Hyppää pääsisältöön

Propagandaa ja julistusta – Mirja Pyykkö uppoutuu kantaaottavien videoiden maailmaan

Miljoonat peukut heilahtelevat joka hetki sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset ottavat meemeillä ja giffeillä kantaa. Mutta mitkä asiat 1950- ja 1960-luvun arkistofilmeissä puhuttelivat, hämmästyttivät, ärsyttivät tai huvittivat niin paljon, että saivat ihmiset tekemään oman kantaaottavan Oi maamme! -elokuvansa?

Kuvan- ja videonkäsittely on someaktivistien arkipäivää. Yleensä nämä nettikannanotot askarrellaan tuoreista uutiskuvista. Saisiko arkistofilmien vapauttaminen aktivistit innostumaan? Osaisivatko he käyttää vanhaa filmimateriaalia omien mielipiteidensä ilmaisemiseen?

Yle Teeman Oi maamme! -tv-sarjan neljäs jakso on omistettu ihmisten leikkaamille videoille, joissa on sijaa vakaville väitteille ja iloiselle propagandalle. Luvassa on elokuvia muun muassa vanhentuneista sukupuolirooleista, lasten ja eläinten oikeuksista, valvovasta isoveljestä ja tasa-arvosta.

Videoita katsoo Minna Joenniemen kanssa arkistofilmien tallentaman maailman muistava toimittaja Mirja Pyykkö, joka paljastaa olevansa vegaani ja eläinten puolustaja. Jakson taiteilijavieraana Timo Wright lähettää viestin Kaukoidästä, ja haastaa meidät miettimään, miten työ on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti.

Tv-sarjan jaksossa nähdään seuraavat katsojien tekemät lyhytelokuvat.

Tanssi tasa-arvolle!

- Ihmisoikeustutkijana olen ylpeä Suomesta, joka hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Kyllä laki ansaitsee videon jos useammankin. Tässä yksi niistä.

Näin esittelee elokuvansa Tanssi tasa-arvolle Tampereen yliopistossa työskentelevä Heta Heiskanen. Hänen humoristisessa elokuvassaan nais- ja miesparien ei enää tarvitse seurata katsomossa, kun heterot tanssivat häitä. Nuori tutkija kierrättää surutta arkistofilmejä, joissa Miss Universum Armi Kuusela saapuu kotimaahan, Bolshoi-baletti esiintyy Suomessa ja presidentti Juho Kusti Paasikivi marssii tarkistamaan Neuvostoliiton saavutuksista kertovaa näyttelyä.

Hän antaa näille julkisuudesta tunnetuille hahmoille uudet roolit elokuvassaan, joka sijoittuu maaliskuuhun 2017, jolloin myös samansukupuoliset pariskunnat saivat luvan avioitua virallisesti. Ja häissä oli niin hauskaa, että presidenttikin Paasikivikin otti töistä vapaata osallistuakseen juhlaan. Elokuva julistaa aikakauden muutosta ja vapauden ilmapiiriä.

Suomen mies!

Suomen tie, Suomen nainen, Suomen joulu, Suomen muikku ja kukko... Keminmaalla asuu ajattelija nimeltä Seppo Oförsagd. Hän on tehnyt yli tusinan Oi maamme! -elokuvaa Suomesta, löytänyt oman käsialansa elokuvantekijänä.
Suomen mies kommentoi miesten roolin ahtautta. Alkuperäinen materiaali kertoo vakuutuskauppiaan kotikäynnistä. Oförsagdin käsissä se muuttuu muutamaa katsetta toistamalla miesten väliseksi intiimiksi hetkeksi, jota juoruava nainen paheksuu.

Sinua tarkkaillaan!

Oletko vapaa? Vai valvotaanko sinua?
Kuvataiteilija Otto Santalan elokuva Aika vapaa on orwelliläinen painajainen. Sen materiaalina Santala on käyttänyt mm. elokuvaa lakritsan valmistuksesta, radiokokeiluista, ja viikkokatsausta, jossa tutustutaan Neuvostoliitto-messuihin. Mutta Santala ei kerro elokuvallaan pelkästään menneisyyden Isosta veljestä, vaan kommentoi myös nykyaikaa, jossa Google ja Facebook seuraavat hakuhistoriaamme.

Ei lapsityövoimaa!

Lapset nousevat kapinaan Jenny Pitkäsen elokuvassa Paha saa aina palkkansa. Elokuvaa katsoessa Mirja Pyykössä se herättää välittömästi muistojen pientilallisten poikien elämästä sodan jälkeen. Siitä ei ole niin kovin kauan, että Suomessakin lapset tekivät töitä.

Lisää tyhjyyttä elämään!

Lisää, lisää, lisää! Kertojaääni kiihtyy ja lopulta puuroutuu kuvataiteilija Timo Wright ja leikkaaja Liisa Vääriskosken teoksessa Uutta ja parempaa. Teos kommentoi propagandaelokuvan vimmalla 1950- ja 1960-luvun arkistofilmeihin tallentunutta tulevaisuususkoa. Robotiikka pelastaa. Lopulta työläiset eivät näytä tekevän mitään.

Videoteoksen tekemisen jälkeen Timo Wright lähti nyt syksyksi Japaniin ja Koreaan tekemään seuraavia projektejaan, jotka käsittelevät työn tulevaisuutta ja robotiikka. Hänestä oli aiheellista herättää kysymyksiä siitä, mistä muusta ihmisten identiteetti rakentuu kuin työstä.

Lue Timo Wrightin haastattelu täältä.

Turkiseläimen tuskanhuuto!

Vegaanien painajainen on anarkistinen pieni elokuva turkiksista. Vilma Virtanen ja Heli Viljanen ovat löytäneet Ylen tehostearkistosta hitchcockmaisen hirveän rääkäisyn, jonka koululaiset ovat leikanneet elokuvansa kohtaukseen, jossa turkista leikataan. Se seisauttaa Mirja Pyykönkin veret. Käy ilmi, että Pyykkö on puolitoista vuotta ollut vegaani. Eläinoikeusaktivistin silmään arkistofilmeistä elokuvaan leikattu turkismuoti näyttää armottoman vanhanaikaiselta.

Nainen - tiedä paikkasi!

Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä -elokuvan tekijä Ada Pajari on reagoinut sukupuolten roolien kuvauksiin 1950-luvun arkistofilmeissä. Hän on taitavasti poiminut elokuvien ihmisjoukoista naisten kasvoille tallentuneen kapinahengen.

Sukupolvien törmäys!

Made in -videoteoksessa kuva on jaettu. Nykyaikaa edustaa Suomi-vaakunalla koristettu American Team -lippalakki, menneisyyttä pariisilaisten hattujen muotinäytös 1950-luvulta. Molempien aikakausien päähineet kertovat jotain olennaista omasta aikansa ilmapiiristä.

Mirja Pyykön vanha materiaali heittää takaisin aikaan, jolloin hän tuli tv-työhön. Silloin televisiosta näytettiin hattumuotinäytöksen kaltaista kevyttä ohjelmistoa. Piano soi studiossa. Mutta Pyykön sukupolvi alkoi tehdä näkyväksi yhteiskunnan eriarvoisuutta. Se johti sukupolvien välisiin konfliktiin nuorten toimittajien, erityisesti naistoimittajien kodeissa. Tuli jopa välirikkoja vanhempien kanssa.

Made in -videon tehneet kuopiolaiset mediataiteilijat Veera Launonen ja Ilkka Martti Kivelä haluavat teoksella kiinnittää huomiota muodin ja suomalaiseksi miellettyjen tuotteiden alkuperään. Mutta kahden maailman kohtaaminen herättää muitakin ajatuksia. Katso itse!

Tamperelaisaktivisti Heta Heiskanen innostui arkistofilmien inspiroimana organisoimaan tanssin paitsi tasa-arvolle, myös Tampereen Eteläpuiston tulevaisuudelle, olkaa hyvät!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa