Hyppää pääsisältöön

Leningrad Cowboys matkaa Amerikkaan ja palaa koti-Siperiaan Senaatintorin kautta

Leningrad Cowboys
Leningrad Cowboys Kuva: Yle Kuvapalvelu Leningrad Cowboys,Aki Kaurismäki,Leningrad Cowboys Go America,oi maamme!

Tötteröpäitten rokkibändi matkaa Amerikkaan ja Meksikoon Aki Kaurismäen kulttikomediassa, ja palailee jatko-osassa koti-Siperiaan. Total Balalaika Show'ssa palataan Senaatintorin tunnelmiin.

Hiljaisen huumorin ja arkisten aiheiden mestarina tunnettu Aki Kaurismäki on tehnyt pari absurdia röhötyskomediaa Leningrad Cowboys -yhtyeen kanssa.

Kaurismäen elokuvallinen yhteistyö suomalaisten rokkareiden kanssa alkoi elokuvasta Calamari Union (1985), jossa näytteli liuta aikakauden persoonallisimpia muusikoita. Mato Valtosen ja Sakke Järvenpään kanssa Aki Kaurismäki ideoi fiktiivisen neuvostoliittolaisen orkesterin, jolle ruvettiin tekemään rockvideota: syntyi lyhytelokuva Rocky VI (1986), jossa hento basisti Silu Seppälä esitti nyrkkeilijää, ja muutkin bändin jäsenet näyttelivät pieniä rooleja. Elokuvan alkuteksteissä bändin nimeksi on jo ilmoitettu Leningrad Cowboys.

Vitsinä alkanut bänditoiminta johti vuosien myötä kulttisuosioon, kun Aki Kaurismäki ohjasi bändille useampia musiikkivideoita. Ensimmäinen pitkä elokuva oli Leningrad Cowboys Go America (1989), jossa epäonninen, omituisesti puettu ja stailattu rockyhtye päättää lähteä karulta tundralta Amerikan ihmemaahan ja Meksikoon. Orkesteria piiskaa eteenpäin ankara manageri Vladimir.

Elokuvassa Leningrad Cowboysiin kuuluvat Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Heikki Keskinen, Pimme Korhonen, Sakari Kuosmanen, Puka Oinonen, Silu Seppälä, Mauri Sumén ja Pekka Virtanen. Manageria esittää Matti Pellonpää ja bändin perässä roikkuvaa kylähullua Igoria Kari Väänänen. Autokauppiaana elokuvassa vilahtaa ohjaaja Jim Jarmusch.

Bändin jäsenkunta on sittemmin elänyt. Viisi vuotta myöhemmin valmistuneessa jatko-osassa Leningrad Cowboys meet Moses (1994) edellisen elokuvan tötteröpäistä on mukana vain neljä: Mato Valtonen, Sakke Järvenpää, Silu Seppälä ja Mauri Sumén. Riveistä poistuneitten tilalla nähdään Twist-Twist Erkinharju, Ben Granfelt, Jore Marjaranta, Ekke Niiva, Lyle Närvänen ja Pemo Ojala.

Leningrad Cowboys meet Moses
Leningrad Cowboys meet Moses Leningrad Cowboys meet Moses Kuva: Yle Kuvapalvelu Leningrad Cowboys,Aki Kaurismäki,Matti Pellonpää,Leningrad Cowboys Meet Moses

Itsenäisessä jatko-osassa maailman huonoin rock-yhtye palailee Meksikosta mutkien kautta koti-Siperiaan. Vaarojentäyteistä matkaa taitetaan yli valtameren ja läpi Euroopan mantereen.

Matti Pellonpää ja Kari Väänänen ovat itseoikeutetusti mukana. Absurdien käänteiden kautta Pellonpään Vladimir tulee varastaneeksi Vapauden patsaan nenän. Varastettua nenää jahtaavan Johnsonin roolissa nähdään André Wilms, joka oli esittänyt pääosaa Aki Kaurismäen Boheemielämässä, ja sittemmin muutamissa muissakin hänen elokuvissaan. Amerikan serkkuna nähdään Nicky Tesco, brittiläisen edesmenneen punkbändi The Membersin johtohahmo. Leningrad Cowboys oli jo aiemmin levyttänyt Tescon kappaleen Thru the Wire, josta Kaurismäki ohjasi musiikkivideon vuonna 1987.

Alkuperäisen Sleepy Sleepers -yhtyeen toiminta hiipui hiljalleen 1990-luvun alussa, kun Leningrad Cowboysin kansainvälinen kysyntä kasvoi. Leningrad Cowboys on julkaissut kymmenkunta levyä, ja sen henkilökunta on vaihtunut vuosikymmenten saatossa kokonaan.

Aki Kaurismäki ohjasi Rocky VI:n lisäksi musiikkilyhytelokuvat Those were the Days (1991) ja These Boots (1992), joiden kumpaisenkin pääosassa nähdään Leningradin lehmipojat. Livetaltiointina Kaurismäki ohjasi tunnin mittaisen Total Balalaika Show’n (1993), jossa bändi esittää hittinsä yhdessä Puna-armeijan kuoron kanssa Helsingin Senaatintorilla.

Leningrad Cowboys Go America nähdään Teemalla 2.1.2018 klo 21.50, Leningrad Cowboys meet Moses samalla kanavalla 9.1.2018 klo 22.00 ja Total Balalaika Show 16.1.2018 klo 23.00.
Ensimmäisen elokuvan alkukuvana nähdään musiikkilyhytelokuva Rocky VI, toisen alkukuvana These Boots.

  • Rocky VI (1986) N: Silu Seppälä, Sakari Kuosmanen, Heinäsirkka, Mato Valtonen, Juuso Hirvikangas, Matti Pellonpää. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.
  • Leningrad Cowboys go America (1989). Näyttelijät: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Heikki Keskinen, Pimme Korhonen, Sakari Kuosmanen, Puka Oinonen, Silu Seppälä, Mauri Sumén, Pekka Virtanen. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.
  • These Boots (1992) N: Leningrad Cowboys, Kirsi Tykkyläinen. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.
  • Leningrad Cowboys meet Moses (1994). Näyttelijät: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Twist-Twist Erkinharju, Ben Granfelt, Jore Marjaranta, Silu Seppälä, Mauri Sumén, Ekke Niiva, Lyle Närvänen, Pemo Ojala, Nicky Tesco. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.
  • Total Balalaika Show (1994) Esiintyjät: Leningrad Cowboys, Puna-armeijan kuoro eli The Alexandrov Red Army Ensemble. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.
Total Balalaika Show.
Total Balalaika Show Total Balalaika Show. Kuva: Yle Kuvapalvelu Leningrad Cowboys,Total Balalaika Show

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa