Hyppää pääsisältöön

”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

Tapio Liinoja ja Outi Popp liittyivät vuonna 1983 Tuubin toimittajatryhmään. Molemmat myös juonsivat ohjelmaa.
Tapio Liinoja ja Outi Popp liittyivät vuonna 1983 Tuubin toimittajaryhmään. Molemmat myös juonsivat ohjelmaa ja Popp toimi sarjassa käsikirjoittajana. Tapio Liinoja ja Outi Popp liittyivät vuonna 1983 Tuubin toimittajatryhmään. Molemmat myös juonsivat ohjelmaa. Kuva: Yle Outi Popp,Tapio Liinoja,Tuubi

Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

Poppin haastattelun lisäksi artikkelin loppuun on koottu kaikki teknisesti esityskelpoiset Tuubi-jaksot vuosilta 1982–1983. Vuosien 1979, 1980 ja 1981 jaksot on julkaistu jo aiemmin. Kaikki kokonaisina julkaistavat Tuubi-jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Toimittaja–kirjailija Outi Popp on kiireinen. Hän joutui siirtämään aiemmin alkuviikolle sovittua haastattelua kertaalleen. Ihmishengen pelastaminen ajoi juttutuokiomme edelle.

“Tämä on ihmisoikeustaistelua! Me yritetään auttaa niitä, jotka ovat vaarassa joutua pakkopalautettaviksi takaisin vainoon, Irakiin tai Afganistaniin. Että he voisivat jäädä tänne.”

Vuodesta 1981 alkaen toimittajana itseään työllistäneen Poppin aika on viime vuosina pitkälti kulunut turvapaikanhakijoiden auttamisessa ja heidän asioittensa hoitamisessa. Vapaaehtoisena ja käytännössä 24/7.

”Omat työt on tietysti tässä kovin paljon vähentyneet”, Popp myöntää, mutta toteaa ettei ihmisoikeustaistelu byrokratiakiemuroineen juurikaan eroa vaikkapa tutkivan toimittajan työstä.

Outi Pop turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Rautatientorilla.
Outi Popp kuvattuna turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa Rautatientorilla 2017. Outi Pop turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Rautatientorilla. Kuva: Mårten Lampén / Yle Outi Popp,Rautatientori,mielenositukset
Kilometrien pituisia kirjeitä, hapansilakkaa postissa.― Outi Popp muistelee saamaansa yleisöpalautetta

Popp oli 1980-luvun alussa ensimmäisten naisten harvalukuisessa joukossa toimittamassa ja juontamassa omaa rock-ohjelmaansa. Ura alkoi Ylen Rockradion Toivelevyt-ohjelmassa. Vikkeläsanaisen toimittajan räväkkä tyyli löysi nopeasti yleisönsä ja vuonna 1983 Popp palkittiin Suomen suosituimman radioäänen Telvis-palkinnolla. Samoihin aikoihin hänet kosiskeltiin myös osaksi television Tuubi-musiikkiohjelmaa.

"En osaa edes kuvitella katsovani sitä tänä päivänä! Mun siirtyminen radiosta televisioon tapahtui kuitenkin ilman minkäänlaista koulutusta tai valmistautumista."

Poppin roolina Tuubissa ei koskaan ollut vain juontamista. Hän oli heti mukana käsikirjoittamassa ohjelmaa, valitsemassa esiintyviä artisteja sekä toimittamassa ohjelman haastatteluita.

"Olin myös kova musiikkidiggari ja se innosti, koska musiikki oli kaikki kaikessa. Tajusin silloin että se käsikirjoittaminen on se mun juttu", Popp sanoo.

Tv-kameran edessä hän ei kuitenkaan viihtynyt: "Koin että radio oli mun väline – siellä en jännittänyt."

Rockradion toimittajat vuonna 1982: Outi Popp, Tero Liete, Juha Tynkkynen, Heimo Holopainen, Jake Nyman ja Jukka Haarma.
Rockradion toimittajat vuonna 1982: Outi Popp, Tero Liete, Juha Tynkkynen, Heimo Holopainen, Jake Nyman ja Jukka Haarma. Rockradion toimittajat vuonna 1982: Outi Popp, Tero Liete, Juha Tynkkynen, Heimo Holopainen, Jake Nyman ja Jukka Haarma. Kuva: Yle/Leif Öster Rockradio,Outi Popp,Tero Liete - Rocktoimittajan illallinen,Heimo Holopainen,Jake Nyman,Juha Tynkkynen,Jukka Haarma
Me tehtiin kuitenkin itse näille artisteille videoita!― Popp myös näytteli juontajakollegoidensa kanssa osassa videoista.

Suomi oli 1980-luvulla pienen musiikkipiirin maa. Yleisölle harvojen musiikkiohjelmien tärkeimpänä tehtävänä oli esitellä ja tallentaa uutta pop-musiikkia. Artisteille televisioon pääsyllä oli valtava merkitys. Aikakauden hengen mukaisesti, myös Tuubissa kuvattiin kotimaisille artisteille omia musiikkivideoita, joita esitettiin ulkomaisten rinnalla omina teoksinaan.

"Heikki (Hector) oli se visuaalinen ihminen joka mietti miltä kaiken piti näyttää, myös ohjelmaan tehtyjen videoiden osalta", Popp sanoo. "Sehän on hirveän kallista! Studiopäiviä tarvittiin monta, koska bändikuvaukset kestivät. Ja kaikki jaksot tehtiin pääasiassa yhtä näyttökertaa varten. Mieti!"

Etenkin Kirkan kanssa tehty Hetki lyö -video oli jäänyt Poppille mieleen Tuubista. Video käynnistyy jakson kohdasta 28:45.

Monia Tuubin jaksoista ei ole koskaan uusittu ja Popp toteaakin, että hänet muistetaan paremminkin juuri Rockradion juontoajoilta taikka sitten Tuubin jälkeen käynnistyneestä Takaikkuna-ohjelmasta. Monille katsojille Tuubista on jäänyt parhaiten mieleen Hectorin juontotehtäviä varten luoma alter ego Bubi Ponsivuori. Joulupukkia muistuttavan pitkäpartahahmon todellinen merkitys ei koskaan täysin selvinnyt Poppillekaan.

”En koskaan ymmärtänyt, miksei Heikki voinut olla oma itsensä, koska hän on valloittava ja hyvä juontaja”, Popp sanoo. "Minun haluttiin olevan oma itseni, tai pikemminkin se minun radio-minäni, joka sekin on eräänlainen rooli."

Tuubi-ohjelman juontajat Bubi Ponsivuori (valepukuinen Hector peruukissa ja tekoparrassa) ja Outi Popp vuonna 1982.
Bubi Ponsivuori (valepukuinen Hector peruukissa ja tekoparrassa) ja Outi Popp. Tuubi-ohjelman juontajat Bubi Ponsivuori (valepukuinen Hector peruukissa ja tekoparrassa) ja Outi Popp vuonna 1982. Kuva: Yle/Håkan Sandblom Tuubi,Hector,Outi Popp,1982,televisiotoimittajat,televisio-ohjelmat,musiikkiohjelmat

Oliko Suomi sitten Tuubin aikaan parempi tai yksinkertaisempi paikka kuin 2010-luvulla? Ainakaan suoralta kädeltä Popp ei suostu näin toteamaan.

"Silloin kampanjoitiin voimakkaasti esimerkiksi euro-ohjuksia vastaan ja sodanvastainen ilmapiiri oli vahva", Popp muistelee. "Tuubi taas oli pelkästään viihdeohjelma! Siinä ei mihinkään muuhun pyritty."

Outi Popp vuonna 1985 kuvattuna.
Toimittaja ja näytelmäkirjailija Outi Popp vuonna 1985 kuvattuna. Outi Popp vuonna 1985 kuvattuna. Kuva: Jari Flinck / Yle Outi Popp,Yle Elävä arkisto

Tuubin jaksoja vuodelta 1982

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Police: Every Little Thing She Does Is Magic; Musta Maija Band: Sairas mieles tekee sulle kepposen, Mau mau go go; Pelle Miljoona & Ari Taskinen: Puukko-Mackie, Aika; Liisa Tavi: Palavat ikkunat; Rolling Stones: Waiting on a Friend. Haastateltavina Musta Maija Band ja Pelle Miljoona. Ohjelmassa on lisäksi esitetty ote elokuvasta Rokki Diggari (Pave Maijanen & Mistakes).

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Stressi: Harri; Jimi Sumén: The Art of Dance, Club Vision (kappaleiden tunnistus epävarma): Classix Nouveaux: Because You’re Young, 623, Guilty, Robots Dance. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Jacksons ja Hurriganes.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Hanoi Rocks: Motorvatin’, Oriental Beat; Iron Maiden: Run to the Hills; Kimmo Kuusniemi Band: Metallinen sateenkaari, Talo; David Bowie: Wild Is the Wind; Raine Salo Band: Hyvä pahaa rock’n roll, Muuri; Human League Don’t You Want Me. Haastateltavina Kimmo Kuusniemi ja Raine Salo.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Pro Fide: Laulu ihmisestä; Jussi Teikangas: Kosketus; Kari Kuuva & Logospel: Kyllä Herra meidät hoitaa, Herätys—Väckning. Ohjelmassa on lisäksi esitetty näytteet elokuvista Blues Brothers ja Gospel Road. Haastateltavina Kari Kuuva ja Jussi Teikangas

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Woude: Läpi varjojen huoneen, Kuin lentohiekkaa; Don McLean: Castles in the Air, Believers/Mountains of Mourne/American Pie, Vincent; Sixton: Night'n Day, Postwar Children, Japan: Visions of China. Haastattelussa Don McLean ja Hannu Koivula.

Puistokonsertti Kaivopuistosta. Esitetyt kappaleet: Kojo & Pedro's Heavy Gentlemen (solisteina Kojo, Jim Pembroke, Dave Lindholm, Harri Marstio, Virve Rosti): Ne t'en vas pas. Pedro's Heavy Gentlemen: What Is It That Tastes Like Gravy, Mean Town Blues, Ocaso marino, Bombay Violin, Cupid's Boogie; Mandingo Griot Society: Africa; Juice Leskinen Grand Slam: Atomisuola, Kuumaa tuhkaa, With a Little Help from My Friends.

(Viihteen ilta 1) Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Diesel: Love Machine, Too Much Loosin, My Money, It's Still Turning; Pekka Pohjola & Kassu Halonen: Urban Caravan; Paul McCartney: Take It Away. Haastateltavana Christian Moustgaard.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Bluesounds: Thunder, Take Me to the River; Theatre of Hate: The Hop, Poppies, Incinerator. Omen of the Times, Black Madonna, 63, Propaganda, Judgement Hymn.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Missing Persons: Mental Hopscotch; J Karjalainen ja Mustat lasit: Oot niin hyvä mulle, Löysin ystävän; Eero Raittinen ja Hille Tokazier Duo: Route 66; Steve Miller Band: Abracadabra; Zero Nine: I Won't Miss Your Love, I Don't Wanna See You So Dejected; Billy Squier: Emotions in Motion. Haastateltavina J. Karjalainen ja Keijo Salmirinne.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Klaus Nomi: Nomi Song; David Bowie: The Drowned Girl; Robson Band: The Dictator, Colour the Night; Lou Reed: Women; Harri Marstio: Lust for Life; Kauko Röyhkä & Narttu: Viiltäjä, Kun olin kuollut; Thomas Dolby: She Blinded Me with Science; Classix Nouveaux: The End Or the Beginning.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Päät: Pari päivää; Paul Oxley's Unit: Just Outside America, Hurting All Over; Iskelmätaivas: Olen saanut elää, Seinillä on korvat, Päivänsäde ja menninkäinen; Kari Peitsamo Revival: Onnenpoika, Synnyin rokkaamaan; The J Geils Band: Freeze Frame; Pelle Miljoona & Ari Taskinen duo: Aika.

Tuubin jaksoja vuodelta 1983

(Rock-vuosi 82) Ohjelmassa esitetyt kappaleet: ABC: The Look of Love, Eva Dahlgren: I Know You Would, Kauko Röyhkä & Narttu: Mimio; Billy Joel: Pressure; Gillan: New Orleans; Zero Nine: Angel; Thomas Dolby: Radio Silence; David Bowie: John I'm Only Dancing; Iskelmätaivas: Kulkurin iltatähti; Hullujussi: Harva meistä on rautaa; Beatles: Love Me Do; Paul McCartney: Tug of War; George Thorogood: Bad to the Bone; J Karjalainen ja Mustat lasit: Ankkurinappi; Kim Wilde: Child Come Away; Clash: Rock the Casbah; Kari Peitsamo Revival: Sekamelska; Dexy's Midnight Runners: C'mon Eileen; Duran Duran: Girls on Film; Roxy Music: Avalon; Harri Marstio: Tennessee Waltz; David Johansen: Personality Crisis.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Pave Maijanen: Ai ai ai; Tuomari Nurmio: Punainen planeetta, Levoton lapsi, On aika soittaa sinfonia; Tom Doxen: Aqua Blue; Cay: Girls; Whitesnake: Here I Go Again; Culture Club: Time (Clock of My Heart); Human League: Mirror Man; Veltto Virtanen: Äidinmaa. Haastateltavina ovat Pave Maijanen, Tuomari Nurmio, Tommi Läntinen ja Veltto Virtanen.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Bad Sign: Bad Bad Woman, Don’t Mention It; ABC: Poison Arrow. Haastateltavana Alpo Hakala ja ABC. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Wigwam ja Seitsemäs Maailma.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Hanoi Rocks: Motorvatin’; French Kiss: Forever Young, As the Band Plays the Moonlight Serenade; Eero ja Jussi: Kaunis nainen; The Fabolous Thunderbirds: Can't Tear It Up Enuff; Joe Cocker & Jennifer Warnes: Up Where We Belong; Joe Jackson: Steppin' Out; Michael Jackson: Billy Jean; Phil Collins: You Can't Hurry Love. Haastateltavana Bernt Malén (French Kiss).

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Sleepy Sleepers: Sally Is Something Else; TTV: Älä usko valheisiin, Monta miljoonaa; Malcolm McLaren: Buffalo Gals; Thompson Twins: Lies; Duran Duran: Is There Something I Should Know; Orchestral Maneuvers in the Dark: Genetic Engineering; Bonnie Tyler: Total Eclipse of the Heart; Kirka: Hetki lyö, Lapsenmieli. Haastateltavana Kirka.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Sielun Veljet: Karjalan kunnailla ja Tuulelta vastauksen saan, Musta Paraati: Peilitalo, Ramblers: Leather and Lace, Frederik: Heaven In their Minds, David Bowie: Let's Dance, Wham: Young Guns Go For It, Telephone: Ca, Marvin Gaye: Sexual Healing, Weather Girls: It's Raining Men.

Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Dave Lindholm & Antero Jakoila: One Kind Favor, Hassut vaaleat maalit, Sitähän se kaikki on; Iron Maiden: Flight of Icarus; Kajagoogoo: Ooh to Be Ah. Ohjelmassa on lisäksi esitetty Grace Jones -elokuva My Jamaican Guy.

Helsingin juhlaviikkojen konsertti Kaivopuistossa. Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Lolita Pop: Änglar finns. Tasavallan presidentti: Drinking, I love you teddy bear ja Tis me tis you. Didier Lockwood Group: The Kid, Scottish ja The Spy.

(Kesätuubi 3) Ohjelmassa esitetyt kappaleet: Ronski Gang: Leader, Let Me Whisper, Beautiful Body, Who You Gonna Love; Peter Tosh: Johnny B Goode; Talk Talk: My Foolish Friend; Culture Club: Church of the Poison Mind.

Tuubi

Syksyllä 1979 käynnistynyt Tuubi oli alkuvaiheissaan Ylen ainoa rockpainoitteinen tv-sarja. Ensimmäisinä vuosina sitä juonsivat Heikki "Hector" Harma ja Leo "Freeman" Friman.

Kommentit