Hyppää pääsisältöön

Miki Liukkonen: "Seison vaikka päälläni, että opin uuden tavan kirjoittaa"

Kirjailija Miki Liukkonen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa
Onko se ympyrä vai kehä? Kirjailijan sukunimestä puuttui perjantain Puoli seiskassa pelkkä O-kirjain. Kirjailija Miki Liukkonen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa Kuva: Yle/Matti Toivonen Miki Liukkonen,kirjailijat,romaani

O-kirjaimella on Miki Liukkosen järkälemäisessä romaanissa "O" yhteensä 52 eri merkitystä. Tämän jutun jälkeen joudut etsimään enää 51.

– Kyllä mä sitä itsekin O:ksi sanon, helpotti Liukkonen Puoli seiskan juontajia, jotka pyörittelivät ilmaan ympyröitä.

Kirjansa rakenteesta Liukkonen paljasti perjantaina jälleen uuden selityksen.

– Jos klikkaa wikipediaa linkistä toiseen riittävän pitkään - jotain kaksi vuotta - niin urbaanilegendan mukaan päätyy auringosta kertovaan artikkelin. Halusin kirjoittaa kirjoittaa kirjan samalla kaavalla.

Aurinko on siis yksi pyöreä / ympyrä / kehä / O.

Nyt uusi laajennettu painos

Liukkosen O:sta piti tulla alun perin 1500-sivuinen. Mutta jo 1200:sta sivusta kustannustoimittaja niisti neljänneksen pois, ja romaani on nyt 'vain' 858 sivua pitkä.

– Toiseen painokseen kirjoitin kaksi sivua lisää.

O:ta Liukkonen kirjoitti niin kauan, kunnes ei ollut enää mitään sanottavaa. Uudistuminen urakan jälkeen on vaikeaa.

– En voi saada uusia aivoja, mutta täytyy oppia ajattelemaan uudella tavalla. Täytyy varmaan seistä niin kauan päällään, että keksin uuden tavan kirjoittaa. Mutta tähän mennessä on tullut vain pää kipeäksi.

Pään kaaokseen apu ruokarutiineista

O-romaanin kirjoitusvaiheessa vuonna 2014 Liukkonen huomasi, että hänen syömisessään on jokin pahasti vialla. Hän kuitenkin vaikeni, koska ei tuntenut muita miehiä, joilla olisi sama ongelma.

– Silloin oli sumea kausi, jolloin kirjan kirjoittaminen kyllä sujui, mutta muut asiat eivät.

Pään kaaoksen taltuttamiseksi Liukkonen halusi muuhun elämäänsä järjestystä. Rutiinit auttoivat. Vuoden verran Liukkonen noudatti tarkasti ruokailujen kellonaikoja. Hän söi yliterveellisesti ja erittäin vähän.

– Se oli outo vuosi. En siis potenut anoreksiaa, jonka tavoitteena on laihtua. Tilanne alkoi jo kärjistyä, mutta onneksi ehdin hakea apua.

Kun kirja alkoi valmistua, rentoutui kirjailjakin.

Kerran kadotin itseni

Perjantaina vietettiin Sibeliuksen päivän lisäksi kansainvälistä kadonneiden tavaroiden päivää. Miki Liukkonen ei tyytynyt haikailemaan tavaroiden perään.

– Kadotin kerran itseni. Erään juhlavamman illan jälkeen olin hotellissa yötä. Aamulla katsoin ikkunasta ulos ja näin oman kotitaloni. Olin jotenkin mennyt ohi.

Katso Miki Liukkosen koko vierailu perjantain Puoli seikassa tästä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän