Hyppää pääsisältöön

Mew päätti maailmankiertueensa Suomeen – keulakuva Jonas Bjerre onnitteli itsenäisyydestä

Mew sai lempeän lopetuksen maailmankiertueelleen Suomessa.

Mew esiintyi täydessä The Circuksessa. // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Tanskalaisyhtye Mew aloittaa keikkansa Helsingin The Circuksessa vartin myöhässä ilman selittelyjä. Suomalaisyleisö antaa sen heti anteeksi nostamalla kädet ilmaan.

Mitään alkuspiikkiä ei tule. Bändin taustalla nähdään tuttuun tapaan persoonalliset visuaalit, jotka ovat yhtyeen keulakuvan Jonas Bjerren tekemät. Visuissa vilahtavat niin kirahvit, kissat, koivut, palmut kuin tähdetkin. Värikkäiden visuaalien vastapainoksi bändi on pukeutunut mustiin.

Yhtye nimesi viime huhtikuussa julkaistun tuoreimman albuminsakin osuvasti nimellä Visuals. Levy sai nimensä mukaisesti inspiraationsa yhtyeen visuaalisista live-keikoista, joiden videoprojektoinneista on vastannut bändin uran alusta alkaen keulakuva Jonas Bjerre. _Visuals-_albumille Bjerre kuvitteli ensin visuaalit mielessään, ja vasta sitten alkoi musiikin sävellys.

Mew esiintyi täydessä The Circuksessa. // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Jo keikan toisena kappaleena kuullaan fanien iloksi ikoninen Mew-hitti Special vuonna 2005 julkaistulta And the Glass Handed Kites -albumilta.

Tästä suomalaisyleisö tykkää.

- Helsinkiiiii, Bjerre spiikkaa ensimmäistä kertaa.

Yleisössä on paljon yli kolmekymppisiä, joille tämä on nuoruuden musiikkia. Sen huomaa intohimoisesta suhtautumisesta teini-ikää tahdittaneeseen musiikkiin. Fanit reagoivat tanssien, laulaen, kumppania halaillen, tuoppia ilmaan nostaen, rytmikkäästi taputtaen, ilmaa rumpaloiden ja hyväksyvästi nyökytellen. Kukin tavallaan.

Mew esiintyi täydessä The Circuksessa. // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Bjerre kiittää suomeksi kappaleen päätteeksi. Hän ottaa hienosti huomioon myös Suomen itsenäisyyspäivän.

- Olen harjoitellut koko päivän, miten sanotaan suomeksi, onnea satavuotiaalle Suomelle, mutta olen niin jännittynyt, etten osaa sanoa sitä nyt, Bjerre pahoittelee onnitellen kuitenkin englanniksi.

Samalla muusikko fiilistelee sitä, kuinka mahtavaa on olla taas Suomessa keikalla.

Puhelimet heiluvat ilmassa vain harvoin. Yleisön hieman varttuneempi ikä näkyy myös siinä, ettei jengi someta jatkuvasti.

Mew puolestaan fiilisteli tätä keikkaa jo hyvissä ajoin ennakkoon somessa:

- Tämä on ollut kreisin hieno vuosi, olemme tavanneet mahtavia ihmisiä matkan varrella ympäri maailmaa. Helsingin keikka tulee olemaan tunteikas, bändi kirjoitti tiivistettynä.

Mew esiintyi täydessä The Circuksessa. // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Mewillä on pitkä suhde suomalaisyleisön kanssa. Esimerkiksi vuonna 2014 bändi aloitti kiertueensa Suomesta ja nyt yhtye päätti Visuals-maailmankiertueensa tänne.

Tanskalaisyhtye on esiintynyt maassamme hyvin erikokoisilla lavoilla: muun muassa Helsingin Jäähallissa, Olympiastadionilla Musen lämppärinä, Provinssin teltassa ja Tavastia-klubilla. Edellisen kerran yhtye nähtiin Joensuun Ilosaarirockissa viime kesänä.

Nyt Mew osoittaa aivan täydessä Helsingin The Circuksessa, että se on edelleen aika iso bändi Suomessa, vaikka suurimmat hittinsä yhtye on tehnyt jo vuosia sitten.

Bändi poistuu lavalta vain tullakseen takaisin soittamaan encoren huutavalle yleisölle.

- Kiitos tuestanne. Rakastamme teitä, Bjerre vielä imartelee.

Keikalla kuultiin muun muassa bändin tunnetuimpiin kuuluvat kappaleet Am I Wry?, 156 ja uusimman levyn hitti _Carry Me To Safety.

Mew esiintyi täydessä The Circuksessa. // Kuva: YleX/Juuli Aschan