Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Lue Sadan vuoden talo -blogia ja katso kaikki sarjan jaksot Yle Areenassa.

Sadan vuoden talo -blogi: 9. Sauna on pyhä paikka, mutta siellä kuumenevat tunteet

Mies katselee lähes valmista saunaa
Mies katselee lähes valmista saunaa rakennustyömaa

Olen monessa asiassa uskonut neuvonantajia ja vaihtanut oman, joskus vahvankin mielipiteeni, kun on ratkaistu talomme rakennustapoja. Ammattilaiset ovat saaneet pääni kääntymään, koska olen luottanut heidän kokemukseensa ja ammattitaitoonsa.

Mutta saunan suunnittelemisessa ja rakentamisessa pidin pääni. Sauna kun on minulle pyhä ja tärkeä paikka.

Sen takia talossamme nähtiin paljon vaivaa saunan suunnittelemiseksi ja tekemiseksi. Siihen uponnutta rahaakaan en murehtinut missään vaiheessa, toisin kuin muita talon rahareikiä.

Tästä johtuen saunamme ansaitsee oman tarinan.

Miehet keskustelevat keskeneräisessä saunassa
Juha-Pekka ja arkkitehti Jukka Koivula yhdessä saunaa suunnittelemassa. Miehet keskustelevat keskeneräisessä saunassa rakennustyömaa

Saunan eristäminen oli pitkään kiistakapulana

Ensimmäinen vääntö saunassa liittyi sen eristämiseen. Kaikki talon seinät – pesuhuoneen tiiliseinää lukuun ottamatta – ovat puuta.

Ristiinlaminoitu kuusipuu on myös saunan runkorakenteena sekä katossa että seinissä, niin kuin muuallakin talossa.

En hyväksynyt ideaa. Suurimpana syynä hylkäämiseen oli esteettisyys, sillä minusta saunan tulee olla tunnelmallinen.

Minulle ehdotettiin CLT-seinää pidettäväksi sellaisenaan saunan seinä- ja kattomateriaalina, koska se on kosteutta imevä ja luovuttava.

Lisäksi se on vahvana rakenteena kuulemma riittävästi lämpöä eristävä. En hyväksynyt ideaa. Suurimpana syynä hylkäämiseen oli esteettisyys, sillä minusta saunan tulee olla tunnelmallinen.

Toiseksi epäilin, että se vuotaa lämpöä läpi seinien muualle taloon. Perusteluni oli pitävä. Mielestäni. Piste.

Saunan panelointia
Erik Dahl paneloi saunaa. Saunan panelointia rakennustyömaa
Miehet istuvat suunnittelemassa saunaa
Arkkitehti ja Dale pohtivat saunaa. Dale ei ole tyytyväinen selkänojapuuhun. Miehet istuvat suunnittelemassa saunaa rakennustyömaa
Saunan piirrustukset
Yksi suunnittelupaperi lauteiden asemoinnista. Saunan piirrustukset rakennustyömaa

Sen jälkeen ehdotettiin seinien eristämistä eli vuoraamista polyuretaanilevyllä, ja sen päälle seinien panelointia. Pidin sitä ratkaisua vielä edellistä huonompana sen takia, että en halunnut talomme rakenteisiin muovia.

Lopulta päädyin esittämään rakennetta, jossa kuusipuisen CLT-seinän päällä ovat koolaukset sekä lämpöä heijastava ja höyrysulkuna toimiva alumiinifolio. Sen jälkeen tuli musta panelointi.

Tällä tavalla paneelin ja CLT-seinän väliin jäi tuulettuva tila ja saunasta tuli paneelilla viimeisteltynä hämyisän tyylikäs. Tähän päädyttiin. Olin tyytyväinen.

Mies nostaa sähkökiuasta
Vastaava timpuri Esa Dahl kaivaa esiin sähkökiuasta. Mies nostaa sähkökiuasta rakennustyömaa

Kaksi kiuasta ehdottomana vaatimuksena

Kun tämä perusasia oli ratkaistu, alkoi löylyhuoneen lauteiden suunnittelu.

Siihen vaikutti se, että puulämmitteisen kiukaan, joka oli ehdoton vaatimukseni, lisäksi sinne asennettiin sähkökiuas vaivattomampaa ja nopeaa saunomista varten.

Minulle saunan lämmitys on osa saunomisrituaalia, joka saa ja jonka tuleen tuijottamisineen pitääkin kestää pitkään. Silti on tilanteita, jolloin sähkökiuas puolustaa paikkaansa. Meidän saunassamme siihen oli konkreettisesti mahdollisuus, sillä löylyhuone on tilava.

Kaiken lisäksi saatavilla oli samaa sarjaa olevat sähkö- ja puulämmitteiset kiukaat, joten niistä tuli myös sisustuselementti.

Mies asentaa lauteita
Esa Dahl asentaa ensimmäistä laudetasoa. Mies asentaa lauteita rakennustyömaa
Miehet keskustelevat keskeneräisessä kylpyhuoneessa
Jampan ja Dalen yhteistyö ei ota sujuakseen. Miehet keskustelevat keskeneräisessä kylpyhuoneessa rakennustyömaa

Lauderatkaisussa heitettiin monet suunnitelmat roskiin

Saunamme on muodoltaan epäsymmetrinen, joten lauderatkaisusta tuli entistä tärkeämpi osa kokonaisuutta. . Ja kun seinät ja katto ovat mustat, tarvittiin mielestämme vaaleat lauteet. Niiden piti siis muodostaa linjakas kokonaisuus.

Arkkitehdin näkemys lauteiden linjakkuudesta poikkesi vaimoni ja minun ajatuksista, mikä johti vakavaan pohdiskeluun.

Me halusimme saunaan lähes koko löylyhuoneen kokoisen alalauteen, johon sähkökiuas upotettiin. Niin ikään halusimme ylälauteen kiertävän kahdelle seinälle. Arkkitehdin ehdotus perustui perinteisempään malliin, jossa lauteet olivat yhdellä seinällä.

Mies katselee hölmistyneenä lähikuvassa
Esa Dahlilla on vaikeuksia ymmärtää Jampan logiikkaa asennustyössä. Mies katselee hölmistyneenä lähikuvassa rakennustyömaa

Näin meillä oli kaksi hyvin erilaista suunnitelmaa. Lisäksi Dalella olisi ollut tietenkin oma ajatuksensa tarjottavanaan, mutta menneistä viisastuneena välttelin sen tuomista mukaan tähän keskusteluun.

Arkkitehti laati uuden suunnitelman kuunneltuaan Elinaa ja minua. Siinä suunnitelmassa oltiin jo lähempänä sitä, millaiseksi halusimme saunamme, mutta vieläkään se ei tyydyttänyt.

Niinpä mittasin saunamme seinät ja marssin saunoja valmistavaan yritykseen. Siellä tehtiin kolmas piirustus, joka pohjautui itsekkäästi omaan suunnitelmaani. Se piirustus oli hyvä. Tilasin laudekokonaisuuden muitta mutkitta. Olin tyytyväinen. Samoin Elina. Muista en tiedä.

Lähes valmis sauna
Sauna jo lähes valmiina. Lähes valmis sauna rakennustyömaa

Puuseppä valmisti mittatilaustyönä saunamme lauteet, jotka tuotiin useina paloina talolle. Sen jälkeen alkoikin niiden mittava asennustyö, josta Dale ja Jamppa saivat aikaan saunaspektaakkelin.

Lopputulos on vaativasta asennustyöstä huolimatta loistava. Meillä on sauna, jossa saa - mielestäni maailman parhaat - löylyt. Ainakin siitä puukiukaasta.

Meillä on sauna, jossa saa mielestäni maailman parhaat löylyt

Teksti: Juha-Pekka Ristmeri

Kommentit

Sadan vuoden talo

  • Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

    Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

    Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

  • Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

    Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

    Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.