Hyppää pääsisältöön

Historia: Taistelu teestä – Robert Fortune kähvelsi kiinalaisten salaisuuden

Tee tuo mieleen rauhan ja hyvinvoinnin, mutta sen historia on levoton.
Dokumentissa nähdään dramatisoituja kohtauksia Robert Fortunen elämästä. Tee tuo mieleen rauhan ja hyvinvoinnin, mutta sen historia on levoton. Yle TV1,Robert Fortune,Historia: Taistelu teestä

TV1 sunnuntaina 15.7.2018 klo 13.30 - 14.25
Katsottavissa Areenassa

Tee tuo mieleen rauhan ja hyvinvoinnin, mutta sen historia on levoton.

Kiinalla oli 1800-luvulla teemonopoli, mutta sodat keikuttivat tilannetta. Teehen mieltyneet britit päättivät alkaa tuottaa itse teetä, mutta miten?

Kasvitieteilijä kauppakomppaniassa

Skotlantilainen Robert Fortune oli yksi niistä henkilöistä, joiden ansiosta Iso-Britanniasta tuli talousmahti 1800-luvulla.

Kasvitieteilijä ja kasvien etsijä Fortune palveli arvostetussa Itä-Intian kauppakomppaniassa. Hän muutti maailmaa ryöstämällä yhden Kiinan kalleimmista salaisuuksista.

Riski teekupillisen vuoksi

Ranskalaisdokumentti kertoo tämän viktoriaanisella ajalla vaikuttaneen miehen tarinan.

Miehen, joka matkasi 1840-luvulta alkaen halki Kiinan, riskeerasi henkensä teekupillisen vuoksi ja joka oli kenties maailman ensimmäinen yritysvakooja.

La guerre du thé. Tea War. Tuotanto: Lucky You, Ranska, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.