Hyppää pääsisältöön

Historia: Testamenttien salaisuudet – Mitä Britannian suurnimien viimeinen tahto kertoo?

Kenelle Britannian suurnimet Florence Nightingale, Charles Dickens ja Horatio Nelson halusivat jättää vaalimansa omaisuuden.
Dokumentissa tutustutaan mm. Florence Nightingalen testamenttiin. Kenelle Britannian suurnimet Florence Nightingale, Charles Dickens ja Horatio Nelson halusivat jättää vaalimansa omaisuuden. Kuva: BBC Yle TV1,Historia: Testamenttien salaisuudet

TV1 sunnuntaina 5.8.2018 klo 13.37 - 14.30
Areenassa 7 päivää

Tunnettujen historiallisten henkilöiden intiimit salaisuudet paljastuvat heidän testamenttiensa kautta. BBC:n dokumentti selvittää, kenelle he jättivät vaalimansa ja arvostamansa omaisuuden? Mistä he toivoivat maailman muistavan heidät?

Birminghamissa sijaitsevassa rakennuksessa on säilössä jokainen testamentti, joka Britanniassa on vahvistettu vuoden 1858 jälkeen.

Historiantutkija David Olusoga tutustuu muun muassa maan suurnimien kuten nykyaikaisen sairaanhoidon esikuvan Florence Nightingalen ja kirjailija Charles Dickensin testamenttien salaisuuksiin.

Suuren brittiläisen sotasankarin, amiraali Horatio Nelsonin testamenttia säilytetään kansallisarkistossa Lontoossa. Miksi Nelsonin viimeinen tahto ei toteutunut?

You Can´t Take It With You. Tuotanto: BBC.. Britannia, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.