Hyppää pääsisältöön

Finlandia-voitto on yleensä jättipotti: Juha Hurmeen teoksesta 100 000 kirjan painos

Kirjailija Juha Hurme
Tämän vuoden Finlandia-voittaja Juha Hurmeen Niemi on sekä kaupallinen että taiteellinen menestys Kirjailija Juha Hurme Kuva: Stefan Bremer Juha Hurme,Finlandia-palkinto

Finlandia-palkinnolla – ja jo pelkällä ehdokkuudella – on suuri merkitys kirjan myynnille. Esimerkiksi tämän vuoden voittajan Juha Hurmeen Niemi -teoksen painosmäärä on tällä hetkellä huikeat satatuhatta.

Finlandia-ehdokkaiden ja voittajien kirjamyynti nousee periaatteessa kahdella tavalla. Ensinnäkin ehdokaskirjoja markkinoidaan voimakkaasti niin kirjakaupoissa kuin mediassakin. Kirjat ovat siis paljon esillä ja arvioitavina, joten kirjailijan status nousee.

Toiseksi palkintoehdokkaat nostavat yleistä kiinnostusta kotimaiseen kirjallisuuteen, ja sen myötä myös harvoin kirjoja ostavat saattavat tarttua uusimman Dan Brownin sijaan johonkin suomalaiseen teokseen.

Voittajakirjan kohdalla sen alkuperäinen myynti on se pohjaluku, jolla ehdokas- ja voittajakirjoja aletaan kertoa. Parhaimmillaan kerroin voi olla jopa 20.

Eniten voittajista ovat tähän mennessä myyneet Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie vuonna 2002 ja Sofi Oksasen Puhdistus vuonna 2008. Puhdistusta on pelkästään Suomessa myyty yli kaksisataatuhatta kappaletta.

Finlandiapriset
Finlandiapriset Kuva: Kirjasäätiö Finlandia-palkinto

Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, kun kustantajat päättivät ohjata saamansa tekijänoikeustulot yhteiseen pottiin. Jakajana toimii kustantajien ja opetusministeriön hallinnoima Suomen kirjasäätiö.

Alunperin palkinto myönnettiin mille tahansa kaunokirjalliselle teokselle, mutta vuodesta 1993 sen on voinut saada vain romaani.

Kustantajat tekivät muutoksen siksi, että he eivät olleet tyytyväisiä valittuihin teoksiin. Palkintoraadit halusivat korostaa omaa kultturellista valveutuneisuuttaan, ja voittajiksi valikoitui pääasiassa vähälevikkisiä runokirjoja.

Yhtä päättäjää on ruvettu vuosien varrella kauniisti kutsumaan diktaattoriksi.

Samana vuonna sääntöjä muutettiin siten, että lopullisen palkinnon saajan valitsee kolmijäsenisen lautakunnan ehdolle nimeämistä 3–6 kirjasta yksi tuomari. Tätä yhtä päättäjää on ruvettu vuosien varrella kauniisti kutsumaan diktaattoriksi.

Tästä alkoi palkinnon arvonnousu, ja nykyisin Finlandia-palkinto on Suomen tunnetuin ja arvostetuin kirjallisuuspalkinto.

Palkinto oli alun perin suuruudeltaan 100 000 markkaa, myöhemmin 26 000 euroa. Vuodesta 2008 alkaen palkinnon suuruus on ollut 30 000 euroa.

Finlandia-palkinnon lisäksi vuodesta 1989 on jaettu vuosittain myös Tieto-Finlandia ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle.

Finlandia Junior -palkinto, joka jaetaan suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjailijalle, tuli mukaan vuonna 1997.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän