Hyppää pääsisältöön

Black Sabbathin viho viimeinen keikka

Black Sabbath -yhtye viimeisessä konsertissaan Birminghamissa helmikuussa 2017
Black Sabbath -yhtye viimeisessä konsertissaan Birminghamissa helmikuussa 2017 Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Ozzy Osbourne,konserttielokuva,heavy rock,Black Sabbath: The End of the End

Konserttidokumentti Black Sabbathin vuonna 1968 alkaneen upean uran päätöksestä kotikentällä Birminghamissa helmikuussa 2017. Nyt 5.1-ääni!
Teemalla perjantaina 18.5. klo 22.30. Areenassa kaksi kuukautta.

Helmikuun neljäntenä 2017 Birminghamissa koettiin tunteikkaita hetkiä, kun Black Sabbath soitti jäähyväiskiertueensa viimeisen konsertin. Lavalla oli kolme alkuperäistä jäsentä – Ozzy Osbourne, vokaalit, Tony Iommi, kitara, Geezer Butler, basso – ja rummuissa Tommy Clufetos.

Geezer Butler Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Geezer Butler Geezer Butler Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Geezer Butler,teeman musiikki
Ozzy Osbourne Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Ozzy Osbourne Ozzy Osbourne Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Ozzy Osbourne,yle live
Tony Iommi Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Tony Iommi Tony Iommi Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Tony Iommi,teeman musiikki
Tommy Clufetos Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Tommy Clufetos Tommy Clufetos Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Black Sabbath,Tommy Clufetos,teeman musiikki

Teeman Yle Livessä nähdään elokuva, joka yhdistelee materiaalia viimeisestä konsertista ja harjoitusstudiolta sekä yhtyeen jäsenten haastatteluja ja jutustelua.

Konserttielokuvaa katsoessa tulee mieleen, että Black Sabbath on kuin Shakespeare tai Aristoteles vanhassa vitsissä: mitä ihmeellistä tässä muka on, pelkkiä kliseitä ja itsestäänselvyyksiä peräkkäin.

Juju on siinä, että nämä tekijät ovat keksineet ne kliseet ja itsestäänselvyydet. Sabbathin klassiset hittikappaleet ovat nerokkaita ja vetäviä musiikkiesityksiä sinänsä, mutta sen lisäksi niiden aiheita ja keinoja on lainattu, toistettu ja jäljitelty lukemattomien muiden toimesta. Kun alkuperäiset artistit esittävät niitä, ollaan jonkin suuren asian alkulähteillä.

Aina löytyy joku valittamaan, että miksi te vieläkin soitatte Iron Mania. Mutta jos ei soiteta Iron Mania, niin koko jutun voi jättää sikseen.― Geezer Butler

Black Sabbath on myös yhtye, joka viimeisessä konsertissaan on tullut paikalle juhlimaan omaa olemassaoloaan yhdessä fanien kanssa. Bändi soittaa uskollisesti kaiken, mitä kansa vaatii.

Kun konsertti koostuu lähes kokonaan hiteistä ja klassikoista, on suorastaan hätkähdyttävää, miten paljon ja miten hyviä kappaleita yhtyeellä riittää. Ja miten hauskaa musiikkia se on! Yleisön tunnelmat, riemu ja liikutus, välittyvät upeasti.

Liikuttunut mies Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä
Liikuttunut mies Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä Black Sabbath,teeman musiikki
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Black Sabbath,teeman musiikki
Laulava nainen Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä
Laulava nainen Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä Black Sabbath,teeman musiikki
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Black Sabbath,teeman musiikki

Jos lopettamispäätös todella oli lopullinen, Black Sabbathin ura tuli kestäneeksi lähes viisikymmentä vuotta. Vuosien varrelta riittää muisteltavaa hyvässä ja pahassa. Ja Sabbathin musiikillinen perintö on jo lujasti kiveen ja kollektiiviseen tajuntaan ikuistettu.

 • Black Sabbath, viimeinen keikka (Black Sabbath: The End of the End), Britannia 2017. Konserttielokuva, ohjaus Dick Carruthers.

Konserttielokuvan ensiesitys Teemalla oli joulukuussa 2017. Uusinnassa 18.5.2018 on ensi kertaa käytössä 5.1.-ääni.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!