Hyppää pääsisältöön

Black Sabbathin viho viimeinen keikka

Black Sabbath -yhtye viimeisessä konsertissaan Birminghamissa helmikuussa 2017
Black Sabbath -yhtye viimeisessä konsertissaan Birminghamissa helmikuussa 2017 Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Ozzy Osbourne,konserttielokuva,heavy rock,Black Sabbath: The End of the End

Konserttidokumentti Black Sabbathin vuonna 1968 alkaneen upean uran päätöksestä kotikentällä Birminghamissa helmikuussa 2017. Nyt 5.1-ääni!
Teemalla perjantaina 18.5. klo 22.30. Areenassa kaksi kuukautta.

Helmikuun neljäntenä 2017 Birminghamissa koettiin tunteikkaita hetkiä, kun Black Sabbath soitti jäähyväiskiertueensa viimeisen konsertin. Lavalla oli kolme alkuperäistä jäsentä – Ozzy Osbourne, vokaalit, Tony Iommi, kitara, Geezer Butler, basso – ja rummuissa Tommy Clufetos.

Geezer Butler Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Geezer Butler Geezer Butler Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Geezer Butler,teeman musiikki
Ozzy Osbourne Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Ozzy Osbourne Ozzy Osbourne Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Ozzy Osbourne,yle live
Tony Iommi Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Tony Iommi Tony Iommi Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Kuva: Ross Halfin Black Sabbath,Tony Iommi,teeman musiikki
Tommy Clufetos Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Tommy Clufetos Tommy Clufetos Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Black Sabbath,Tommy Clufetos,teeman musiikki

Teeman Yle Livessä nähdään elokuva, joka yhdistelee materiaalia viimeisestä konsertista ja harjoitusstudiolta sekä yhtyeen jäsenten haastatteluja ja jutustelua.

Konserttielokuvaa katsoessa tulee mieleen, että Black Sabbath on kuin Shakespeare tai Aristoteles vanhassa vitsissä: mitä ihmeellistä tässä muka on, pelkkiä kliseitä ja itsestäänselvyyksiä peräkkäin.

Juju on siinä, että nämä tekijät ovat keksineet ne kliseet ja itsestäänselvyydet. Sabbathin klassiset hittikappaleet ovat nerokkaita ja vetäviä musiikkiesityksiä sinänsä, mutta sen lisäksi niiden aiheita ja keinoja on lainattu, toistettu ja jäljitelty lukemattomien muiden toimesta. Kun alkuperäiset artistit esittävät niitä, ollaan jonkin suuren asian alkulähteillä.

Aina löytyy joku valittamaan, että miksi te vieläkin soitatte Iron Mania. Mutta jos ei soiteta Iron Mania, niin koko jutun voi jättää sikseen.― Geezer Butler

Black Sabbath on myös yhtye, joka viimeisessä konsertissaan on tullut paikalle juhlimaan omaa olemassaoloaan yhdessä fanien kanssa. Bändi soittaa uskollisesti kaiken, mitä kansa vaatii.

Kun konsertti koostuu lähes kokonaan hiteistä ja klassikoista, on suorastaan hätkähdyttävää, miten paljon ja miten hyviä kappaleita yhtyeellä riittää. Ja miten hauskaa musiikkia se on! Yleisön tunnelmat, riemu ja liikutus, välittyvät upeasti.

Liikuttunut mies Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä
Liikuttunut mies Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä Black Sabbath,teeman musiikki
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Black Sabbath,teeman musiikki
Laulava nainen Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä
Laulava nainen Black Sabbathin viimeisen konsertin yleisössä Black Sabbath,teeman musiikki
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa
Yleisöä Black Sabbathin viimeisessä konsertissa Black Sabbath,teeman musiikki

Jos lopettamispäätös todella oli lopullinen, Black Sabbathin ura tuli kestäneeksi lähes viisikymmentä vuotta. Vuosien varrelta riittää muisteltavaa hyvässä ja pahassa. Ja Sabbathin musiikillinen perintö on jo lujasti kiveen ja kollektiiviseen tajuntaan ikuistettu.

  • Black Sabbath, viimeinen keikka (Black Sabbath: The End of the End), Britannia 2017. Konserttielokuva, ohjaus Dick Carruthers.

Konserttielokuvan ensiesitys Teemalla oli joulukuussa 2017. Uusinnassa 18.5.2018 on ensi kertaa käytössä 5.1.-ääni.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa