Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: “Olen huolissani siitä, miten kevyesti suhtaudutaan sotaan ja sankaruuteen”

Riku Rantala tutustuu Sukupolvi. Nyt. -valoteokseen.
Riku Rantala Helsingin Töölönlahden Sukupolvi. Nyt. -valoteoksesta: "Pysäyttävä kokemus." Riku Rantala tutustuu Sukupolvi. Nyt. -valoteokseen. Riku Rantala,Docventures,Madventures,sota

Docventuresista ja Madventuresista tuttu Riku Rantala käveli Sukupolvi. Nyt. -valoteoksen läpi. Teos herätti hänessä toiveen, että sodan muisteleminen ei muuttuisi sodan glorifioinniksi. Se saattaisi kääntyä itseään vastaaa, pohtii Rantala.

Riku Rantala vetää hatun pois päästä sisälle mennessään. Mies tulee ulos mietteliäänä.

“Kyllä se pysäyttävä kokemus oli. Eli tuossa konkreettisesti tuli mietittyä sitä, että mitä jos oma nimi, tai jonkun läheisen nimi olisi tuossa listalla. Miten monta niitä nimiä on, vaikka tässä vaan oli ilmeisesti pelkkä murto-osa. Silti niitä on ihan järjetön määrä.”

Tuli mietittyä sitä, että mitä jos oma nimi, tai jonkun läheisen nimi olisi tuossa listalla.


Video: ohjaus ja editointi Joonas Josefsson

Sukupolvi. Nyt. on Ylen ja Helsingin kaupungin yhdessä toteuttama valoteos Töölönlahden puistossa Musiikkitalon kulmalla. 40-metrisen valoteoksen mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien rintamalla olleiden ihmisten nimet. Nimet voi nähdä myös Yle Areenassa.

“Bongasin tuolta välittömästi monia täyskaimoja ja paljon sukunimiä, jotka on tuttuja jostain sukulaiskeskusteluista tai kavereiden sukulaisista. Ainakin yhden juutalaisen nimen näin, ja saamelaisen."

"Kyllä tuo pisti samantien ajattelemaan konkreettisesti sitä, että tuossa kokonainen sukupolvi on ollut aika rajulla tavalla tekemisissä elämän ja kuoleman kanssa”, Riku kuvailee.

Riku Rantala
Riku Rantala Kuva: Yle Riku Rantala,Docventures,sota

“Mä luulen että yksi, mikä olisi tosi tärkeää olisi, että muisteleminen ei muuttuisi sellaiseksi, että sota glorifioidaan. Toki sellaisille ihmisille, jotka ovat tämän aikakauden kestäneet ja kärsineet, toivon kaikkea hyvää ja annan valtavan kunnioituksen. Suhtaudun hyvin epäilevästi siihen, että itse, tai meidän sukupolvemme, siitä samalla tavoin selviäisi.”

“Mutta jos sodan muistelu muuttuu pelkäksi ylistyslauluksi ja glorifioinniksi, niin se saattaa käydä itseään vastaan. Silloin me unohdetaan oikeasti se tuska, kauhu ja kärsimys, jota näissä tapahtumissa on aina mukana, vaikka niissä varmasti aina sankaruutta on”, Rantala jatkaa.

Olen vähän huolissani siitä, miten kevyesti suhtaudutaan sotaan ja sankaruuteen.

“Itse entisenä ammattisotilaanakin olen joskus vähän huolissani siitä, miten kevyesti jotkut tuntuvat suhtautuvan tähän sotaan, sankaruuteen ja sen tyyppisiin asioihin. Ne ovat vakavia asioita. Jollain tavalla mua huolestuttaa, että unohtuuko tämä ‘ei koskaan enää’ -asia ihmisten mielissä, vaikka kaikkialla Euroopassa,” Riku lopettaa.

Sukupolvi. Nyt. -valoteos Töölönlahden puistossa, Musiikkitalon kulmalla on auki päivittäin 5.12.2017 – 5.1.2018 klo 16-21 (ei 24.-25.12.) sekä 6.1. – 10.1.2018 klo 16-22.
Teoksen nimien virta myös Yle Areenassa.
Teoksen herättämiä ajatuksia ja muistoja voi jakaa hashtageillä #sukupolvinyt #valohaaste tai @raimolang.
Rintamalla olleen sukulaisesi tai lähimmäisesi voit käydä lisäämässä digitaaliseen arkistoon palvelussa sotapolku.fi, josta suurin osa teoksessa olevista nimistä on peräisin.

Edit 9.12.17: lisätty videon tekijätiedot kirjoittajan twitter

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta