Hyppää pääsisältöön

Seniorit somessa – tubettajat opastavat ikäihmisiä netin saloihin

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Seksikäs-Suklaa, Yrjö Venna, Pinkku Pinsku ja Ritva Hämäläinen. Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle TV1,Seniorit somessa

TV1 maanantaista perjantaihin 13. - 24.8.2018 klo 18.30 - 19.00, uusinta seuraavana arkipäivänä klo 9.30
Katsottavissa Areenassa

Ikäihmiset haluavat oppia käyttämään nettiä arjen apuna! Kotimaisessa sarjassa Seniorit somessa nuoret tubettajat esittelevät ja opettavat internetin ihmeellistä maailmaa. Ykkönen esittää kymmenosaisen sarjan uusintana.

Kuka opastaisi senioria?

Miten netin käyttö voisi tuoda ikäihmiselle elämään iloa ja apua? Mitä vanhempi voi oppia 2000-luvun nuorilta ja mitä nuoret voivat oppia vanhasta elämästä, virtuaalisen maailman ulkopuolelta?

Monet ikäihmiset kokevat jääneensä kelkasta vauhdikkaan digitaalisen kehityksen myötä, mutta he olisivat halukkaita oppimaan lisää.

Kynnys aloittamiseen on kuitenkin korkea ja sopivan opastajan löytäminen voi olla hankalaa. Vain 30 prosenttia yli 75-vuotiaista käyttää nettiä, kun 16–24-vuotiaista lähes jokainen.

Yhteinen tutkimusmatka

Seniorit somessa -sarjassa on mukana kymmenen ikäihmistä, yksin ja yhdessä, iältään 74–91-vuotiaita.

Heitä digitaalisen maailman saloihin opastaa seitsemän tunnettua nuorta tubettajaa eli Tume (Tuomas Kukkonen, 19), Pinkku Pinsku (Pinja Sanaksenaho, 15), Seksikäs-Suklaa (Luyeye Konssi, 25), Karoliina Tuominen, 22, Julia Ahonen, 19, Mikirotta (Mikael Sundberg, 21) ja naaG (Janne Naakka, 23).

Lämminhenkisessä ohjelmasarjassa nuoret vievät ikäihmiset kuuden viikon tutkimusmatkalle. Matka on niin seniorille kuin nuorellekin haastava, hämmentävä ja opettava kokemus.

Tule mukaan Nettiä ikä kaikki -kampanjaan!

Seniorit somessa -uusintalähetys on osa Ylen isoa digitaitokampanjaa Nettiä ikä kaikki. Kampanja haastaa kaikki vähänkin digitaitoiset suomalaiset opettamaan läheisilleen helppoja digitaitoja.

Kampanja avautuu maanantaina 13.8.2018 ja tuolloin on tarjolla neljä arkea helpottavaa tehtävää, kuten Yle Areenan käyttö. Haasteessa voi valita myös oman vapaavalintaiseen tehtävän. Opeta naapuri tai vaari vaikka tubettamaan!

Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja haluaa helpottaa kansalaisten digitaalista arkea. Läheisten lisäksi lukuisat järjestöt sekä muun muassa kirjastot ja viranomaiset tarjoavat digitukea. Kampanjan kirjastokiertueella saa apua ja neuvoja ihan naamakkain.

Jokaisen Seniorit somessa -jakson perässä noin klo 19 nähdään uusi tietoiskujen lyhytsarja Nettiä ikä kaikki. Arkistokuvien nostalgiasta ammentava sarja kysyy, oliko ennen kaikki paremmin.

13.8. Osa 1: Lea Musone, 74, sekä Pentti Heinonen, 91, ja naaG

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Lea Musone ja Pentti Heinonen ovat leskiä, Lea asuu omassa kerrostaloasunnossaan, Pentti palvelutalossa. He harrastavat yhdessä tanssia ja lenkkeilyä. Pari haluaa oppia kuvien siirtoa. Päivittäin yhteydessä oleva pariskunta haluaisi myös oppia videopuheluiden salat. Heitä opastaa naaG, joka tubettaa niin muodista kuin lifestylestäkin.

14.8. Osa 2: Liisa Vanhatalo, 80, ja Seksikäs-Suklaa

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Eronnut Liisa Vanhatalo asuu yksin. Hän rakastaa musiikkia, teatteria, mindfulnessia ja matkustelua. Hän viihtyy ystävien seurassa. Facebook on Liisalle tuttu juttu, mutta hän haluaisi ymmärtää enemmän mm. bloggaamisesta. Apuna on mediapersoona ja juontaja Seksikäs-Suklaa.

15.8. Osa 3: Eila, 77, Into, 76, sekä Marja Anttila, 71, ja Mikirotta

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Anttilan sukulaiskolmikko asustelee omissa omakotitaloissaan merenrannalla, Eila ja Into Marjan naapurissa. Kolmikko halua oppia mm. miten netti voi auttaa arjen askareissa. Lisäksi Into haluaisi nähdä Ruotsissa vietettyjen sotalapsivuosien tämän hetken maisemia. Avuksi tulee lifestylebloggaaja Mikirotta. Nelikkoa yhdistää rakkaus ruokaan, Mikirotta on koulutukseltaan kokki.

16.8. Osa 4: Ritva Hämäläinen, 75, ja Pinkku Pinsku

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Ritva Hämäläinen on leski ja asuu kerrostaloasunnossa. Hän on asunut ulkomailla ja ulkomaiset ystävät käyvätkin usein kylässä. Ritva rakastaa musiikkia. WhatsApp ja gmail ovat hänelle tuttuja, mutta nyt hän haluaisi oppia kuvien skannauksen sekä tulostamisen. Avukseen hän saa itseoppineen videoiden tekijän, Pinkku Pinskun.

17.8. Osa 5: Svante Korkiakoski, 78, ja naaG

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Svante Korkiakoski on leski ja asuu yksin kerrostaloasunnossa. Näyttelijänä uransa luonut Svante pitää laulamisesta ja laulaakin seniorikuorossa. Svante haluaisi oppia WhatsAppin. Lisäksi vuosien mittaan asuntoon on kertynyt paljon tavaraa, miten niistä pääsisi eroon? Svantea opastaa muoti-ja lifestylebloggaaja naaG, jota puolestaan kiinnostaa näytteleminen.

20.8. Osa 6: Yrjö Venna, 77, ja Seksikäs-Suklaa

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Yrjö Venna on naimisissa ja asuu kerrostaloasunnossa. Lapsena hän joutui lähtemään Sortavalasta evakkoon. Yrjö harrastaa valokuvausta ja hän haluaisi oppia Facebookin käyttöä: “Sieltä löytyy kuulemma paljon tietoa Sortavalasta”. Opastajana toimii humoristisista videoistaan tuttu Seksikäs-Suklaa. Yrjöä ja Seksikästä-Suklaata yhdistää Afrikka, Yrjö on ollut siellä töissä asiantuntijana, Seksikäs-Suklaa syntynyt siellä.

21.8. Osa 7: Irma Aaltonen, 79, ja Tume

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1

Irma Aaltonen on leski ja asuu kissojensa kanssa rivitaloasunnossa. Irma rakastaa puutarhanhoitoa, lukee ja kirjoittaa paljon. Hän haluaa oppia mm., miten kuvia tulostetaan ja kuinka nettisanakirjaa käytetään. Oppaana toimii tiedonjanoinen ja selkeäsanainen Tume.

22.8. Osa 8: Eila Nevanranta, 81, ja Julia

K
K Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Eila Nevanranta on leski ja asuu yksin kerrostaloasunnossa. Hän rakastaa kaikenlaista musiikkia ja osaa itsekin räpätä! Eila tykkää myös matkustella. Hän haluaa oppia Pinterestin, tutustua ystäväpiireihin, lisäksi häntä askarruttaa, voisiko internetissä allekirjoittaa vetoomuksia. Avuksi Eila saa maanläheisen Julian. Eila ja Julia ovat molemmat vegaaneja ja eläintensuojelu on heille sydämenasia.

23.8. Osa 9: Eeva Ekola, 75, ja Mikirotta

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Eronnut Eeva Ekola asuu yksin kerrostaloasunnossa. Hän kokee olevansa yksinäinen ja on yrittänyt löytää elämänkumppania netistä. Eeva osaa käyttää Facebookia, mutta haluaisi oppia paljon enemmän. Arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneelle Eevalle on opettajaksi tulevalla lifestyle-vloggaajalla Mikirotalla paljon opetettavaa.

24.8. Osa 10: Anja Kekkonen, 72, ja Karoliina

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Pyry Antero Photography Yle TV1,Seniorit somessa

Ulosottovirkailijana työskennellyt Anja Kekkonen asuu seniorikodissa. Hän harrastaa mm. tanssia, laulamista ja kirjoittamista. Lisäksi hän on innostunut näyttelemisestä. Anja haluaisi tehdä tabletilla elokuvan tai vaikkapa musiikkivideon. Anjaa opastamaan tulee savolainen Karoliina, joka tekee sisältöä ajankohtaisista asioista pilke silmäkulmassa.
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.