Hyppää pääsisältöön

Timo Rautiaisen Tiernapojat - raskaalla poljennolla joulua kohti

Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.
Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002. Kuva: Yle Ismo Alanko,Timo Rautiainen,Jarkko Martikainen,Toni Wirtanen,tiernapojat

Teeman Elävä arkisto toivottaa hyvää joulua itse kullekin säädylle ja lähtee tiernapoikien matkaan. Timo Rautiainen kertoo, miten tiernapojat taittuivat hevirockin tyyliin ja lopuksi näemme sen aidon ja alkupeärisen version.

Tiernapojat Yle Teemalla:
Torstaina 14.12. klo 23.11
Perjantaina 15.12. klo 14.55
Maanantaina 18.12. klo 12.00

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus myllersivät 2000-luvun alussa niin suomirockin kuin kotimaisen metallin. Suomenkieliset herkät ja koskettavat tekstit, iskelmistä tutut melankolia ja mollisoinnut yhdistettynä raskaisiin metalliriffeihin - kokonaisuus oli jotain uutta.

Timo Rautiaisen kokeilunhalusta ja ennakkoluulottomuudesta kertoo myös se, että hän halusi levyttää perinteisen joulukuvaelman Tiernapojat. Tempauksesta tehtiin vuonna 2002 myös pienoisdokumentti, joka nyt nähdään vuosien jälkeen uudestaan tv:ssä ja Yle Areenassa.

Timo Rautiaisen Niskalaukaus haudattiin vuonna 2006, mutta herätettiin tänä vuonna uudestaan henkiin. "Minulle on aina ollut hirmuisen tärkeää, mitä lauluissa sanotaan. En voisi ikinä vetää niin sanottuja pelkkiä sankarikliseitä", Timo tuumii.

Niskalaukauksen tekstintekijöinä ovat olleet Rautiaisen lisäksi mm. Tomi Tuomaala, Jarkko Martikainen ja Marja Mattlar.

Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.
Ismo Alanko kuningas Herodeksena Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002. tiernapojat,Ismo Alanko,Timo Rautiainen,teeman elävä arkisto

Hevimetalliset Tiernapojat

Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.
Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002. tiernapojat,Ismo Alanko,Timo Rautiainen,teeman elävä arkisto

"Tiernapoikien tekeminen raskaalla kädellä oli minulla haaveena jo vuosia ennen kuin se lopulta toetutui. Ja hienoa kun lopulta toteutui! Ja vieläpä näiden muusikoiden kanssa, joita kaikkia arvosta hirmuisesti ja Ismo Alankoa olin fanittanut pikkupojasta lähtien." Tiernapoikina nähdään Rautiaisen lisäksi, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen.

Rautiaisen ideoimia raskaita Tiernapoikia voi pitää alkusysäyksenä jo perinteeksi muodostuneelle Raskasta Joulua -levyille ja -kiertueille, joilla metallimusiikista tutut soittajat levyttävät joulubiisejä tietenkin painavina sovituksina.

TIERNAPOJAT

Heitetään polttopullo nurkan taakse ja jäädän piiloon katsomaan mitä mahdollisesti tapahtuu

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus julkaisi tänä vuonna uuden levyn Lauluja Suomesta. Kriitikoita on tullut kiitosta ja bändi on keikkaillut ahkerasti. Mutta jotkut entiset fanit ovat käänteet kelkkansa ja syy tähän voi löytyä biisien sanoista. Osa Rautiaisen teksteistä osuu välillä niin kohdalleen, että herkkänahkaisimmat sortuvat someraivoon.

"Sinä olet vain suunsoittaja, toistat toisilta kuultuja lauseita. Tahdot karjua kuin leijona... uskot kaiken mitä sinulle kerrotaan, purematta nielet väitteet tuosta vaan". Lainaus on Timo Rautiaisen Suunsoittaja biisistä.

”Somekommentointi lähtee usein lapasesta kun luetaan vain kommentti, eikä katsota alkuperäistä tekstiä tai teosta ja mutta ollaan kärkkäästi samaa mieltä kommentin kanssa. Sitten kommentista tehdään oma johtopäätös ja lopputulos on valovuosien päässä alkuperäisestä ajatuksesta.”, Rautiainen hymähtää. Timo Rautiainen pohtii ihmisten käyttäytymistä netissä. "Heitetään polttopullo nurkan taakse ja jäädän piiloon katsomaan mitä mahdollisesti tapahtuu."

Kasvatustieteiden maisteri, erityisopettaja, muusikko ja ennenkaikkea isä. Muun muassa näillä sanoilla voi Timo Rautiaista määritellä. ”Olen entisessä, siis erityisopettajan ammatissa, tullut aika paksunahkaiseksi. Ja täytyy kuitenkin muistaa, että sosiaalisen median kautta tulee myös paljon hyvää palautetta. Mutta periaatteessa suhtaudun itseeni kohdistuviin someviesteihin yhtä vakavasti kuin vessan seinäkirjoituksiin", sanoo Rautiainen.

ARKISTOVIERAANA: TIMO RAUTIAINEN

Tiernapojat Oulun kaduilla

Suomessa varhaisimmat varmat tiedot Tiernapokien esiintymisestä ovat 1800-luvun alusta. Tapa yleistyi ensin Lounais-Suomen rannikkokaupungeissa ja Oulun seudulla ja myöhemmin sisämaan koulukaupungeissa. Ensimmäinen tunnettu tiernapoika Suomessa oli kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg, joka vuonna 1810, vasta 6-vuotiaana esiintyi tähtipoikaryhmässä syntymäkaupungissaan Pietarsaaressa.

Vuonna 1980 ohjaaja Eeli Aalto teki hienon dokumentin Synti suuri surkia tiernapoikaperinteestä Oulussa. Elokuvassa vanha traditio peilautuu modernia kaupallista joulua vasten. Ja saamme myös tietää, että menneinä vuosina kahden kilpailevan tiernapoikaryhmän kohtaaminen saattoi johtaa tuimaan käsirysyyn.

SYNTI SUURI SURKIA

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!