Hyppää pääsisältöön

Timo Rautiaisen Tiernapojat - raskaalla poljennolla joulua kohti

Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.
Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002. Kuva: Yle Ismo Alanko,Timo Rautiainen,Jarkko Martikainen,Toni Wirtanen,tiernapojat

Teeman Elävä arkisto toivottaa hyvää joulua itse kullekin säädylle ja lähtee tiernapoikien matkaan. Timo Rautiainen kertoo, miten tiernapojat taittuivat hevirockin tyyliin ja lopuksi näemme sen aidon ja alkupeärisen version.

Tiernapojat Yle Teemalla:
Torstaina 14.12. klo 23.11
Perjantaina 15.12. klo 14.55
Maanantaina 18.12. klo 12.00

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus myllersivät 2000-luvun alussa niin suomirockin kuin kotimaisen metallin. Suomenkieliset herkät ja koskettavat tekstit, iskelmistä tutut melankolia ja mollisoinnut yhdistettynä raskaisiin metalliriffeihin - kokonaisuus oli jotain uutta.

Timo Rautiaisen kokeilunhalusta ja ennakkoluulottomuudesta kertoo myös se, että hän halusi levyttää perinteisen joulukuvaelman Tiernapojat. Tempauksesta tehtiin vuonna 2002 myös pienoisdokumentti, joka nyt nähdään vuosien jälkeen uudestaan tv:ssä ja Yle Areenassa.

Timo Rautiaisen Niskalaukaus haudattiin vuonna 2006, mutta herätettiin tänä vuonna uudestaan henkiin. "Minulle on aina ollut hirmuisen tärkeää, mitä lauluissa sanotaan. En voisi ikinä vetää niin sanottuja pelkkiä sankarikliseitä", Timo tuumii.

Niskalaukauksen tekstintekijöinä ovat olleet Rautiaisen lisäksi mm. Tomi Tuomaala, Jarkko Martikainen ja Marja Mattlar.

Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.
Ismo Alanko kuningas Herodeksena Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002. tiernapojat,Ismo Alanko,Timo Rautiainen,teeman elävä arkisto

Hevimetalliset Tiernapojat

Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.
Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002. tiernapojat,Ismo Alanko,Timo Rautiainen,teeman elävä arkisto

"Tiernapoikien tekeminen raskaalla kädellä oli minulla haaveena jo vuosia ennen kuin se lopulta toetutui. Ja hienoa kun lopulta toteutui! Ja vieläpä näiden muusikoiden kanssa, joita kaikkia arvosta hirmuisesti ja Ismo Alankoa olin fanittanut pikkupojasta lähtien." Tiernapoikina nähdään Rautiaisen lisäksi, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen.

Rautiaisen ideoimia raskaita Tiernapoikia voi pitää alkusysäyksenä jo perinteeksi muodostuneelle Raskasta Joulua -levyille ja -kiertueille, joilla metallimusiikista tutut soittajat levyttävät joulubiisejä tietenkin painavina sovituksina.

TIERNAPOJAT

Heitetään polttopullo nurkan taakse ja jäädän piiloon katsomaan mitä mahdollisesti tapahtuu

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus julkaisi tänä vuonna uuden levyn Lauluja Suomesta. Kriitikoita on tullut kiitosta ja bändi on keikkaillut ahkerasti. Mutta jotkut entiset fanit ovat käänteet kelkkansa ja syy tähän voi löytyä biisien sanoista. Osa Rautiaisen teksteistä osuu välillä niin kohdalleen, että herkkänahkaisimmat sortuvat someraivoon.

"Sinä olet vain suunsoittaja, toistat toisilta kuultuja lauseita. Tahdot karjua kuin leijona... uskot kaiken mitä sinulle kerrotaan, purematta nielet väitteet tuosta vaan". Lainaus on Timo Rautiaisen Suunsoittaja biisistä.

”Somekommentointi lähtee usein lapasesta kun luetaan vain kommentti, eikä katsota alkuperäistä tekstiä tai teosta ja mutta ollaan kärkkäästi samaa mieltä kommentin kanssa. Sitten kommentista tehdään oma johtopäätös ja lopputulos on valovuosien päässä alkuperäisestä ajatuksesta.”, Rautiainen hymähtää. Timo Rautiainen pohtii ihmisten käyttäytymistä netissä. "Heitetään polttopullo nurkan taakse ja jäädän piiloon katsomaan mitä mahdollisesti tapahtuu."

Kasvatustieteiden maisteri, erityisopettaja, muusikko ja ennenkaikkea isä. Muun muassa näillä sanoilla voi Timo Rautiaista määritellä. ”Olen entisessä, siis erityisopettajan ammatissa, tullut aika paksunahkaiseksi. Ja täytyy kuitenkin muistaa, että sosiaalisen median kautta tulee myös paljon hyvää palautetta. Mutta periaatteessa suhtaudun itseeni kohdistuviin someviesteihin yhtä vakavasti kuin vessan seinäkirjoituksiin", sanoo Rautiainen.

ARKISTOVIERAANA: TIMO RAUTIAINEN

Tiernapojat Oulun kaduilla

Suomessa varhaisimmat varmat tiedot Tiernapokien esiintymisestä ovat 1800-luvun alusta. Tapa yleistyi ensin Lounais-Suomen rannikkokaupungeissa ja Oulun seudulla ja myöhemmin sisämaan koulukaupungeissa. Ensimmäinen tunnettu tiernapoika Suomessa oli kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg, joka vuonna 1810, vasta 6-vuotiaana esiintyi tähtipoikaryhmässä syntymäkaupungissaan Pietarsaaressa.

Vuonna 1980 ohjaaja Eeli Aalto teki hienon dokumentin Synti suuri surkia tiernapoikaperinteestä Oulussa. Elokuvassa vanha traditio peilautuu modernia kaupallista joulua vasten. Ja saamme myös tietää, että menneinä vuosina kahden kilpailevan tiernapoikaryhmän kohtaaminen saattoi johtaa tuimaan käsirysyyn.

SYNTI SUURI SURKIA

 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!