Hyppää pääsisältöön

Propagandaa ja julistusta – Mirja Pyykkö uppoutuu kantaaottavien videoiden maailmaan

Miljoonat peukut heilahtelevat joka hetki sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset ottavat meemeillä ja giffeillä kantaa. Mutta mitkä asiat 1950- ja 1960-luvun arkistofilmeissä puhuttelivat, hämmästyttivät, ärsyttivät tai huvittivat niin paljon, että saivat ihmiset tekemään oman kantaaottavan Oi maamme! -elokuvansa?

Kuvan- ja videonkäsittely on someaktivistien arkipäivää. Yleensä nämä nettikannanotot askarrellaan tuoreista uutiskuvista. Saisiko arkistofilmien vapauttaminen aktivistit innostumaan? Osaisivatko he käyttää vanhaa filmimateriaalia omien mielipiteidensä ilmaisemiseen?

Yle Teeman Oi maamme! -tv-sarjan neljäs jakso on omistettu ihmisten leikkaamille videoille, joissa on sijaa vakaville väitteille ja iloiselle propagandalle. Luvassa on elokuvia muun muassa vanhentuneista sukupuolirooleista, lasten ja eläinten oikeuksista, valvovasta isoveljestä ja tasa-arvosta.

Videoita katsoo Minna Joenniemen kanssa arkistofilmien tallentaman maailman muistava toimittaja Mirja Pyykkö, joka paljastaa olevansa vegaani ja eläinten puolustaja. Jakson taiteilijavieraana Timo Wright lähettää viestin Kaukoidästä, ja haastaa meidät miettimään, miten työ on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti.

Tv-sarjan jaksossa nähdään seuraavat katsojien tekemät lyhytelokuvat.

Tanssi tasa-arvolle!

- Ihmisoikeustutkijana olen ylpeä Suomesta, joka hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Kyllä laki ansaitsee videon jos useammankin. Tässä yksi niistä.

Näin esittelee elokuvansa Tanssi tasa-arvolle Tampereen yliopistossa työskentelevä Heta Heiskanen. Hänen humoristisessa elokuvassaan nais- ja miesparien ei enää tarvitse seurata katsomossa, kun heterot tanssivat häitä. Nuori tutkija kierrättää surutta arkistofilmejä, joissa Miss Universum Armi Kuusela saapuu kotimaahan, Bolshoi-baletti esiintyy Suomessa ja presidentti Juho Kusti Paasikivi marssii tarkistamaan Neuvostoliiton saavutuksista kertovaa näyttelyä.

Hän antaa näille julkisuudesta tunnetuille hahmoille uudet roolit elokuvassaan, joka sijoittuu maaliskuuhun 2017, jolloin myös samansukupuoliset pariskunnat saivat luvan avioitua virallisesti. Ja häissä oli niin hauskaa, että presidenttikin Paasikivikin otti töistä vapaata osallistuakseen juhlaan. Elokuva julistaa aikakauden muutosta ja vapauden ilmapiiriä.

Suomen mies!

Suomen tie, Suomen nainen, Suomen joulu, Suomen muikku ja kukko... Keminmaalla asuu ajattelija nimeltä Seppo Oförsagd. Hän on tehnyt yli tusinan Oi maamme! -elokuvaa Suomesta, löytänyt oman käsialansa elokuvantekijänä.
Suomen mies kommentoi miesten roolin ahtautta. Alkuperäinen materiaali kertoo vakuutuskauppiaan kotikäynnistä. Oförsagdin käsissä se muuttuu muutamaa katsetta toistamalla miesten väliseksi intiimiksi hetkeksi, jota juoruava nainen paheksuu.

Sinua tarkkaillaan!

Oletko vapaa? Vai valvotaanko sinua?
Kuvataiteilija Otto Santalan elokuva Aika vapaa on orwelliläinen painajainen. Sen materiaalina Santala on käyttänyt mm. elokuvaa lakritsan valmistuksesta, radiokokeiluista, ja viikkokatsausta, jossa tutustutaan Neuvostoliitto-messuihin. Mutta Santala ei kerro elokuvallaan pelkästään menneisyyden Isosta veljestä, vaan kommentoi myös nykyaikaa, jossa Google ja Facebook seuraavat hakuhistoriaamme.

