Hyppää pääsisältöön

Raimo Helminen: "Naispelaajille toivoisi parempia palkkioita, mutta markkinat maksavat lystin"

jääkiekkoilija Raimo Helminen
jääkiekkoilija Raimo Helminen Raimo Helminen

Naisen euro huippu-urheilussa on kolme senttiä. Naisen euro on heikoin juuri jääkiekossa. Kiekkolegenda Raimo Helminen soisi naisille samat palkat kuin miehille. Samalla hän kuitenkin tunnistaa alan realiteetit.

Jääkiekossa naisen euro on 0,003 euroa eli 0,3 senttiä miehen eurosta. Yle Urheilun tuoreeseen vertailuun valittiin johtavat pelaajat sekä naisten että miesten arvokisajoukkueista.

Sukupuolten välinen tasa-arvo urheilussa onkin puhuttanut viime päivinä.

– Kyllä sitä toivoisi, että naisilla olisi parempi tilanne, sanoo Raimo Helminen. –Naiskiekkoilijat tekevät yhtä lailla kovaa duunia kuin miespuoliset kollegansakin. Todellisuus on kuitenkin se, että markkinat maksavat lystin. Jostain seurojen on se raha kaivettava.

Eli naisilla on vähemmän sponsorituloja ja vähemmän katsojatuloja. Yhtälö valitettavasti kostautuu naispelaajille.

Naiskiekkoilijat tekevät yhtä lailla kovaa duunia kuin miespuoliset kollegansakin. Todellisuus on kuitenkin se, että markkinat maksavat lystin.

Raimo Helmisen ura hakee vertaistaan: yhdeksän arvokisamitalia, kuudet olympialaiset, ura NHL:ssä, enemmän maaotteluja kuin kenelläkään toisella maailmassa. Ja tietenkin se legendaarinen Suomen ensimmäinen maailmanmestaruus vuonna 1995.

– Kaikki vain osui nappiin, Helminen kuittaa.

Legendaariset kisat ovat nyt päätyneet elokuvaksi asti. Aleksi Mäkelän ohjaama 95 saa ensi-iltansa joulupäivänä. Raimo Helmistä elokuvassa esittää näyttelijä Sebastian Rejman.

Ensimmäinen maailmanmestaruus aiheutti vertaansa vailla olevan hypetyksen. Torilla on tavattu. Monessa hyllyssä pölyttyy VHS legendaarisesta ottelusta Ruotsia vastaan. Suomalaiset löytävät mielellään sankareita rakastamastaan lajista.

Paljon on puhuttu nuorten pelaajien kovista paineista heidän tehdessään kiekkouraa.

Raimo Helminen toivoisi keskusteluun suhteellisuudentajua ja tasaisuutta. Peliin vauhdikkuus sopii, mutta pelaajien arvosteluun nykyinen kyyti on hieman liian vauhdikasta ja siinä mennään taivaista pohjamutiin.

– Nuoria pelaajia sekä kehutaan että haukutaan liikaa, tällä hetkellä KHL:ssä, Jokereiden apuvalmentajana toimiva Helminen sanoo. – Arvostelu voisi olla vähän tasaisempaa.

KATSO KOKO LÄHETYS
Yle Areena

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän