Hyppää pääsisältöön

Kun huuhaa valtasi terveysblogit – terveelliseksi väitetty ruoka voi olla jopa vaarallista

toimittaja Maarit  Åström-Kupsanen
toimittaja Maarit Åström-Kupsanen Kuva: Yle Kuvapalvelu Akuutti

Ruuan terveellisyydestä liikkuu internetissä valtava määrä väitteitä. Jotkut niistä ovat ihan päteviä, toiset vailla mitään totuuspohjaa tai tutkittua tietoa. Joukossa on ihan huuhaata, ruuan terveysvaikutusten liioittelua ja jopa täysin vastuutonta markkinointia.

Kuka vain voi perustaa terveysblogin, väittää kirjoituksissaan mitä vain ja levittää sitä totuutena ruoasta. Kannattaa siis pitää pää kylmänä eikä uskoa ihan mitä tahansa!

Terveelliseksi väitetyt ruoat saattavat nimittäin olla jopa terveydelle vaarallisia. Esimerkkejä löytyy.

Aprikoosinsiemeniä mainostetaan vitamiinilla, jota ei ole olemassakaan

Aprikoosinsiemeniä mainostetaan netissä luonnollisena syöpäsolujen tappajana. Niiden väitetään olevan tehokkaampia ja vähemmän haitallisia syövän hoidossa kuin varsinaiset syöpälääkkeet. Tämä ei pidä paikkansa!

– Aprikoosin siemenet voivat pahimmassa tapauksessa olla todella myrkyllisiä, vaikka ihmisille on myyty se ajatus, että ne toimivat paremmin kuin syöpälääkkeet, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Aprikoosinsiemenissä on amygdaliinia, joka hajoaa ruoansulatuksessa ja muodostaa erittäin myrkyllistä syanidia. Suurina annoksina se aiheuttaa vakavia myrkytystapauksia.

Eikä siinä vielä kaikki! Tätä myrkkyä myydään meille B17-vitamiinina, mikä on ihan tuulesta temmattu väite. B17-vitamiinia ei ole olemassakaan! Evirakin on ottanut tähän kantaa vuosi sitten.

Toki ymmärrän, että jos ihmisellä on syöpä, hän haluaa tehdä kaikkensa, että paranisi. Silloin haluaa ehkä uskoa jopa mitä kummallisimpiin väitteisiin.

Joku sitten ansaitsee tällä hädällä rahaa ja saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.

Jo muutama ruokalusikallinen hopeavettä päivittäin voi johtaa myrkytykseen.

Ruotsalaiset ja pohjanmaalaiset bloggaajat ovat viime aikoina väittäneet hopeaveden hoitavan sairauksia ja toimivan muutenkin hyvänä ravintolisänä.

Svenska Ylen Spotlight-ohjelma löysi suomalaisia valmistajia ja myyjiä, jotka väittävät hopeaveden juomisen parantavan ja ehkäisevän sairauksia. Tämäkin on valetta!

Hopeaveden nauttiminen sisäisesti on vaarallista. THL:n mukaan jo muutama ruokalusikallinen hopeavettä päivittäin voi johtaa myrkytykseen. Tuloksena voi olla kouristuksia, sinisenharmaa iho, nenäverenvuotoa ja vaikutuksia hengitys- ja verenkiertoelimiin.

Hedelmiä ja marjoja ei kannata jättää pois sokerin pelossa.

On olemassa myös tapauksia, joissa syöpään sairastuneet alkavat noudattaa jotain ääridieettiä jonkun guruopettajan johdolla: jättävät ruokavaliostaan pois vaikkapa kaiken sokerin, myös hedelmät ja marjat.

Sinänsä tämä voi kuulostaa loogiselta, sillä sokeri on syövän riskitekijä kun sitä käyttää paljon.

Reijo Laatikaisen mukaan hedelmiä ja marjoja ei silti kannata jättää pois sokerin pelossa.

– Hedelmät ja marjat ovat syövältä suojaava tekijä. Niissä on hivenaineita, vitamiineja, kuitua ja bioaktiivisia yhdistelmiä kuten polyfenoleita. Nämä hyvät aineet kumoavat sen mahdollisen pienen haitan, joka sokerilla voisi olla. Eikä marjoja tai hedelmiä syömällä edes voi saada niin paljon sokeria, että se olisi mikään ongelma, Laatikainen painottaa.

erilaisia marjoja rasioissaan
erilaisia marjoja rasioissaan Kuva: William Felker / Unsplash Akuutti

Räikeimpien esimerkkien lisäksi maailma on täynnä ihan turvallisia, mutta ei tutkittuun tietoon perustuvia väitteitä terveellisestä ruoasta. Ne eivät siis ole vaarallisia, mutta niiden terveellisyydestäkään ei ole näyttöä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuodesta 2008 lähtien arvioinut tuhansia terveysväitteitä. Jos jotain ruoan terveysväitettä ei ole tieteellisesti todistettu ja EFSA:n tiukan seulan läpi hyväksytty, kyseisestä elintarvikkeesta ei saa esittää terveysväitteitä.

Minä kokeilin televisiokuvausten aikana päivän mehudieettiä. Mahassani ei pörrännyt eikä sattunut, mutta eipä siellä ollut oikein ruokaakaan!

En menisi tällä omakohtaisella 24 tunnin kokemuksella kirjoittamaan blogia mehudieettien terveellisyydestä ja houkuttelemaan muita mukaan. Eikä pitäisi kenenkään muunkaan!

Katso, mitä mieltä ravitsemusterapeutti Leena Putkonen on hedelmien ja marjojen välttelemisestä:

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!