Hyppää pääsisältöön

Keräilijä toi Euroopan uuden taiteen Venäjälle

Taideteoksia Sergei Shtshukinin kokoelmasta
Taideteoksia Sergei Shtshukinin kokoelmasta Kuva: Arte Sergei Shchukin,teeman historia

1900-luvun alkuvuosina venäläinen liikemies Sergei Štšukin keräsi uskomattoman taidekokoelman. Vallankumouksen jälkeen hän joutui pakenemaan maasta ilman rakkaita taideteoksiaan.
Teema tiistaina 12.12. klo 21.00. Areenassa 90 päivää.

Miksi Pietarin Eremitaašissa on poikkeuksellisen upea kokoelma impressionistien taidetta? Miten Venäjällä, kaukana Euroopan taiteen keskuksista, syntyi sellaisia uranuurtajia kuin Kandinski ja Malevitš?

Suuri kiitos kuuluu Sergei Štšukinille, moskovalaiselle liikemiehelle, joka vuosina 1898 - 1914 keräsi kokoelmaansa mm. 49 Picassoa, 38 Matissea, Gauguinia, Van Goghia, Cezannea, Monet'ta...

Štšukinille uusi taide oli suuren intohimon kohde, ja Pariisin taiteilijapiireissä rikkaan venäläisen keräilijän nimi tunnettiin. Mutta vuonna 1936 hän kuoli Pariisissa unohdettuna. Vallankumouksen jälkeen Štšukin oli lähtenyt maanpakoon. Mutta hänen taidekokoelmansa jäi Venäjälle ja se kansallistettiin neuvostovaltion omaisuudeksi.

Dokumentti kertoo sekä keräilijän että hänen taidekokoelmansa kohtaloista maailmanhistorian mullistuksissa.

 • Taiteenkeräilijän tarina (Sergueï Chtchoukine, le roman d'un collectionneur), Ranska 2016. Tuotanto Arte
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema