Hyppää pääsisältöön

Tähdet, tähdet -voittaja Elias Kaskinen muutti 16-vuotiaana omilleen: “Joko poika lähtee luisumaan tai lukioon”

Elias Kaskisen kasvutarina on hieno esimerkki, kuinka omalla määrätietoisuudella voi saavuttaa unelmia.

Elias Kaskinen on tähtien tähti. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

25-vuotias Elias Kaskinen on tuore Tähdet, tähdet -ohjelman voittaja eli titteliltään tähtien tähti. Menestys ei tullut yhdessä yössä, vaikka siltä se saattaa tv-katsojasta näyttää.

Elias Kaskinen on kotoisin Lohjalta, josta hän muutti musiikkiunelmansa perässä Helsinkiin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun täytti 16 vuotta.

Nykyään unelmavävyltä vaikuttavalla Kaskisella oli monien nuorten tavoin kapinavaihe yläkoulussa. Kaskisen vanhemmat yrittivät saada pojan kiinnostumaan viulusta ja kontrabassosta, mutta Elias kuunteli räppiä, eikä menestynyt kovin hyvin koulussa. Musiikki meinasi jäädä kokonaan, sillä nyrkkeily kiinnosti enemmän.

Rippileirikesä kuitenkin muutti kaiken. Silloin Kaskinen löysi kitaran uudestaan.

- Kun sain itse tehdä valinnan ja aloin tehdä musiikkia, niin jotain lähti liikkeelle, mitä ei voinut enää pysäyttää, Kaskinen kertoo YleX:lle.

Kaskinen halusi Helsinkiin Kallion lukioon, jossa hän voisi kehittää artistiuttaan.

- Otin vastuun itsestäni ja omasta elämästäni. Sen jälkeen mun vanhempien ei enää tarvinnut patistaa mua tekemään koulutehtäviä tai mitään. Kaikki lähti musta ja olin äärimmäisen motivoitunut.

- Mulla oli siihen asti mennyt koulu aika huonosti ja kysyin vanhemmiltani, saanko muuttaa pois kotoa, jos saan nostettua keskiarvoa ja pääsen Kallion lukioon sisään.

Kaskisen mukaan hän teki valinnan vanhemmilleen todella helpoksi.

- Joko poika lähtee luisumaan tai lukioon. Sain luvan ja nostin keskiarvoa vuodessa yli numerolla. Pänttäsin ihan hirveästi. Mulla oli silloin hip hop -tyylinen tapa pukeutua ja kuuntelin räppiä. Sitten muutuin pikkuvanhaksi ja menin pikkutakissa ja välillä suorissa housuissa kouluun. Mä todella skarppasin ja pääsin Kallion lukioon.

Kaskinen muutti Lohjalta soluasuntoon Helsingin Ullanlinnaan, jossa asui hänen lisäkseen viisi muuta nuorta miestä. Ensimmäinen ilta uudessa kotikaupungissa oli ikimuistoinen.

- Se oli ihan mahtavaa aikaa ja tosi jännittävää. Muistan ensimmäisen illan hyvin. Käpylässä oli jotkut kekkerit. En osannut liikkua Helsingissä yhtään. Juhlista oli pakko ottaa viimeisillä rahoilla taksi, koska en olisi löytänyt muuten himaan, Kaskinen nauraa.

Ilta oli hyvin symbolinen askel kohti aikuistumista.

- Kun tulin sinä iltana kotiin, makasin sängyllä ja katsoin kattoon. Ajattelin, että tähän mun lapsuus loppuu. Paluuta siihen aikaan ei ole, kun asuin huolettomasti kotona Lohjalla ja vanhemmat toi kaiken pöytään. Se on nyt ohi. Nukahdin, enkä ole ajatellut sitä sen jälkeen.

Tähdet kohdallaan

Tämä vuosi on ollut Elias Kaskisen elämän kiireisin. Hän on tehnyt kolme tv-ohjelmaa sekä keikkaillut Elias Kaskinen & Päivän Sankarit -bändinsä kanssa ja tehnyt uutta albumia, joka julkaistaan ensi vuonna.

Viime kesänä Kaskinen kuvasi ystäviensä Roope Salmisen ja Kalle Lindrothin kanssa parhaillaan Maikkarilta tulevaa _Mökkireissu-_ohjelmaa. Sen jälkeen Kaskinen ryhtyi tekemään C More -kanavalla pyörivää Alasti-klubia. Viime sunnuntaina 10. joulukuuta hänet puolestaan äänestettiin Tähdet, tähdet -voittajaksi. Finaalia katsoi yli miljoona ihmistä.

- Kamera on pyörinyt heinäkuusta asti taukoamatta, tekeminen on ollut ihanaa. Olen saanut olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Kaskinen sanoo.

Tähdet, tähdet -kauteen mahtui paljon suuria tunteita. Yksi mieleenpainuvimmista esityksistä nähtiin neljännessä jaksossa, jonka teemana oli hip hop. Kaskinen rakensi somessa pitkin viikkoa “biiffiä” hänen ja Mikael Gabrielin välille, koska hän valitsi kappaleekseen Miklun version Lauri Tähkän _Pauhaava sydän -_biisistä.

Siirtotatuointeihin ja sliipattuun tukkaan sonnustautunut Kaskinen veti roolin näyttävästi, mutta kulissien takana kaikki tehtiin hyvässä hengessä.

- Ei olla kasvotusten puhuttu asiasta Miklun kanssa, mutta mulla ei kestäisi kantti mitään oikeaa biiffiä. Se oli ihan täysin kirjallisesti sovittu Miklun managerin Peppi Puljujärven kanssa. Mulla oli siis luvat kaikkeen, mutta olin ihan hermona. En tajua, miten jengi kestää noita räppibiiffejä. Se olisi mulle ihan painajaismaista.

Elias Kaskinen // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Toinen erityisen mieleenpainuva esitys nähtiin elokuvamusiikki-jaksossa, jossa Kaskinen esitti oman tulkintansa Leijonakuningas-leffan legendaarisesta tunnarista Circle of Life. Artisti heittäytyi elokuvamaailmaan niin täysillä, että pukeutui leijona-asuun.

Kaikki eivät kuitenkaan lämmenneet idealle heti.

- Meillä oli kameratreenit torstaina, jossa mulla oli se puku päällä. Kukaan ei nauranut ja kaikki piti esitystä tosi outona. Mua alkoi pelottaa, että nolaan itseni. Tämä menee yli, otan turhaan tällaisen riskin ja tipun ohjelmasta.

Kaskinen valvoi treenien jälkeen pitkään illalla, kyseenalaisti omia valintojaan ja soitti ystävälleen.

- Hän sanoi, että luota itseesi. Sitten yhtäkkiä kenraaliharjoituksessa ihmiset itkivät ja nauroivat esitykselle. Tajusin, että ehkä tämä toimiikin ja siitä tuli hyvin pidetty esitys.

Nämä ja monet muut esitykset veivät Elias Kaskisen lopulta voittoon asti.

- En ole koskaan elämässäni treenannut näin paljon kuin tämän syksyn aikana. Kävin yksityisillä tanssitunneilla 40 kertaa tuotannon tarjoamien tanssituntien lisäksi. Sitä kautta löytyi varmuus. Ennen viimeistä vetoa jalka oli tulehtunut ja olin monessa mielessä finaalissa.

- Menin bokserit päällä kampaajan tuoliin ja mun tukka leikattiin. En ole ikinä kokenut sellaista tietynlaista sekoamisen tunnetta. Ratsastin hetken jollain aallolla. Se tuntui ihan mahtavalta.

“En näe syytä siirtyä soolouralle”

Kaiken tämän härdellin keskellä Elias Kaskisesta on tullut tunnetumpi kuin hänen bändinsä on. Kaskinen ei kuitenkaan ole ryhtymässä soolouralle.

- Olen aina haaveillut bändistä. Haluan, että mulla on mun squad. Teen laulut ja olen bändin kasvot ja tarina biisien takana. Siksi siinä on mun nimi. Ihmisten on helpompaa hahmottaa juttu jonkun henkilön kautta.

- Ei mulle ole ehdotettu soolouraa, mutta sitä on kyllä kysytty haastatteluissa. En näe syytä siihen. Meillä on tosi hyvä työryhmä. Muut eivät halua julkisuutta, siksi mä hoidan haastattelut. Mun työ on näkyvämpää, koska kukkoilen televisiossa.

Elias Kaskinen & Päivän Sankarit julkaisee ensi vuonna uuden albumin, josta esimakua kuultiin myös Tähdet, tähdet -finaalissa, kun Kaskinen esitti uuden Haloo-singlen.

- Se oli aikamoinen mahdollisuus taas. Ihan kiva, että se biisi julkaistiin kaksi päivää ennen finaalia. Toki sitä oltiin suunniteltu. En kuitenkaan etukäteen tiennyt, että olen finaalissa. Nyt kävi tuollainen munkki, että pääsin vetämään sen telkkarissa.

Haloo-balladi poikkeaa paljon yhtyeen aiemmista elektronisista popkappaleista Irti ja Tauti. Elias Kaskinen sanoo, että hänen tavoitteena on tehdä vain mahdollisimman hyvää ja koskettavaa popmusaa.

- Artistiuden pitää se kestää, että tuotannossa on erilaisia biisejä. Uuden levyn julkaisematon materiaali on kallellaan elektronisempaan suuntaan. Hienoja balladeja on syntynyt, mutta myös menobiisejä löytyy. Vielä ennen kesää kuullaan menevämpääkin materiaalia.

Elias Kaskinen // Kuva: Juuli Aschan/YleX