Hyppää pääsisältöön

Yle hankki Aki Kaurismäen elokuviin ikuiset oikeudet – Kaurismäen kaikki elokuvat esitetään Yle Teemalla ja Yle Areenassa

Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.
Mies vailla menneisyyttä, kuvassa Irma (Kati Outinen) ja M (Markku Peltola). Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mies vailla menneisyyttä,Kati Outinen,Markku Peltola,Aki Kaurismäki

Suomen kansainvälisesti tunnetuin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja Yle ovat tehneet ainutlaatuisen yhteistyösopimuksen, joka koskee ohjaajan koko tuotannon välitysoikeuksia televisiossa ja verkossa.

Ylellä on sopimuksen myötä ikuiset oikeudet esittää Kaurismäen elokuvia. Sopimus kattaa 18 pitkää elokuvaa ja 10 lyhyt- tai dokumenttielokuvaa. Ylen musiikkioikeussopimukset mahdollistavat Areena-julkaisun aina vuodeksi kerrallaan tv-esityksen jälkeen.

Yleisradion kulttuuri- ja elokuvakanava Yle Teema lähettää Aki Kaurismäen pitkät elokuvat vuodenvaihteessa. Viikonloppuna 30.-31.12. Teema esittää kuusi elokuvaa ja Yle Areenaan tulevat kaikki 17 elokuvaa, ja ne ovat siellä katsottavissa koko vuoden 2018. Viikonlopun Kaurismäki-paketeissa televisiossa nähdään työläis- ja Suomi-trilogioina tunnetut sarjat, joista ensimmäiseen kuuluvat elokuvat Varjoja paratiisissa (1986), Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990) ja toiseen Kauas pilvet karkaavat (1996), Mies vailla menneisyyttä (2002) ja Laitakaupungin valot (2006). Muut elokuvat nähdään Teemalla tammikuussa tiistai-iltaisin ja sunnuntaisin keskipäivällä. Lyhytelokuvat ja viimeisin pitkä elokuva Toivon tuolla puolen esitetään kevään aikana.

Aki Kaurismäki omistaa Sputnik Oy:n kautta elokuviensa oikeudet. Hän haluaa sopimuksella varmistaa, että elokuvat ovat suomalaisten vapaasti katsottavissa myös tulevaisuudessa.

”Olen iloinen tästä sopimuksesta, koska olen tehnyt elokuvani katsottavaksi, en kellareihin unohduksen pölyn hiljaa peittämiksi. Yleisradio, samoin kuin Suomen Elokuvasäätiö, ovat tukeneet tuotantojani alusta lähtien ja siksi ne kuuluvat kaikelle kansalle vapaasti katsottaviksi. En osaa ottaa kantaa tuotantoni taiteelliseen tasoon, mutta varmaa on, että ne dokumentoivat suomalaista todellisuutta ja maisemaa viimeisen 35 vuoden ajalta ja saattavat tämän vuoksi kiinnostaa tulevia sukupolvia. Siksi Yle on niille ainoa luonteva koti”, kiteyttää Aki Kaurismäki.

Suomalaisten elokuvien esittäminen ja elokuvakulttuurin vaaliminen kuuluu Ylen tehtävään. Sopimus on silti laatunsa ja kestonsa vuoksi ainutlaatuinen myös Ylelle, sillä elokuvien esitysoikeuksia hankitaan yleensä kerta- ja uusintaesityksiin ja rajatuksi ajaksi verkkoon.

”Aki Kaurismäki on kiistatta suomalaisen ja eurooppalaisen elokuvan keskeinen nimi. Hän on yksi aikamme merkittävimpiä muuttuvan suomalaisuuden kuvaajia. Tämä sopimus mahdollistaa Akin elokuvien näkymisen Ylen palveluissa, televisiossa ja Areenassa ikuisesti ja on näin myös hieno päätös Suomi 100 -juhlavuodelle”, sanoo Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

”Iloitsen tästä Yle Teeman ja yleisömme puolesta. Katsojat rakastavat Kaurismäen elokuvia. Ohjaajan koko tuotannon näyttäminen on kulttuuriteko, jonka merkittävyyttä voi verrata esimerkiksi Sibeliuksen kaikkien sinfonioiden esittämiseen. Toimme ne Teemalle RSO:n uusina tulkintoina nähtäväksi ja kuultaviksi pari vuotta sitten, ja ne ovat saatavilla Areenassa milloin vain”, sanoo Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti.

Kaurismäkeä on kutsuttu auteur-ohjaajaksi, sillä hän käsikirjoittaa, ohjaa, tuottaa ja usein pääosin myös leikkaa elokuvansa itse. Kaurismäen elokuvakerronta on persoonallista ja tunnistettavaa. Hänen elokuviensa luottonäyttelijöihin ovat kuuluneet mm. Matti Pellonpää, Kati Outinen, Markku Peltola, Sakari Kuosmanen ja Elina Salo.

Suomessa ja myös maailmalla tunnetuin ja katsotuin Kaurismäen elokuva on vuonna 2002 valmistunut Mies vailla menneisyyttä. Kaurismäen elokuvia ja uraa käsikirjoittajana ja ohjaajana on palkittu lukuisilla merkittävillä tunnustuksilla Suomessa ja maailmalla. Yksi tuoreimmista on vuoden 2017 Berliinin elokuvajuhlien Hopeinen karhu -palkinto elokuvasta Toivon tuolla puolen, joka valittiin myös vuoden parhaaksi elokuvaksi kansainvälisen elokuvakriitikoiden järjestön Fiprescin-äänestyksessä. Aki Kaurismäelle on myönnetty työstään myös akateemikon arvo.

Aki Kaurismäen pitkien elokuvien esityspäivät Teemalla

Teeman lahjapaketit klo 12

 • to 28.12. Juha (kinokonserttien lahjapaketissa)
 • la 30.12. Kaurismäkipaketti: Työläistrilogia: Varjoja paratiisissa, Ariel, Tulitikkutehtaan tyttö
 • su 31.12. Kaurismäkipaketti: Suomi-trilogia: Kauas pilvet karkaavat, Mies vailla menneisyyttä, Laitakaupungin valot

Kino Suomi tiistaisin noin klo 22

 • 2.1. Leningrad Cowboys go America
 • 9.1. Leningrad Cowboys meet Moses
 • 16.1. Pidä huivista kiinni Tatjana, Total Balalaika Show
 • 23.1. I Hired a Contract Killer

Sunnuntaimatineaelokuvat klo 12

 • 7.1. Rikos ja rangaistus, Calamari Union
 • 14.1. Le Havre
 • 21.1. Boheemielämää
 • 28.2. Hamlet liikemaailmassa

Lauantaina 30.12. kaikki 17 elokuvaa julkaistaan Areenaan ja ne ovat katsottavissa koko ensi vuoden 2018