Ei lapsityövoimaa!

Lapset nousevat kapinaan Jenny Pitkäsen elokuvassa Paha saa aina palkkansa. Elokuvaa katsoessa Mirja Pyykössä se herättää välittömästi muistojen pientilallisten poikien elämästä sodan jälkeen. Siitä ei ole niin kovin kauan, että Suomessakin lapset tekivät töitä.

Lisää tyhjyyttä elämään!

Lisää, lisää, lisää! Kertojaääni kiihtyy ja lopulta puuroutuu kuvataiteilija Timo Wright ja leikkaaja Liisa Vääriskosken teoksessa Uutta ja parempaa. Teos kommentoi propagandaelokuvan vimmalla 1950- ja 1960-luvun arkistofilmeihin tallentunutta tulevaisuususkoa. Robotiikka pelastaa. Lopulta työläiset eivät näytä tekevän mitään.

Videoteoksen tekemisen jälkeen Timo Wright lähti nyt syksyksi Japaniin ja Koreaan tekemään seuraavia projektejaan, jotka käsittelevät työn tulevaisuutta ja robotiikka. Hänestä oli aiheellista herättää kysymyksiä siitä, mistä muusta ihmisten identiteetti rakentuu kuin työstä.

Lue Timo Wrightin haastattelu täältä.

Turkiseläimen tuskanhuuto!

Vegaanien painajainen on anarkistinen pieni elokuva turkiksista. Vilma Virtanen ja Heli Viljanen ovat löytäneet Ylen tehostearkistosta hitchcockmaisen hirveän rääkäisyn, jonka koululaiset ovat leikanneet elokuvansa kohtaukseen, jossa turkista leikataan. Se seisauttaa Mirja Pyykönkin veret. Käy ilmi, että Pyykkö on puolitoista vuotta ollut vegaani. Eläinoikeusaktivistin silmään arkistofilmeistä elokuvaan leikattu turkismuoti näyttää armottoman vanhanaikaiselta.

Nainen - tiedä paikkasi!

Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä -elokuvan tekijä Ada Pajari on reagoinut sukupuolten roolien kuvauksiin 1950-luvun arkistofilmeissä. Hän on taitavasti poiminut elokuvien ihmisjoukoista naisten kasvoille tallentuneen kapinahengen.

Sukupolvien törmäys!

Made in -videoteoksessa kuva on jaettu. Nykyaikaa edustaa Suomi-vaakunalla koristettu American Team -lippalakki, menneisyyttä pariisilaisten hattujen muotinäytös 1950-luvulta. Molempien aikakausien päähineet kertovat jotain olennaista omasta aikansa ilmapiiristä.

Mirja Pyykön vanha materiaali heittää takaisin aikaan, jolloin hän tuli tv-työhön. Silloin televisiosta näytettiin hattumuotinäytöksen kaltaista kevyttä ohjelmistoa. Piano soi studiossa. Mutta Pyykön sukupolvi alkoi tehdä näkyväksi yhteiskunnan eriarvoisuutta. Se johti sukupolvien välisiin konfliktiin nuorten toimittajien, erityisesti naistoimittajien kodeissa. Tuli jopa välirikkoja vanhempien kanssa.

Made in -videon tehneet kuopiolaiset mediataiteilijat Veera Launonen ja Ilkka Martti Kivelä haluavat teoksella kiinnittää huomiota muodin ja suomalaiseksi miellettyjen tuotteiden alkuperään. Mutta kahden maailman kohtaaminen herättää muitakin ajatuksia. Katso itse!

Tamperelaisaktivisti Heta Heiskanen innostui arkistofilmien inspiroimana organisoimaan tanssin paitsi tasa-arvolle, myös Tampereen Eteläpuiston tulevaisuudelle, olkaa hyvät!

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

Yle Teema

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!