Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Haluatko kuviesi löytyvän hakukoneilla? Samalla autat näkövammaisia

Lähikuvassa ihminen jonka silmälasien läpi näkyy epäselvä kännykän ruutu.
Lähikuvassa ihminen jonka silmälasien läpi näkyy epäselvä kännykän ruutu. Kuva: Yle / Mårten Lampén. Digitreenit,älypuhelimet,näkövammaiset

Kertooko yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa? Ei aina: Jos kuvat eivät jostain syystä lataudu tai jos kuvia "katsotaan" tekstin avulla – kuten näkövammaiset tekevät. Kun kuvailet kuviasi tekstillä, myös netin hakukoneet löytävät ne helpommin. Opettele liittämään tekstitietoa kuviisi sosiaalisessa mediassa.

Suomessa näkövammaisia ja heikkonäköisiä on jopa kuutisen prosenttia, siis yksi noin 17 suomalaisesta. Iso osa heistä käyttää aktiivisesti sosiaalista mediaa.

Moni heikkonäköinen pystyy käyttämään älykännykkää suurennusohjelman avulla.

Sokeat ja vakavasti näkövammaiset tarvitsevat kuitenkin ruudunlukuohjelmaa eli näytönlukuohjelmaa. Nämä ohjelmat eivät osaa lukea kuvia eikä kuvan päälle kirjoitettua tekstiä. Siksi kuvien sisällöstä kannattaa aina kertoa tekstillä.

Miten sokeat käyttävät kännykkää?

Ruudunlukuohjelmalla, joka muuttaa näytöllä olevan tekstin puheeksi.

Applen mobiililaitteissa on esiasennettuna ruudunlukuohjelma nimeltään Voice Over, Android-laitteissa TalkBack. Näiden avulla näkövammaiset käyttävät myös sosiaalisen median sovelluksia.

Sokea ihminen ei ohjaa luuriaan yhden sormen näpäytyksillä, vaan usean sormen kosketus- ja pyyhkäisyeleillä.

Kuvakaappaus Facebookista: Julkaisuun on valittu tekstille taustaväri.
Facebookissa tekstiä voi kirjoittaa värikkäälle taustalle. Ruudunlukuohjelma tunnistaa nämäkin tekstit, mutta taustaväristä ei ole näkövammaiselle iloa. Kuvakaappaus Facebookista: Julkaisuun on valittu tekstille taustaväri. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Facebook

Myös Google pitää kuvailevista teksteistä

Näkövammaisten lisäksi myös Google ja muut netin hakukoneet pitävät kuvailevasta tekstistä.

Google hakee sisältöä verkosta jopa pelottavan tehokkaasti – mutta ainakaan vielä hakukone ei täysin hahmota, mistä kuvissa on kyse.

Google ja muut hakukoneet käyttävät kuvien hakemiseen niin sanottua alt-tekstiä (englanniksi alt text tai alt tag, sanasta alternative eli vaihtoehtoinen kuvaus). Alt-teksti on alunperin kehitetty näkövammaisten avuksi. Sen näkevät vain hakukoneet ja ruudunlukijoiden käyttäjät.

Alt-teksti ei ole sama asia kuin kuvan alla oleva kuvateksti. Myös kuvatekstistä on kyllä paljon apua hakukonenäkyvyydessä.

Taustakuvassa lumen peittävä kuusi. Päällä kuvakaappaus Ylen julkaisujärjestelmän alt-tekstin kentästä.
Ylen julkaisujärjestelmässä alt-teksti syötetään näin. Taustakuvassa lumen peittävä kuusi. Päällä kuvakaappaus Ylen julkaisujärjestelmän alt-tekstin kentästä. Kuva: Yle / Eila Hakkarainen, kuvakaappaus Digitreenit

Jos haluat, että kuvasi saavat mahdollisimman paljon näkyvyyttä, myös sosiaalisen median kuviin kannattaa lisätä tietoa tekstinä.

Näillä ohjeilla voit treenata kuvaustekstien käyttöä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä:

Facebook kuvailee koneälyllä, mutta se ei riitä

Facebookissa kuviin ei voi lisätä alt-tekstiä. Siksi on tärkeätä, että kerrot itse kuvasta sanoin.

Ruudunlukuohjelmat osaavat kyllä lukea Facebookissa kuvaan merkityn henkilön nimen.

Lisäksi Facebook tarjoaa näkövammaisille koneälyn tuottamia kuvailuja, mutta ainakaan toistaiseksi niitä ei saa suomeksi. Koneälykuvaus alkaa sanoilla “Picture may contain …” (“Kuvan mahdollinen sisältö:...”). Facebookin automaattisen vaihtoehtoisen tekstin laatu siis vaihtelee.

Kuvaile siis aina omin sanoin, mitä kuvissa on ja miksi!

Kuvakaappaus Facebookista: Julkaisua odottava valokuva ja sitä kuvaileva teksti.
Kun lisäät kuvan, Facebook ehdottaa: Kerro jotain tästä kuvasta. Kuvakaappaus Facebookista: Julkaisua odottava valokuva ja sitä kuvaileva teksti. Kuva: Kuvakaappaus Yle Digitreenit,Facebook

Instagram on kuvapalvelu, mutta sekin kaipaa tekstiä

Facebookin omistamassa Instagramissakaan kuviin ei voi lisätä alt-tekstiä. Instagramissa ei myöskään ole Facebookin koneälyn tuottamia kuvauksia eli automaattista vaihtoehtoista tekstiä.

Älä siis julkaise pelkkiä kuvia, vaan kuvaile niiden sisältöä omin sanoin. Sekään ei riitä, jos haluat, että kuvasi erottuu ja löytyy Instagramin syövereistä. Kerro myös tarina kuvan takaa.

Suosittua Instagram-tiliä Konsta Punkka osaa tämän taidon. Luontokuvaaja tavoittelee kansainvälistä yleisöä, joten tekstit ovat englanniksi:

Skip Instagram post

Twitterissä voit laittaa alt-tekstit oletuksiksi

Verrattuna Facebookiin ja Instagramiin Twitter on tekstien kanssa pisimmällä. Twiittien kuviin voi lisätä kuvailevan alt-tekstin. Se näkyy vain hakukoneille ja näkövammaisten käyttämille apuohjelmille.

Tila ei lopu kesken: Voit kirjoittaa alt-tekstiin asiaa 420 merkin edestä.

Millainen on hyvä alt-teksti?

  • Käytä luonnollista kieltä. Ei yksittäisten sanojen listaa pilkulla erotettuna.
  • Mieti, miten kuvaisit kuvan sisältöä ja merkitystä sokealle. Kerro, mitä kuvasta pitäisi ymmärtää.
  • Jos julkaiset kuvan osana tiettyä aihetta, laita siitä kertova avainsana tekstiin mukaan.
  • Vältä numeroita.
  • Laita erikoismerkillä alkavat sanat (kuten @treenaaja tai #digitreenit) vasta tekstin loppuun. Keskellä tekstiä ne hämmentävät ruudunlukijoiden käyttäjiä. #tännesiis
  • Jos mahdollista, vältä lyhenteitä: Mieluummin televisio kuin tv, Yhdysvallat kuin USA.
Talousmetsää
Älä kirjoita " Metsä" tai "Talousmetsä, Suomi", vaan "Mäntyvoittoinen talousmetsä kesäisessä valossa". Talousmetsää Kuva: Yle/ Tuula Nyberg metsät,puut,metsäteollisuus,talousmetsät

Säädä Twitterin asetuksia näin, niin pääset lisäämään alt-tekstejä:

1. Tietokoneella:

Klikkaa omaa kuvaa oikeassa ylälaidassa >
(Profiili ja asetukset) >
Asetukset ja yksityisyys >
Vasemmassa valikossa alimpana Saavutettavuus >
Täppä päälle kohtaan Kirjoita kuvien kuvaukset >
Tallenna muutokset.

2. Android-mobiililaitteella:

Oma profiilikuva TAI navigaatio-ikoni (kolme viivaa) >
Asetukset ja yksityisyys >
Esteettömyys (kohdassa Yleinen) >
Täppää kohta Kirjoita kuvaukset kuville.

3. Applen mobiililaitteella (iOS):

Klikkaa omaa profiilikuvaasi >
Asetukset >
Asetukset ja yksityisyys >
Käyttöapu >
Laita päälle asetus Kirjoita kuville kuvauksia >
Klikkaa valmis.

Kuvakaappaus Twitteristä: Nuoli näyttää kohtaa Lisää kuvaus.
Twitterissä näkövammaisia ja hakukoneita auttava teksti lisätään kuvan alalaitaan. Kuva Twitterin mobiilisovelluksesta. Kuvakaappaus Twitteristä: Nuoli näyttää kohtaa Lisää kuvaus. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Twitter

Sitten vain omia kuvia kuvailemaan!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele