Hyppää pääsisältöön

Viiden vuosikymmenen ikkuna – dokumentti totuudesta ja sananvallasta

Dokumentti Viiden vuosikymmenen ikkuna valottaa Ylen taisteluja totuudesta ja sananvallasta.
Vuonna 2008 uutisotsikoihin nousi silloisen ulkoasiainministeri Ilkka Kanervan tekstiviestikohu. Uutistenlukijana Riikka Uosukainen. Dokumentti Viiden vuosikymmenen ikkuna valottaa Ylen taisteluja totuudesta ja sananvallasta. Yle Uutiset,Yle TV1

TV1 lauantaina 9.12.2017 klo 15.20 - 16.50
Katsottavissa Yle Areenassa

Miksi nykyään tuntuu, että ennen oltiin väärässä? Dokumentti Viiden vuosikymmenen ikkuna valottaa Ylen taisteluja totuudesta ja sananvallasta.

Yle oli keväällä 2017 mediakohun polttopisteessä, kun maassa pohdittiin, painostiko pääministeri Juha Sipilä yleisradioyhtiötä uutisoinnissaan – ja taipuiko yhtiö painostukseen.

Dokumentti näyttää, että taistelu sanan vallasta on ollut Yleisradion journalismin arkea koko sen historian ajan.

Joka aikakaudella on oma totuutensa

Totuus on journalismille pyhä arvo, mutta kumpi totuuden määrittelee: ajan henki vai toimittaja?

Viiden vuosikymmenen ikkuna näyttää, mitä toimittajat ovat eri aikakausina pitäneet totena ja tärkeänä ja myös sen, miten totuudet ovat vaihtuneet.

Ohjelma seuraa Ylen tv-uutisten taivalta toimituksen ensiaskelista 2010-luvun luvun taitteeseen asti. Dokumentti ruotii journalistien logiikkaa Kekkos-palvonnasta nykypäivän skandaaleihin.

Yleisradio puolueiden ja vallan puristuksessa

Oikeudesta määritellä totuus on liki sodittu. 1970- luvulla puolueet valtasivat Yleisradion, vuosikymmen myöhemmin presidentti-instituutio ja Yle ottivat yhteen.

Ohjelman haastattelumateriaali on huikean laaja. Sitä on kerätty kahdessa vaiheessa, vuonna 1999 ja toistamiseen 2009. Haastateltavina avautuvat entiset ja nykyiset tunnetut ruutukasvot.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Harri Palmolahti. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2009.

Kommentit