vihaiseksi.

Laulu-Miesten levyn kansikuva.
Laulu-Miesten levyn kansikuva. Suomi 100

Taiteellinen johtaminen ja ohjelmistosuunnittelu eivät ole tietenkään sama asia kuin kilpailevan konvehtifirman selättäminen sesonkimyynnissä. Vertaus ontuu, kyllä, siinäkin kohdassa, jossa konvehtien syönti edustaa herkuttelussa paljon leveämmin valtavirtaa kuin mitä vastaavasti suomalaisten mieskuoromusiikin kuuntelu koko kansamme musiikkimieltymyksissä.

Tottahan se on, että Finlandian tai Jääkärien marssin yhdeksännen eri version haaliminen on marginaalista ostotoimintaa. Puhumattakaan taiteellisesti toki aivan kiinnostavasta ja vähemmän ilmeisemmästä materiaalista, jota Laulu-Miehet on nyt levyttänyt. Vuonna 1914 perustettu Laulu-Miehet on kaivanut esimerkiksi Suomen itsenäistymisvuodelta Leevi Madetojan shamanistisen Aslak Smaukan, jossa mukana esiintyy Ylioppilaskunnan soittajat.

Konvehtirasian valuvika oli levyn ongelma on se, ettei tämän omakustanteen taiteelliseen suunnitteluun ole otettu oletettavasti ketään merkittävää ulkopuolista kysymysten asettajaa. On katsottu oman porukan sisällä, että tämä riittää. Se riittää, jos kriteerit ovat vanhat ja samat. Klassisessa musiikissa ei ole synti tehdä linjakkaita paketointeja perusteoksista. Ei ole väärin ohjata rahaa omalle yhdistykselle levytuotannon ja -myynnin kautta. Kyllähän tämä levy lähtee konsertista moneen kotiin.

Mutta miksi puutuin jämähtäneisyyteen nyt enkä varsin osuvassa vertailukohdassa eli Puolustusvoimien Pro Patria -levyn kohdalla? En nimittäin säti sinne tänne. Yllättävää kyllä, Puolustusvoimiltahan juuri pitää odottaa musiikillista virkeyttä, sillä sen alaisen musiikkitoiminnan kuluttajalupauksena on ylläpitää suomalaisten puolustustahtoa ja resonoida musiikillisella linjalla kulloistakin aikakautta. Lupausta nyt on ylipäänsä ollut pakko määritellä, koska sotilasmusiikki on ollut määrärahojen ja kenties pölyisten mielikuvien takia paineistettu omassa kasvojenkohotuksessaan.

Vaikuttaa siltä, että Laulu-Miesten kuluttajalupauksessa riman korkeus liittyy itse laulamiseen, jossa kuoro hallitsee hyvin perinteisin menoin suomalaisen mieskuoroklangin toisintaminen. Sen laulajisto muodostaa eräänlaisen ihmisäänten oman periodisoittimen, eskapistisen mielenterveyslääkkeen tällaista sointia kaipaamaan jääville. Kaikelle on oma paikkansa musiikin historiassa, sanotaan vaikka näin.

Tällaisen valinnan takana on kuoronjohtaja Matti Hyökin ihanne, joka ei ole mitään sattuman kauppaa, vaan huolella ja itsevarmuudella kypsetelty loogisuus.

Tietynlaisen epookin toteuttamiseksi jokaisessa itseään kunnioittavassa maassa pitää olla pari kolme tällaista kuoroa. Niin, Suomessa eli siinä samassa maassa, jossa muutenkin aina “pitää tehdä asiat oikein”. Kotimaisen sotaelokuvan genre tulee väistämättä mieleen samanlaisena ilmiönä muista taiteenlajeista.

Laulu-Miesten ulkomusiikillisella tasolla on olemassa kunnioitusta herättäviä seikkoja, kuten se, että kuoro nappasi vuonna 1915 Sibben 50-vuotissyntymäpäiviltä mukaan myös omaksi vuosijuhlapäiväkseen tämän suomalaisen musiikin päivän. Siispä onnea ja pitkää ikää!

“Suomessa syntynyt.” Suomalaisia mieskuoroteoksia. - Laulu-Miehet/Matti Hyökki, Ylioppilaskunnan soittajat, ja Mikk Murdvee, kapellimestari. (Laulu-Miehet ry, LMCD-110)

Kuuntele suomalaisen musiikin päivän Uudet levyt 8.12.2017, toimittajana Tatu Tamminen

  • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

    Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

    Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

  • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

    Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

    Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.