Kätilö -kirjan ja elokuvan käsikirjoittaja Katja Kettu käveli läpi Sukupolvi. Nyt. -valoteoksen. Teos sai Ketun miettimään kirjailijan tehtäväänsä: ”ajattelen itseäni niin, että en ole pelkästään itseni summa vaan mun vanhempien, isoisien ja -äitien summa. Olen paitsi minä, olen myöskin mun perhe, suomalaiset ja ympäröivä maailma… ja mie haluan kertoa yksilötason tarinoiden kautta isommasta mittakaavasta, johon me kaikki suomalaiset myöskin liitytään”
Katja Kettu tutkii vastaan vierivien nimien virtaa.
- Se on yllättävän vaikuttava. En tiennyt että siellä on ilmeisesti kaikkien rintamalla olleiden nimiä, elikä muun muassa minun kummatkin papat siellä ehkä vilahti. Yritin heitä katsoa mutta en kumpaakaan vielä löytänyt.
- Se, että kukaan ei koskaan olisi Suomessa nähnyt sotaa, niin totta kai se olisi paras mahdollinen tilanne. Hurjaahan on, että meille tulee ihmisiä muualta maailmasta, jotka ovat - siis lapset ja nuoret - nähneet sodan. Jos ajatellaan, että sota vasta kolmannessa polveen alkaa hellittää otettaan, koska se trauma on niin syvä, niin niin täytyy toivoa, että me nyt ollaan pääsemässä siitä ylitse, Katja pohtii.
Jos sota kolmannessa sukupolvessa alkaa hellittää toivottavasti meistä, - niin hurjaahan on, että meille tulee ihmisiä, lapsia ja nuoria, jotka ovat nähneet sodan
Sukupolvi. Nyt. on Ylen ja Helsingin kaupungin yhdessä toteuttama valoteos Töölönlahden puistossa Musiikkitalon kulmalla. 40-metrisen valoteoksen mustia seiniä pitkin vyöryvät hiljaisella voimalla vastaan tuhansien ja tuhansien rintamalla olleiden ihmisten nimet. Nimet voi nähdä myös Yle Areenassa.
Katja Kettu kertoo mitä teos mitä teos sai ajattelemaan:
- Ei koskaan enää, on tuon teoksen vahva viesti. Näyttää siltä, että ihmisten historian muisti on aina sillä tavalla lyhyt, että kun tarpeeksi kauan on kulunut sodasta niin sitä aletaan taas jollakin tavalla kaivata ja ihannoida ihan väärällä tavalla.
- Toivon että ihmiset tajuavat sen, että täällä kuitenkin ollaan kaikki samalla pallolla. Nyt kun Suomi on 100 vuotta, niin me ollaan kestetty näin kauan ja kyllä tässä ihan hyvin tullaan menemään eteenkin päin ilman, että meidän täytyy viholliskuvia tai keskinäistä vihanpitoa harjoittaa, Katja miettii.
Ajattelen itseäni niin, että en ole pelkästään itseni summa vaan mun isien, isoisien ja -äitien summa

- Mun oma tehtävä kirjailijana… ajattelen itseäni niin, että en ole pelkästään itseni summa vaan mun isien, isoisien ja -äitien summa. Olen paitsi minä, olen myöskin mun perhe, suomalaiset ja ympäröivä maailma… ja mie haluan kertoa yksilötason tarinoiden kautta isommasta mittakaavasta, johon me kaikki suomalaiset myöskin liitytään.
Sukupolvi. Nyt. -valoteos Helsingissä Töölönlahden puistossa, Musiikkitalon kulmalla on auki päivittäin 5.12.2017 – 5.1.2018 klo 16-21 (ei 24.-25.12.) sekä 6.1. – 10.1.2018 klo 16-22.
Teoksen nimien virta myös Yle Areenassa.
Teoksen herättämiä ajatuksia ja muistoja voi jakaa sosiaalisessa mediassa hashtageillä #sukupolvinyt #valohaaste tai @raimolang.
Rintamalla olleen sukulaisesi tai lähimmäisesi voit käydä lisäämässä digitaaliseen arkistoon palvelussa sotapolku.fi, josta suurin osa teoksessa olevista nimistä on peräisin.