Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Tää ei oo ohi: Nelli Matula on hävyttömän itsevarma – "Voit harjoitella muiden kaa, mut sormus mulle säästä"

Monen muun laulajan kohdalla voisi ajatella, että Tää ei oo ohi -kappale kertoisi epävarmuudesta. Nelli Matulan kohdalla asia ei ole näin.

Nelli Matula. // Kuva: Promokuva

Vuoden tulokas -kategoriassa Emma-ehdokkaana oleva Nelli Matula on ollut isosti esillä kuluvan vuoden aikana. Hän oli mukana Profeettojen Eyo-kappaleella, Robinin Hula Hula -hitillä, KOI:n Fabulous-kappaleella sekä YleX:n Kesäkumibiisillä. Syksyllä hän osallistui Tähdet, tähdet -kilpailuun.

Omia biisejä hän on kuitenkin julkaissut vain vähän ja rauhallisessa tahdissa. Tänään 14. joulukuuta ilmestynyt Tää ei oo ohi on artistin toinen tänä vuonna julkaistu sinkku ja yhteensä vasta uran neljäs soolokappale.

Tää ei oo ohi jatkaa Matulan biiseiltä tuttua ihmissuhdelinjaa, mutta tuo siihen uudenlaisen kulman. Debyyttisinkku Lemmikki esitteli dominoivan artistin, joka saa juuri sen tyypin, jonka haluaa – ja pitää tämän ruodussa. Mun kaa kahden -kappaleella meininki oli letkeämpi, mutta edelleen itsevarma ja voimakas: on täysin ok meikata ja laittautua vain itseä varten, ilman että lähtee juhlimaan tai tapaamaan ketään.

Tää ei oo ohi -kappale ottaa itsevarmuudessa vielä harppauksen eteenpäin. Nyt mennään sellaisiin sfääreihin, jotka voisivat tuntua haihattelulta, jos kyseessä ei olisi Nelli Matula.

Kappaleen viimeisessä säkeistössä lauletaan:

Toivon et se on sun arvoinen
ja sut sopivasti kouluttaa
Mä en oo mustasukkainen
tää mun työtä vaan helpottaa
Sun nykyinen ei oo sun viimeinen
sua vaan mulle valmistaa

Aikamoinen asenne – ja olisi mielenkiintoista tietää, ajatteleeko 21-vuotias Matula oikeasti näin, vai onko hän pelkästään ottanut hyperitsevarman roolin, jota pitää yllä. Oli miten oli, hän kuulostaa uskottavalta. Siltä hän näyttää myös esiintyessään, jolloin itseluottamus jopa ylikorostuu.

Kappaleen suorapuheiseen loppuun peilaten sen alku on hyvin erikoinen.

Biisin ekassa säkeistössä Matula kuulostaa epävarmemmalta kuin koskaan ja laulaa, ettei haluaisi irroittaa eikä malttaisi odottaa. Hän antaa ymmärtää, että ihastuksesta erossa oleminen on vaikeaa ja johtaa epätoivoisiin tekoihin.

Päivystän suljettuu ikkunaa
milloin se taas aukeaa

Tämä kaikki on kuitenkin pelkkää kiusoittelua ja leikkimistä, kuten Matulan meininkiin kuuluukin. Kertosäkeessä ääneen pääse se Lemmikki-Matula, joka hallitsee tilanteen kuin tilanteen – ja kumppaniehdokkaat.

Voit harjoitella muiden kaa
mut sormus mulle säästä

Mittatilaustyö faneille

Tää ei oo ohi -kappaleen taustalta löytyy lahjakkaat tuottajalupaukset Tido ja Minna Koivisto. Matula on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen yhdessä Vilma Alinan kanssa. Ei siis ihme, että biisi on laadukasta tykitystä alusta loppuun saakka. Biisi on todennäköisesti juuri sellainen, joka uppoaa Matulan faneihin sekä niille, jotka kaipaavat voimabiisiä haastavien ihmissuhdehässäköiden keskelle.

Kappaleen ainoa huono puoli on se, että siinä ei ole sellaista vaaran tuntua kuin vaikka Lemmikki-kappaleessa. Artistin ura käynnistyi niin ronskilla biisillä, että Tää ei oo ohi ei tunnu kovin rohkealta kappaleelta – siitäkään huolimatta, että biisin kertoja pitää ihastuksensa nykyistä kumppania vain harjoitteluvälineenä.

Joka tapauksessa biisi nostaa Matulan asemaa äärimmäisen kiinnostavana artistina, jolla on potentiaalia nousta aivan Suomen huipulle asti.

Lue myös:

Emma-ehdokkaat on julkistettu: Eniten ehdokkuuksia saivat Haloo Helsinki!, JVG ja Antti Tuisku - Reino Nordin ensimmäistä kertaa ehdolla

Tuottajalupaus Tido kasvoi Jurekin opissa – onnistuminen Mikael Gabrielin kanssa avasi ovet Suomessa, nyt lahjakkuus haluaa valloittaa Yhdysvallat